cafèambllet al 2014: La publicació en català amb més exemplars

Gràcies a més de 3.000 mecenes, socis, donants i voluntaris, la publicació en català amb més exemplars està fora del control de la banca. Aquest és un resum de la feina feta al 2014 per construir un mitjà massiu per trencar els silencis del poder.

Captura de pantalla 2014-12-31 a les 11.02.16

El 23 d’abril de 2014 va sortir el primer cafèambllet al carrer. Poques hores abans a Catalunya Ràdio Joan Barril –qui ens va abandonar fa ben poc, massa aviat– ens dedicava aquestes paraules:

[ÀUDIO: El sucre del cafè]

Així començava aquesta aventura que ja va per la seva sisena edició. Una aventura que –gràcies a prop de 2.450 mecenes, socis i donants– ha clavat 780.000 espases “al drac de la desinformació” amb 780.000 exemplars distribuits gratuïtament arreu de Catalunya.

El nostre objectiu era explicar allò que no expliquen els mitjans de la banca… però sobretot que allò que expliquem arribi a molta gent i no només als ben informats. Per això, la feina dels prop de 500 voluntaris que reparteixen el cafèambllet arreu de Catalunya ha estat fonamental per arribar a milers de bars, perruqueries, botigues, mitjans de transport, escoles, biblioteques… arribar allà on no arriba Internet i les xarxes socials i

Mireu:

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Què mou a tota la gent que fa possible el cafèambllet? En primer lloc, la convicció que la informació és una eina de canvi, un dret democràtic que no es pot deixar en mans d’uns bancs que tenen sota el seu control els principals diaris. Uns mitjans que moltes vegades es converteixen en instruments per criminalitzar les lluites ciutadanes a la vegada que ‘obliden’ informar sobre els constants atacs de les èlits a la resta de ciutadans.

Mireu:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

El cafèambllet neix per donar la volta a aquesta situació. Perquè –com diu el proverbi– fins que els lleons no tinguin els seus propis historiadors, les històries de cacera seguiran glorificant el caçador”.

Per això, aquest 2014 des de les planes del cafèambllet hem fet 3 coses:

1) “Escrache mediàtic” amb l’objectiu d’assenyalar aquells que fan servir la informació com a mercaderia. Per assenyalar les elits que defrauden Hisenda, per trencar el silenci al voltant dels poderosos:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

2) Dades: cada dia ens arriba una allau de dades de tota mena. Algunes són amplificades i repetides fins l’extenuació pels mitjans de masses. Altres dades, però, queden arraconades o directament silenciades. Les hem rescatat i les hem portat a cada racó de Catalunya.

Mireu:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

3) Multiplicant el bé! Més d’una persona ens ha dit: “Llegir el cafèambllet fa entrar molta mala llet”. És veritat. De vegades publiquem coses que ens fan adonar de l’enorme abast de l’estafa, la injustícia i la impunitat que arriba a gairebé tots els racons de la nostra societat. Però cal dir dues coses:

a) Conèixer el què passa és el primer pas per posar remei. Al seu llibre Por el bien del imperio, l’historiador Josep Fontana cita Walter Benjamin:

“No es pot esperar res mentre els destins més terribles i foscos, comentats a diari, inclús cada hora, als diaris, analitzats a les seves causes i conseqüències  aparents, no ajudin  la gent a reconèixer els foscos poders als que la seva vida està sotmesa”

b) La mala llet, doncs, entesa com a motor de canvi, com eina per posar-se en marxa i començar a arraconar l’estafa, la injustícia i la impunitat. Un fet que ja es pot veure a molts punts del teixit social.

Per això, durant aquest 2014 hem fet servir els nostres 780.000 exemplars per a què tothom conegui els llums que cada vegada iluminen més l’horitzó: la gent que treballa per fer nèixer un nou món: activistes, cooperativistes, mitjans de comunicació crítics… A això li diem “multiplicar el bé”.

Mireu:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Això és el que hem fet al cafèambllet aquest 2014. I res de tot això hagués estat possible si un munt de gent no hagués sentit aquest projecte com propi, com una oportunitat per millorar el món. Res de tot això hagués estat possible si prop de 3.000 persones no creguessim que cada exemplar amb informació és una oportunitat per canviar el món.

Sabem que es pot fer encara molt més. Sabem que cal millorar el web, que cal fer reportatges cada cop millors, que cal arribar a més punts, que cal arribar cada vegada a més bars, més perruquries, més botigues… Sabem que el silenci és molt gran, però al 2015 les ganes de trencar-lo, també. Les ganes de clavar una espasa al cor del drac de la desinformació. I una altra, i una altra, i una altra…

Bona entrada de 2015!

Seguim!

PD: Llegeix totes les notícies publicades fins avui. 

2 thoughts on “cafèambllet al 2014: La publicació en català amb més exemplars

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.