4 raons per aturar el Projecte VISC+

El futur de les nostres dades s’està decidint als despatxos de grans corporacions, en mig de l’opacitat i el silenci.

· Per Albano Dante Fachin Pozzi

El Govern ja ho té decidit però és imprescindible aturar els seus plans. I l’única possibilitat d’aturar el Projecte VISC+ és a través d’una resposta massiva de la societat. A continuació enumerem 4 raons que fan que la resposta popular a aquest ple sigui imprescindible.

1) Manca de diàleg i opacitat

El Projecte VISC+ s’ha desenvolupat d’esquenes a la ciutadania.  La proposta va ser aprovada gràcies a un “acord de Govern”, eludint el pas pel Parlament. Per desenvolupar-lo en cap cas es va requerir la participació d’usuaris, professionals o organitzacions civils. Els únics que han pogut posar sobre la taula els seus interessos han estat les empreses de la indústria sanitària. Que el pla contempli una campanya de comunicació per “difondre les bondats del projecte” redueix la participació de la ciutadania  –titular únic de les dades amb que es farà negoci– a ser un mer espectador. La negativa del Departament de Salut i de l’AQuAS (agència pública impulsora del projecte) a respondre les preguntes que els hem formulat és una mostra clara del despreci per la transparència i el retiment de comptes.

2) Empreses i portes giratòries

El paper de la consultora PWC –coneguda per les seves crides a privatitzar la sanitat pública– ha tingut un pes enorme en l’el·laboració del projecte. Això li ha permès dissenyar-lo  a mida dels interessos de les grans corporacions sanitàries privades. El fet de que un dels seus directius, Joan Guanyabens, hagi arribat a PWC directament des de l’AQuAS és un exemple vergonyant de les portes giratòries que tant han fet per convertir la sanitat pública en un negoci. És també preocupant la presència d’IMS Health en el desenvolupament del projecte. Els escàndols en que s’ha vist involucrada aquesta empresa, els milions que destina a pressionar governs i insititucions i el seu mateix model de negoci hauria de fer saltar totes les alarmes.

3) Manca de seguretat

La documentació disponible posa en qüestió la “seguretat” a la que fa referència la propaganda del Govern. L’Agència de Protecció de Dades de Catalunya alerta de greus deficiències en aquesta matèria. Malgrat això,  no consta cap acció per part dels impulsors del projecte destinada a solucionar-les. 

4) Perills concrets

Els perills que es deriven d’un projecte com aquest són significatius. Que les asseguradores sanitàries o les empreses de recursos humans tinguin les nostres dades sanitàries tindria un impacte enorme a les nostres vides.

No es tracta de resistir-se als avenços científics. L’anàlisi de dades pot suposar enormes avenços en la investigació científica i en la gestió i modernització del sistema sanitari. El problema sorgeix quan els impulsors d’aquesta iniciativa es mouen en l’opacitat i el silenci, quan el futur de les nostres dades es decideix als despatxos de grans corporacions i no de manera democràtica.

A Anglaterra l’intent de posar en marxa un projecte similar va provocar un enorme debat polític i social. A Cataunya, fins ara, els plans avancen en silenci. Mentre que a Anglaterra The Guardian, The Daily Telegraph i la BBC van seguir el tema durant mesos, a Catalunya els mitjans miren cap a una altra banda. Per això, l’acció ciutadana serà imprescindible per aturar aquest pla tal i com el vol imposar el Govern.

Més informació:

El Govern vendrà les dades dels pacients de la sanitat pública a empreses privades

 

banner_verkami_CAT

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.