Xavier Trias: l’alcalde smart que ens pren per estúpids

Impossible saber quant es gasta l’ajuntament en banderoles. Em diuen que enviï una carta. De paper.

Per Albano Dante Fachin Pozzi (Twitter: @_cafeambllet)

albano

Senyor Xavier Trias: tinc la sensació que mentre d’una banda signa contractes milionaris per construir una smart city (una ciutat llesta), d’una altra, ens pren a tots plegats com estúpids.

Passejava l’altre vespre pel centre de Barcelona i em va cridar l’atenció una banderola que deia: “M’agrada viure amb tu”. Vaig mirar millor i vaig veure que n’hi havia desenes, centenars. Com li dic, era al vespre i per això, a la mateixa passejada, vaig veure com desenes de persones s’anaven arraconant a caixers i portals per passar la nit. 

baderola1

Diguim ‘populista’ però no vaig poder evitar connectar els dos fets: les banderoles i els sense sostre. I llavors la pregunta va venir sola:

“quant gastarà l’ajuntament de Barcelona en banderoles?”.

A partir d’aquell dia vaig parar més atenció i vaig començar a veure banderoles de l’ajuntament per tot arreu: Barcelona dóna suport als emprenedors, Barcelona promou l’ocupació, Barcelona és el millor lloc per les compres de Nadal… Quilòmetres de carrers, milers i milers de banderoles. 

Finalment em vaig decidir i vaig començar a investigar quant costa aquest desplegament. Per fer-ho vaig prescindir de la meva agenda de periodista. No vaig trucar a contactes dins l’ajuntament, no vaig trucar contactes a l’oposició, no vaig trucar  organitzacions de lluita per la transparència… No vaig fer res d’això. Vaig utilitzar els mecanismes que estan a l’abast del ciutadà corrent, del que no és periodista, paga els seus impostos i, un dia, vol saber en què se’ls gasten. 

Primera parada: truco a la centraleta de l’Ajuntament: 93 402 70 70. Exposo la meva pregunta i em diuen que he de trucar a un altre telèfon: 807 11 77 00. I m’adverteixen: “10 cèntims d’establiment de trucada més 41 cèntims per minut”. Un telèfon de pagament.

Segona parada: decideixo invertir uns cèntims en trobar la informació i truco. Després d’una conversa de 8 minuts (3,40€) em diuen que allà no tenen la informació. Que busqui al Butlletí Oficial de Barcelona (BOP). 

Tercera parada: Després de 20 minuts sense trobar res al web del BOP, decideixo trucar. La noia del BOP molt amable, però em diu: amb la informació que vostè em dóna, no es pot fer una recerca. No sap res més? “Doncs no, aquesta és tota la informació que tinc… i m’ha costat 3,40€”.

Quarta parada: torno a trucar al telèfon de pagament. Torno a explicar el tema, espero uns minuts mentre cerquen la informació i tinc una resposta: “Si vol aquesta informació –em diu la noia a 0,41€ el minut– ha d’enviar una carta a…”. “Una carta!… vol dir de paper???”. “Sí”. Insisteixo: “Perdoni, però no hi ha un web, un link on pugui trobar els pressupostos detallats i poder veure quant costen les banderoles?”. “No”. 6 minuts = 2,56€ (IVA inclós, portem 5,96€ entre les dues trucades).

baderola3

Senyor Trias: vostè és un inútil. Reunions, viatges arreu del món per “conèixer ciutats innovadores”, milions d’euros en publicitat de la Marca Barcelona, grans acords amb multinacionals per convertir Barcelona en una Smart City…  però si vull saber quant costen les poètiques banderoles que pago amb els meus impostos… he d’enviar una carta?

“Smart” en anglès vol dir “llest”. Barcelona vol ser una Smart City però té un alcalde poc smart. O és que potser ho és molt d’smart i el que passa és que  ens pren a tots per estúpids. 

