La fallida de l’empresa que gestiona la C-17 pot costar 220M€ a la Generalitat

L’empresa Cedinsa, concessionària de la infraestructura, no pot fer front als seus deutes per la reducció d’ingressos per la caiguda del tràfic. Si no aconsegueix refinançar el deute, l’haurà d’assumir la Generalitat

cedinsa

· Albano Dante Fachin Pozzi

L’esquema comença a ser massa habitual: 1) Una empresa privada guanya una concessió per gestionar una infraestructura. 2) La concessió no dóna els beneficis esperats. 3) Les administracions han de rescatar el negoci assumint tots els costos. Això és el que està a punt de produir-se al llarg dels proper dies amb l’empresa Cedinsa i la Generalitat.

El negoci (previst)

L’any 2006 el govern tripartit va adjudicar a l’empresa Cedinsa (propietat de les empreses FCC, Comsa Emte, Copisa i Copcisa) la construcció i gestió del desdoblament de la C-17, entre Centelles i Ripoll. Les condicions eren les següents: l’empresa Cedinsa es feia càrrec de les despeses de construcció i manteniment durant 30 anys. A canvi la Generalitat es comprometia a pagar cada any un tant per cada vehicle que passés. 

Amb aquest acord a la mà, Cedinsa va aconseguir que un grup de bancs (La Caixa, Caja Madrid, BBVA, Caixa Catalunya i Banesto) li prestessin els diners per iniciar les obres. Així, gràcies a les aportacions anuals de la Generalitat Cedinsa tornaria l’import del préstec i es quedaria l’hipotètic benefici. 

El negoci (la realitat)

Un cop inaugurats els diferents trams de l’autovia Cedinsa va començar a facturar a la Generalitat. I no només va facturar pels cotxes que passaven pel tram que havia construït sinó que la Generalitat va incloure els cot-xes que passaven per un tram anterior, construït amb diners públics. Malgrat aquesta inclusió, però, el número de cotxes que utilitzen la infraestructura (un màxim de 25.000) és menor del que s’havia previst (uns 35.000). Això ha provocat que l’aportació de la Generalitat fos menor del que s’esperava. Això sumat al fet que el préstec s’havia de retornar en un termini de 5 anys (període inusualment curt per una operació d’aquesta mena) ha fet que actualment Cedinsa no pugui fer front als pagaments als bancs. 

Fins aquí, aquesta és la història d’una de tantes empreses que fa una inversió que després no obté els resultats previstos. Però només fins aquí. 

El préstec que els bancs li van fer a Cedinsa tenia una clàusula: si Cedinsa no retornava el préstec qui s’hauria de fer càrrec de la seva devolució és la Generalitat, per ser el “responsable patrimonial”. Així, si el negoci hagués produït beneficis aquests haguessin anat directament al compte de resultats de les empreses integrants de Cedinsa. Però si el negoci no anava bé (com en aquest cas) seria la Generalitat la que hauria de pagar el cost, assumint el deute amb els bancs. 

Fins ara l’esquema ha funcionat per Cedinsa. Actualment l’empresa gestiona 4 autovies de la Generalitat. Gràcies a aquestes concessions l’any 2012 Cedinsa va guanyar 9,06 milions d’euros, 2,5 milions més que al 2011.

Un negoci rodó on, si hi ha benefici, és per l’empresa i si hi ha pèrdua, és per a l’administració. La resolució d’aquesta història la sabrem abans del 31 de desembre, quan venç el termini perquè Cedinsa pagui als bancs o perquè la Generalitat assumeixi el deute. 

Relacionats

Coses extraordinàries que succeeixen en Catalunya · Per Pere Rusiñol
El Túnel del Cadí un altre cop en venda · Clara Magnet
El banc brasiler que l’any 2012 va comprar el Túnel a la Generalitat, obté dos anys després 86’9 milions d’euros de beneficis per la seva venda.

banner_pdf_OK

6 thoughts on “La fallida de l’empresa que gestiona la C-17 pot costar 220M€ a la Generalitat

 1. Ara muntaré una tanca a la entrada del meu poble per cobrar peatge a qui hi vulgui entrar. Seria considerat un emprenedor?
  El model econòmic i social d’España es lamentable, però el de Catalunya es considerablement pitjor (en privatitzar, concessionar, externalitzar, concertar,…som els campions). Cada dia tinc més terror a una Catalunya independent liderada per CIU, ERC, i tots els “palmeros” que els hi donen suport.

  • Tenint en compte que catalunya és el motor econòmic de Espanya, em sorprén que trobis que el nostre model és molt pitjor que el d’Espanya i que una Espanya unida i “grande”és el que fa que els pobrets i ignorants catalans independentistes (“palmeros”) anem pel bon camí…
   Per altre banda, el problema el tens amb el “model” o amb els individus que “gestionen” aquest model? si es ho primer, no diré res perquè probablement ets massa jove o ho estás passant molt malament i has perdut la prespectiva, i si és ho segon, tens tota la raó i cal una regeneració.

   • No se porque nos ponemos tan a la defensiva y encima trasladamos un problema de gestión al plano independentismo si o no. Esto es un pucherazo sin sentido alguno venga de donde venga y es un claro ejemplo de donde nos llevan estas políticas de derecha. Lo publico es malo dicen, pero si lo privado siempre acaba socializando sus perdidas y como en este caso de forma descarada. Cataluña es y será el motor de España pero este es un claro ejemplo de las fechorias que se realizan con dinero publico, total quien les va a denunciar, los bancos lo dudo, las concesionarias tampoco, esto es un despropósito y un ataque a la cuidadania porque, de donde recortaran esos x millones?… Tiene que producirse un cambio desde abajo hacia arriba porque sino estamos mas que perdidos… Por cierto una gran iniciativa de diario que promoveré en todos los ámbitos que pueda.

   • Et confons, tot el que sigui criticar l’acció i l’estructura del govern neoliberal català no es un atac al procés, només és una plasmació de la realitat. Sota la bandera no es pot amagar tot.

 2. Estos políticos para lo único que sirven es para ROBAR ,lo que con mucho esfuerzo pagamos la mayoria.No me extraña que cuando el pueblo se harta “arda Troya”
  Todavia tengo en la retina el tripartito .Los tres juntitos en el Parlament (PSC,ERC.ICV ,) sin decir ni muuuuuuu, callados como putas y muchos como yo que creímos que esa oportunidad era única y la podíamos aprovechar. Sinceramente una se siente gilipollas por ser tan ignorante… desde luego no me fio de ninguno o partimos de cero o esto no tiene arreglo.

 3. No hay que conducir por autopistas. Si conducimos por autopistas hay que pagar siempre en manual (efectivo) así hay más trabajadores (no les da la gana ponerlos, pues hay que colapsar los peajes manuales!) y no máquinas (VIA T o tarjeta de crédito), cuidado es muy fácil y sencillo que te clonen la tarjeta de crédito o débito (preguntad a la policía sobre esto). Hay que ir siempre por carretera o autovía ya que las pagamos con nuestros impuestos. Es más lento que ir por autopista pero eso es hacer lo contrario a lo que quieren que hagamos: pagar.

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.