Visc+: Agència de Protecció de dades: “Es podran identificar persones”

En tots els documents elaborats pels impulsors del Projecte Visc+ es fa referència a la seguretat a l’hora de tractar les dades dels ciutadans. S’informa també que el projecte ha estat “presentat” a l’Agència Catalana […]

En tots els documents elaborats pels impulsors del Projecte Visc+ es fa referència a la seguretat a l’hora de tractar les dades dels ciutadans. S’informa també que el projecte ha estat “presentat” a l’Agència Catalana de Protecció de Dades (APDCAT). 

Però del que no informen ni la Conselleria de Salut ni l’AQuAS és del resultat de l’informe de la màxima autoritat catalana de protecció de dades. 

El projecte va ser presentat a l’APDCAT al primer trimestre de 2013. Després de mesos d’estudi, els experts d’aquesta entitat van emetre un informe on s’analitza la informació presentada. El resultat és preocupant. 

Manca de concreció

Pel que fa al “model de seguretat, disponibilitat i ús de les dades” l’informe destaca que “no és possible validar un determinat model de seguretat atesa la manca de concreció de diferents aspectes relacionats amb la seguretat”. 

En aquest sentit l’APDCAT afirma que “no s’ha disposat d’una memòria global que descrigui d’una manera detallada les necessitats, les alternatives disponibles i les característiques i els beneficis de l’opció escollida” i assenyala que part de la documentació aportada “no resulta clara quina naturalesa té”.

Per això l’APDCAT diu que “ateses les fortes implicacions per a la privacitat de les persones i pels altres drets que es podrien veure afectats en cas d’un tractament inadequat d’una informació tan sensible com la que s’inclou en el projecte, seria recomanable disposar d’una avaluació de l’impacte sobre la privacitat que pot tenir aquesta iniciativa”. És a dir, que malgrat la insistència dels promotors a l’hora de parlar de “seguretat”, sembla que no han tingut massa cura d’aquests aspectes.

Pel que fa al tipus de dades que es cediran l’APDCAT conclou que el Projecte Visc+ “no concreta quines seran aquestes dades ni els criteris i els procediments que es seguiran per decidir quines dades hauran d’estar accessibles en obert”. 

Pel que fa a qui tindrà accés a les dades “no s’explicita si els clients finals podrien rebre i tractar informació anonimitzada o dades personal no anonimitzades”.

Què faran amb les dades?

L’APDCAT “constata que les referències a les finalitats del projecte no sempre coincideixen en els diferents apartats de la documentació aportada” i apunta a què “resulten confuses algunes de les previsions de la documentació aportada, en el sentit que no queda clar si el tractament de dades personals del Projecte Visc+ ha de tenir per finalitat la ‘recerca mèdica’ o si es pot produir un tractament i cessió als ‘clients finals’ per la pràctica totalitat de les finalitats (…) Tampoc no queda clara quina és la finalitat d’avaluació a què fan referència alguns dels documents aportats”.

Finalment, l’APDCAT recalca “que es troba a faltar, en el conjunt de documentació aportada, una connexió clara entre “client final”, la finalitat a complir, la concreció de la informació a què podria tenir accés, i si aquesta informació ha de ser anonimitzada o pot comportar cessió de dades personals”.

En definitiva, i a tenir de l’informe de l’APDCAT, els responsables del projecte ofereixen moltes llacunes a l’hora de tenir cura de les dades dels pacients. Un fet que contrasta amb la seva suposada experiència i diligència. 

Finalment, el menys tranquil·litzant de tot, l’APDCAT afirma que “la possibilitat que la combinació d’aquesta informació amb informacions obtingudes d’altres fonts pugui acabar fent identificables persones no es pot descartar”. 

Més informació:

El Govern vendrà les dades dels pacients de la sanitat pública a empreses privades

Quatre raons per aturar el Projecte Visc+

banner_verkami_CAT

One thought on “Visc+: Agència de Protecció de dades: “Es podran identificar persones”

  1. Pingback: De personals a comercialitzables: com la Generalitat ha donat “més valor” a les nostres dades sanitàries | LaColumna.cat

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.