Cinquena (i última): L’alcalde té un compte de Twitter! Molt Smart. Li faig la meva pregunta. Tres (3) dies després algú contesta: “Forma part de la campanya sobre el civisme”. “OK –contesto– però quant val?”. Silenci. Smart City.  

banner_pdf_OK

25 thoughts on “Xavier Trias: l’alcalde smart que ens pren per estúpids

 1. Sr. Dante, és que ni entenen el concepte d’Smart city. Això va passar fa una mica més d’un any i sort que van recular…

  http://www.elconfidencial.com/tecnologia/2013-10-22/barcelona-fulmina-una-app-ciudadana-que-informaba-del-horario-del-autobus_44268/

  Em sap malament la pérdua dels 6 euros en trucades i els més de 14 minuts de temps de la seva vida per a informar-nos de fins a quin punt aquests “cafres” (farem servir la seva paraula) malbaraten diners en campanyes d’imatge i en obra pública inútil. Els 14 minuts de la seva vida no els hi puc retornar, però si algun dia li calen aquests 6 euros no dubti en demanar-me’ls.

  Gràcies!

 2. Això no és ser populista Albano, això és ser demagog… La veritat és que aquest periodisme que fas fa plorar més la mort de gent com Joan Barril, periodista que no només no feia demagògia sinó que a més era una persona culta i intel·ligent.
  De debò Albano, el món està complicat i la gent pateix, no et deixis enlluernar per les banderoles dels carrers, hi ha coses molt més profundes i importants. Sincerament, els 6 euros hagessin estat molt més productius si haguessis convidat a sopar a una persona sense sostre.

  • Jep, el mateix… el teu temps redactant aquest missatge el podries haver dedicat a portar roba d’abric a un sense sostre.
   1 banderola=10€ , si deixen de posar 100…= 1000€ d’ajuda
   “Això és com la tele Jep, si no t’agrada sempre pots canviar al canal Joan Barril”.per cert, opinar sempre ha sigut gratuït.

   • De debò no sabeu a que es destinen els diners publics? Els diners públics es dilapiden en despeses absurdes de volums estratosfèrics, els diners de les banderoles fan riure molt, i perdre el temps investigat això és grotesc.

 3. Sí, però quant es gasta l’Ajuntament en banderolas?
  Complicat que et donin resposta fiable ecara que ho demanis per escrit. Departament de Comunicació Ajuntament, departament de comunicació sectorial, contractes empreses comunicacions.
  Gracies Albano

 4. Albano,

  en cas que tinguessis tota la raó del món, que des del meu punt de vista no la tens, has utilitzat arguments totalment “partidistes”, cosa que si escrius en una revista que procura fer periodisme “lliure”, has aconseguit el contrari.

  No només hauries pogut invertir aquests 6€ (o 5€, o 4€, o 3€, etc.) en ajudar aquells que ho necessiten sinó que, a més, has fracassat totalment amb el teu objectiu perquè no has aconseguit respondre la pregunta tot i la “mega” inversió. Em sap molt de greu. Potser no és que en Trias sigui més o menys smart, potser és que tu ho ets menys.

  És curios que el victimisme que has utilitzat t’hagi delatat ja que has dit haver prescindit de la teva “agenda de periodista” per actuar com a “ciutadà corrent, del que no és periodista, paga els seus impostos i, un dia, vol saber en què se’ls gasten”. M’ha semblat entendre que, per un dia, has decidit ser un ciutadà corrent, has decidit pagar els teus impostos i has decidit saber en que se’ls gasta l’Ajuntament. A més, si limites el concepte “smart” a l’alcalde Trias significa que no has entés res.

  En definitiva, no has actuat com a “populista” sinó com a “partidista”. Per tant, t’has rebaixat, o has intentat arribar, al mateix nivell d’aquells que critiques.

  La teva crítica és destructiva i com totes les crítiques destructives no aporta solucions. Hauries d’haver realitzat una crítica constructiva en la que haguessis utilitzat la teva agenda de periodista que, molt probablement, t’hagués aconseguit el cost de les banderoles. Llavors podries haver posat a disposició dels lectors el cost i podries haver descrit altres propostes. Has decidit no fer-ho i optar per la crítica destructiva sense saber si tens raó.

  Per últim, et poso un exemple real que em va passar divendres a la nit. Anava pel barri de la Marina i, justament, hi havia treballadors que estaven a aquelles hores de la matinada penjant banderoles (no m’hi vaig fixar si eren, o no, de l’Ajuntament) i vaig pensar que gràcies al fet d’haver de penjar les banderoles aquestes persones tenien feina. Has pensat en això?

