Mútues privades: un negoci en mans de bancs, fons especulatius, exministres i defraudadors?

“Les assegurances privades de salut és un dels àmbits on es preveu major creixement als propers anys”. Isidre Fainé (La Caixa) // “En plena caiguda del negoci del crèdit i davant els escassos marges de les inversions i de l’estalvi, la banca va decidir volcar-se a l’àrea de les assegurances de salut”. (La Marea) // Les quatre companyies analitzades tenen el 59,2% del mercat de les mútues privades.

Captura de pantalla 2015-01-25 a las 13.03.36

El negoci sanitari prometia. Per això l’any 2009 La Caixa va comprar Adeslas a canvi de cedir Agbar a la francesa Suez. Al 2011 va entrar a l’accionariat Mútua Madrileña. Al consell d’administració de la mútua trobem Carlos Cutillas (ex El Mundo, Sacyr-Vallehermoso, Chamartin Inmobiliaria); Jaime Montalvo (conseller Banco Santander); Jaime Lamo (Subsecretari d’agricultura durant el franquisme i ministre d’Adolfo Suárez) i José Luís Marin (ex president d’ENDESA, director a Acciona i conseller a AMENA) entre d’altres. Als nou primers mesos de 2014 SegurCaixaAdeslas va obtenir 161 milions d’euros en beneficis.

Captura de pantalla 2015-01-25 a las 13.05.02

Sanitas és propietat de la transnacional anglesa de sanitat BUPA. La filial espanyola està presidida per José Ramón Álvarez, ex president del Banco Zaragozano, d’Arcelor Mittal, ex-governador del Banco de Espanya, expresident de la fundació Príncep d’Astúries i conseller de Tele5 entre d’altres. Entre els consellers trobem Matias Rodríguez, número 2 del Banco Santander i exministre de Governació de Calvo Sotelo i, també, expresident de la Fundació Príncep d’Astúries. Sanitas està sent investigada per Hisenda per un suposat frau de 28 milions d’euros arran de moviments irregulars entre les filials del grup.

Captura de pantalla 2015-01-25 a las 14.10.18

DKV Seguros pertany a la companyia transnacional alemanya Munich Health de qui l’especulador Warren Buffet (Berkshire Hathaway) és un dels principals accionistaA Espanya DKV va participar en la fallida de diversos hospitals privatitzats a València durant el govern de Zaplana, amb el suport financer de les rescatades CAM i Bancaja. El president del consell d’administració és Javier Vega de Seoane Azpilicueta, qui ha format part dels consells d’administració de SEAT, Red Electrica Española, CAMPSA, ThyssenKrupp, EMTE i Ferrovial entre d’altres. És vicepresident del Cercle d’Empresaris.

Captura de pantalla 2015-01-25 a las 14.11.00

MAPFRE cotitza a l’IBEX 35 i té 10 societats a paradisos fiscals. Segons l’Informe de Responsabilitat Corporativa també té participació empresarial a productores “d’armes controvertides”. Pel consell d’administració de MAPFRE han passat Rodrigo Rato (PP), Francisco Ruiz Risueño (UCD) i José Manuel Fernandez. El president de MAPFRE és Antonio Huertas, qui té un sou de 79.000€ mensuals. Entre els conseller d’administració destaca Manuel Lagares (també conseller a Iberdrola) i Alfonso Rebuelta, provinent de JP Morgan, Citibank. Fins 2013 el rescatat Bankia tenia el 15% de les accions.

Quan es tracta de diners, les coincidències no existeixen. Humana (l’assegurança de medicina privada per a la qual treballava Linda Peeno quan va denegar el tractament a un home que va acabar morint) té com un dels seus principals accionistes el fons d’inversió Capital World Investors qui a la vegada és un dels principals accionistes de la farmacèutica Gilead, propietària de la patent de Sovaldi, el caríssim medicament per tractar l’hepatitis C.

==========================================================================

Aquesta peça forma part d’una sèrie sobre sanitat i mútues privades publicada a la setena edició de la revista cafèambllet. Aquestes altres peces formen part d’aquesta sèrie: 

==========================================================================

Llegeix el cafèambllet 7 en PDF

3 thoughts on “Mútues privades: un negoci en mans de bancs, fons especulatius, exministres i defraudadors?

  1. Volia comentar que les mútues d’accidents i malalties professionals tenen com a termini màxim el 30 de març de 2015 per vendre els seus serveis de prevenció. La prevenció de riscos laborals és un dret bàsic dels treballadors i inclou la vigilància individual i col•lectiva de la salut, és a dir disposen de dades mèdiques dels treballadors. Doncs de moment Mútua Fraternidad, Mútua Universal i MC Mutual han venut els seus Serveis de Prevenció al Grup Capio (Idc salud) que ja conexeu. Aquestes empreses tenen milers d’empreses clients i de treballadors protegits.

    http://economia.elpais.com/economia/2015/03/22/actualidad/1427051481_376651.html

  2. hem de seguir lluitam fins a derribar el grand i fastigos capitalisme financer que maltracta a els treballadors i als que han deixar de ser-ho, i combatre a tota la clase corrupte de la forma que sigui. basta ja de recuperar!!! els vicis, orgies, guerres, palaus, alt standing de tota aquesta gent que encara no retorna els diners, ni van a pressó, que tenen pedigrí, que parin les concertines politiques, que no deixen de ser cortines de fum entre les dretes més rancies.Y que és recuperi el seyn per treballar i organitzar-nos per rescatar a la classe trebajadora, els pobres de tota mena i tot el món, refugiats, maltractats/maltractades, nens i nenes, en definitiva les persones que ben poc importem al feroç capitalisme financer.
    Justa Rosa Martinez Garcia.

  3. Pingback: » “He de començar fent una confessió pública: al 1987 vaig causar la mort d’un home. Vaig estalviar mig milió a la companyia i vaig ser premiada per això. Sé com les assegurances mèdiques mutilen i maten els pacients” cafèambllet.com

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.