“Destapant la corrupció amb WhatsApp”

Temps estimat de lectura: 4 minutsExtracte del capítol 14 del llibre “Artur Mas: on són els meus diners?” · Llegeix-lo gratis La informació continguda al vot particular era molt bona. Per això calia jugar bé les […]

Temps estimat de lectura: 4 minuts

Extracte del capítol 14 del llibre “Artur Mas: on són els meus diners?” · Llegeix-lo gratis

La informació continguda al vot particular era molt bona. Per això calia jugar bé les cartes. Quan vam acabar de xerrar a la plaça Catalunya, la Marta i jo vam aprofitar que érem a prop de la redacció de El País per ensenyar-li aquells tres folis meravellosos a l’Oriol.

—Hola, volem parlar amb Oriol Güell —li vam dir al recepcionista. —Un moment, ara el truco.

Trenta segons més tard es va obrir una porta per on va sortir l’Oriol, amb un gran somriure i… tres folis a la mà. (…) L’Oriol va entendre la nostra pressa i va acceptar. L’informe no apareixia i el 24 de maig vam publicar a YouTube 29/2005-IP: L’informe secret de la sanitat catalana. El vídeo començava amb la Marta ensenyant els tres folis del vot particular:

Aquest document ha estat al Parlament durant 6 anys. Avui, en aquest vídeo, faré públic el seu escandalós contingut i parlarem de l’Informe 29/2005, un informe de la Sindicatura sobre un escàndol sanitari que mai ha vist la llum. Un informe que ha estat silenciat i que cal fer públic. (…) Un document que explica perquè, durant els dos anys que portem investigant la sanitat pública, tanta gent s’ha posat molt i molt nerviosa. (…) L’equip directiu va dir que «la gestió de la Corporació ha estat posada en entredit en base a acusacions falses» festes amb «voluntat de sensacionalisme i alarmisme que vol provocar un clima totalment infundat de corrupció». Aquest document que tinc a les mans demostra com els controls sobre el destí dels diners dels ciutadans sembla que han fallat estrepitosament… Aquests tres folis —que fins avui s’havien mantingut amagats— expliquen la història de l’Informe 29/2005-IP… (…) Estigueu molt atents perquè és una història molt reveladora.

A partir d’aquest moment, i durant 15 minuts, la Marta explica la història de l’Informe 29/2005-IP. Ara calia exigir l’aparició de l’informe:

Ara que sabem que hi ha un informe cal exigir que aquest informe, realitzat per un equip d’auditors professionals, i pagat per tots nosaltres, vegi la llum.

Em vaig quedar davant de l’ordinador fins les dues del matí esperant que sortís penjada la notícia al web del diari. El dia 29 de maig a les 2.07 es podia llegir a la Secció Catalunya:

«El informe oculto del diputado Crespo»La Sindicatura de Cuentas no difundió una investigación que acusaba al exalcalde de Lloret de Mar de lucrarse con dinero de hospitales. Iniciativa pide a la presidenta del Parlament de Cataluña que la auditoría sea publicada.

(…)

El dissabte 2 de juny l’informe seguia sense aparèixer. Sabia que l’Oriol i l’Antía estaven movent cel i terra per aconseguir-lo. La Marta i jo, des de Breda, no podíem fer gaire cosa excepte esperar. Però la Marta va tenir una idea: va posar les tres planes del vot particular sobre la taula del menjador. A sobre va posar-hi un platet amb una espelma. El mètode de l’espelma li havia funcionat en altres ocasions. Per exemple, recordeu que el dia del casament del príncep Felip i la Leticia va ploure? La nit abans del casori, la Marta va posar tres espelmes perquè al matí següent s’emplenessin una mica els pantans ;-) .

Vaig fer una foto a l’altar de la Marta i la vaig enviar a l’Oriol i l’Antía per Whats-App:

46_velas

Estic treballant les fonts. Tranquils que l’informe acabarà sortint.

El diumenge 3 de juny vam tenir premi. Aquell matí la Marta i jo érem a Sabadell, on ens havien convidat a una xerrada organitzada per EUiA. A les 14.25 el meu WhatsApp es va sentir a tota la sala, en plena intervenció. Vaig posar cara de circumstàncies i vaig agafar el mòbil per silenciar-lo, però vaig veure que el missatge era d’Oriol. No vaig poder esperar i vaig obrir el missatge. Vaig trobar aquesta foto:

47_oriol_ic

Era l’informe. Sense dir res, amb els ulls ben humits, li vaig passar el mòbil a la Marta. La Marta va mirar la foto, em va tornar el telèfon, em va agafar la mà i va mirar en direcció a la persona que parlava al faristol. Estava plorant.

De la mateixa manera que mesos abans havien fet amb el cas d’en Ramon Bagó, l’Oriol i l’Antía van publicar la informació continguda en les 70 pàgines de l’Informe Crespo en 3 entregues, que es van fer els dies 4, 5 i 6 de maig.

Extracte del capítol 14 del llibre “Artur Mas: on són els meus diners?” · Llegeix-lo gratis

Ens ajudes a difondre?

“Destapant la corrupció amb WhatsApp”

twitter_CATfacbook_CAT

Enviar un comentario