Una altra portada patètica de l’ABC: La sanitat catalana sota foc creuat de les dretes

L’ABC pot fer les portades que vulgui, però el problema de la sanitat pública catalana no és “el secessionisme”. El problema és que CiU està tancant hospitals públics per passar-li el negoci als empresaris amics.

Per Albano Dante Fachin-Pozzi (Seguir a Twitter)
(Article en castellà, aquí)

Fa anys que cada matí miro les portades de l’ABC. Si és tard, la miro abans d’anar a dormir i tot. És una d’aquelles rutines desagradables que no pots deixar de fer. Tinc un amic que fins i tot es llegeix les “columnes” de Salvador Sostres. Hi ha un punt masoquista en mirar portades de l’ABC? Potser al principi si, però després de molts anys veient les salvatjades que publica aquest pamflet al servei del BBVA, no puc més que somriure i pensar: “que burrets són, Deu meu!

Avui, però, no puc evitar caure de quatre grapes i comentar la portada de l’ABC:

Qualsevol persona que em segueixi a Twitter o a Facebook, que s’hagi llegit el meu llibret sobre sanitat o que hagi vingut a alguna de les centenars de xerrades que hem fet sobre sanitat arreu del país ho sap: considero CiU –amb l’ajut del PSC– com una autèntica màquina de destrossar la sanitat pública catalana.

Ho tinc tant clar com clar tinc que a l’ABC la sanitat pública l’importa un pebrot. A l’ABC el que molesta és que es faci una consulta democràtica sobre el futur polític de Catalunya. I si cal fer servir la sanitat com a arma, es fa. I tant amples.

L’ABC pot fer les portades que vulgui, però el problema de la sanitat pública catalana no és el secessionisme. El problema és que CiU està tancant hospitals públics per passar-li el negoci als empresaris amics. El problema de la sanitat catalana no és “la consulta” sinó la tremenda opacitat que hi ha a Catalunya en la gestió dels prop de 10.000 milions d’euros del pressupost sanitari. El problema de la sanitat catalana no és “el secessionisme sinó que CiU (amb l’ajut del PSC) ha convertit la sanitat en un niu de corrupció. En definitiva: el problema de la sanitat catalana no és que “els secessionistes” vulguin votar en 9N. El problema és que CiU fa el mateix que el PP: sangonejar, corcar i destruir la sanitat pública. I digueu-me conspiranoic: la portada de l’ABC arriba al dia següent del naixement del grup “Hospitales Católicos de Madrid”. Aquí Rouco Varela a l’acte de presentació de l’engendri:

La sanitat catòlica de Rouco salvarà la sanitat catalana amenaçada pel “secessionisme”? La cosa és que la sanitat pública està en un foc creuat entre dos bàndols –la dreta catalana i la dreta espanyola, ambdues al servei de la banca– als que històrica i ideològicament la sanitat pública sempre ha fet nosa. Per això, quan es disparen entre ells, tampoc vigilen gaire.

És veritat que el Govern de CiU té una política de subvencions a mitjans de comunicació que és un escàndol democràtic. Fa vergonya veure com CiU regala milions d’euros a La Vanguardia –fins fa poc sobiranista– propietat del vicepresident de La Caixa. També fa vergonya que Dempeus per la Salut Pública –i molta altra gent que lluita en defensa de la sanitat pública– estigui pràcticament vetada a TV3. Però que el diari ABC vulgui fer creure que “el problema” de la sanitat és que Artur Mas “infle la secesión” és prendre els [seus poquíssims] lectors per imbècils.

abc_ojd

L’ABC utilitza la mateixa tècnica reduccionista que una part de la premsa catalana, que dia rere dia ens vol fer creure que l’únic problema de la sanitat catalana –i de moltes altres coses– és “l’espoli fiscal” que Catalunya pateix.

Està clar des de fa anys que la sanitat catalana pateix un problema de sub-finançament i que les relacions econòmiques entre Espanya i Catalunya juguen un paper molt important en aquest problema. Ho repeteixo per si no s’ha sentit: el sub-finançament de la sanitat catalana és un tema molt important i l’Estat Espanyol té molt a veure en tot això. Però –un altre cop– intentar fer creure que l’únic problema de la sanitat catalana és l’espoli fiscal és prendre la gent per imbècils. En primer lloc perquè és la mateixa premsa que se molt sovint “oblida” coses com el frau fiscal comés per les grans empreses de l’oligarquia catalana. I perquè encara que l’espoli fos de 100.000 milions, l’opacitat, l’amiguisme i la corrupció que destrueix la sanitat catalana no és un problema de diners. És un problema de decència i a CIU d’això no n’hi ha.

I així és com la dreta espanyola i la dreta catalana es disparen. I la sanitat pública al mig. CiU no vol que es parli de sanitat pública “per no entorpir el procés”. L’ABC parla de sanitat pública per entorpir-lo. I així és com la sanitat pública queda atrapada en un foc creuat entre dues dretes desvergonyides a les que la sanitat pública els importa una merda.

El tema és complex i requereix debats més amplis dels que ofereix l’espai d’un columna o una batalla a Twitter. I lamentablement els espais de debat s’han convertit en trinxeres. Dubto molt de que em deixin espai a les planes de l’ABC per explicar que el problema de la sanitat pública no és “el secessionisme” sinó la dreta i la banca que la veuen com un lloc més on fer negoci. I dubto molt que algun dia pugui sortir a TV3 per dir que el problema de la sanitat catalana és que és poc democràtica, que és opaca i que CiU, igual que el PP només té un objectiu: beneficiar CAPIO i les multinacionals sanitàries.

 

NOTA:  Per veure aquesta gran jugada amb claredat i perspectiva us recomano altament aquest post, també escrit avui: “Tres cruzadas fundamentalistas contra la sanidad”

 

One thought on “Una altra portada patètica de l’ABC: La sanitat catalana sota foc creuat de les dretes

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.