  • Tal i com jo ho he entès la critica d’aquest text és respecte a l’opacitat de l’ajuntament respecte a les seves despesses… Importa poc el preu de les banderoles…

  • Jo he vist furgonetes sense rotular que portaven treballadors d’origen asiàtic a la matinada penjant banderoles. I em jugaria diners a que son treballadors que cobren amb B, es a dir sense contracte de treball.

 5. Veig que hi han alguns comentaristes d’aqui que fan pudor a sofre… Ara resulta que haurem d’empastifar Barcelona de banderoles per crear feina… Barcelona is cool… Barcelona super guai… Bé, tinc son… Me’n vaig a dormir al carrer i demà miraré al infojobs a veure si em truquen per penjar cartells… Diuen que ofereixen feina fixa i vacances pagades…

 6. Una guía para comprender cómo funciona el ayuntamiento: La campaña “Visc a Barcelona” inundó la ciudad de Banderolas, el “¡ Que guapos que somos!” es un “leif motif” de nuestra ciudad, y mira, para hacerse una idea de por donde van los tiros conozco al que llevó campaña ese año, y no me dijo lo que costaba la broma, pero me dijo que también habían hecho la campaña de gazpacho “Alvalle” para toda España y que ésta había costado bastante, bastante menos. Pero, si de algo puedo ilustrar de cómo se las gasta el ayuntamiento -y no os riais- es en el tema de las alfombras. Me dedico a las alfombras y en mi blog http://alfombrasbcn.blogspot.com.es/ hay un post escrito a correcuita titulado “vamos a ser malos catalanes” en el que describo cómo se las gastan los gestores de nuestro ayuntamiento. Y Alb, tienes razón en que se crea trabajo, pero ¡ a qué coste!.

 7. M’agrada aquest article del Sr. Albano, es molt intel.ligent al incitar a la gent normal a demanar al seu Ajuntament les dades que haurien de ser nostres: despeses i lo més important quans diners s’ingresen al Ajuntament, perque com bé diu Sergi, Moltes empreses están pagant millonades per posar una valla de obra amb imatge corporativa a través de Barcelona a posa’t guapa.

 8. hahaha és molt molt divertit llegir els comentaris… no es nota res que són part de l’aparell, estómagos calientes, culos gordos, dient que l’article és barato o que penjar les banderoles crea feina!!! Me parto!!!! Instal·lar centrals nuclears també dóna feina; el EuroVegas també donava feina!
  Molt bon article, senzill, molt senzill, per això més vàlid: et dóna una clara idea de com d’important és la rentada d’imatge per controlar a la opinió pública. Brainwashing al més pur estil progre i cool.

 9. Així de clar i senzill: tenim tot el dret a saber, detalladament, a on i en qué es gasten es nostres impostos. I aixó ha de ser accessible a tothom.

 10. Bravo por el artículo. Como señalaba otra persona en un comentario anterior, está clarísimo que Albano criticaba la opacidad del ayuntamiento a la hora de informar sobre los costes de los servicios públicos. Argumentar que el periodista ha fracasado porque no ha conseguido su objetivo (averigüar el precio de la banderola) es tan absurdo que delata a los que lo hacen. El no haber obtenido el precio es la prueba que valida su denuncia.
  Y muy divertido el usuario Jep, tachando a a Albano Dante de demagogo para en el siguiente párrafo denunciar que los 6€ que se ha gastado el periodista en llamadas los podria haber utilizado en invitar a un sin techo. Salta a la vista que el alcalde smart dispone de un grupo de personas con la misión de defenderle en las redes, pero se tienen que esforzar más…

 11. Té raó el Sergi, a l’Ajuntament li costen 0€, els paga l’anunciant de l’altra banda d ela banderola o com a compensació al contracte publicitari X. A l’Albano el perd la seva egòlatra tendència salvapàtries, amb unes argumentacions falses i viciades perquè mai busca trobar la veritat, busca demostrar el prejudici de la veritat que ja creu saber d’entrada. Llàstima. Demagògies dels pobrets dels caixers automàtics a banda. Pq no fas, Albano, una peça sobre la brutal feina dels serveis socials de l’Ajuntament? Va, t’ho poso fàcil i a veure si així piques: Pq no fas una feina sobre l’extraordinària feina dels treballadors i treballadores dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona tot i les salvatges retallades del govern neoliberal en connivència amb els interessos de la beneficiència de “la caixa” de “l’inútil” alcalde Trias? Així segur que et mola més.

 12. Apa! L. Miguel
  Vols dir que per que i ha uns serveis socials, suposadament eficients, dona dret a l’Ajuntament a no ser transparent?

 13. Senyors, atencion pregunta!!! ¿cuantos numeros de cuenta bancaria tiene nuestro ayuntamiento? El que sea, no solo el de Barcelona. Cualquiera puede ver hoy en dia los movimientos de su cuenta online. El ayuntamiento no es más que una gran comunidad de vecinos. ¿alguien se imagina una comunidad que no rinda cuentas a sus vecinos?

 14. Jo estic completament d’acord amb la idea de fons, però la manera de desenvolupar l’article és barroera. El Trias no t’ha dit que enviïs una carta, i a més, fins on expliques no l’has enviada i ni has anat a parlar amb qui havia de rebre la carta. És possible que aquest mecanisme de la carta sigui una idea de la telefonista per donar-te una altra sortida, i que no sigui el procediment normat.

  El problema aquí és que no hi ha procediment, estem d’acord, però crec que aquest article necessita treball de fons. A part de no enviar la carta tampoc no has trucat al 010, per exemple oi? Tampoc no deus haver visitat el portal de “govern obert” (digna contradicció) de bcn, que promocionen com una ampolla de fontvella

  http://governobert.bcn.cat/ca/transparencia

  Segurament no hi haurà la teva resposta allà, però per demostrar que una informació és inaccessible, primer has de buscar molts i molts accesos, i al final dir «no sé si és inaccessible, però jo no he aconsegut accedir-hi amb tots aquests intents». De fet, com més vies facis servir, més força tindrà l’article. I aquí has perdut una tarda entre telèfons d’atenció al «client» de la gran «empresa» que és Barcelona.

 15. Jep, no hi estic d’acord. Es un tema molt important el que ha investigat l’Albano, perquè suposo que entens que va més enllà de les pròpies banderoles: és que haguès consultat la despesa de qualsevol altra cosa i s’hagués trobat amb el mateix intrígul i cap resposta…Es el tema de la transparència, de la competència organitzativa, de la responsabilitat i justificació de com es gasten els nostres diners, del dret d’accés dels ciutadans a la informació pública…aquests exemple engloba un seguit de qüestions importants que si no passen la prova (com no l’ha passat aquest cas) deslegitimen un sistema de poder… ja que és incapaç de respondre a una simple pregunta clara i concisa. Les comptes han de ser clares -com tota la gestió i agendes polítiques-: dic “han de ser” perquè, com veiem, no ho són. Un dels objectius és que les despeses siguin clares, transparents, públiques i fàcilment consultables, sino…aíxí va tot.

 16. malgrat q estic d’acord amb la majoria del que exposes, no em sembla bé “insultar” al Trias dient que es un inútil. no té res a veure la hipotètica inutilitat personificada en l’alcalde amb la poca transparencia de les despeses de l’ajuntament. potser el trias ha delegat el tema de les banderoles i ell no té res a veure… No es per defensar-lo, però l’educació va per devant.

 17. Albano. Enhorabona per la revista. Tot i que soc seguidor vostre i que estic d’acord amb el vostre pensament, amb tot el respecte, crec que hauríeu d’investigar més abans de publicar i ser més rigorosos

 18. Cony, m’ho tindries d’haver preguntat a mi, el càlcul es fa ràpid….. 3x3x5x4……. una barbaritat….. et val la contesta?… torna’m a votar!!… pardiez. Per cert, no miris el meu Ipad, no en tinc, també val una barbaritat, i la linia quan vaig preguntar a les operadores no en tenen ni idea…. tu compra, compara i pregunta…. per cert, si vols saber més, truca i veuras quan trigo a contestar….. es que m’estic posant al dia amb l’smart….. soc llest? o soc tonto?.. recorda: vota, vota, vota….. visca l’smart independent de les companyes multinacional!!!

 19. Glups…les ha fet penjar l’equip de l’alcalde, oi ? Potser creuen que amb tant de bombeig d’imatges arreu, sinó en penjen 1000 ens passaran desapercebudes. Com fer-los arribar la importància d’un canvi d’enfoc…!

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.