La sanitat en mans dels mateixos que ens desnonen, que ens tallen l’aigua i la llum i que ens venen preferents

La banca no en té prou amb haver-nos desnonant, haver-nos tallat l’aigua i haver-nos venut preferents. Ara li toca el torn al dret a la salut

Per Albano Dante Fachin Pozzi (Twitter: @_cafeambllet)

La bombolla immobiliària va convertir el dret a l’habitatge (recollit a la Constitució) en un multimilionari negoci per a bancs i constructores. Avui, les conseqüències d’aquesta mercantilització estan a la vista: 115 desnonaments diaris. (1)

D’altra banda, amb els serveis bàsics com l’aigua i l’energia elèctrica va passar el mateix. Gràcies a les successives privatitzacions –que van suposar un negoci multimilionari per a empreses participades per la banca– aquests serveis bàsics es van convertir en una mercaderia més amb uns resultats ben coneguts: milers de famílies que no poden accedir a l’aigua potable o a la calefacció, queden abandonades a la seva sort davant la insalubritat i el fred mentre les empreses que mercadegen amb aquests serveis obtenen beneficis milionaris. Una dada: amb l’1,3% dels beneficis de Gas Natural, Endesa i Iberdrola es podria acabar amb la ‘pobressa energètica”.(2)

Veiem doncs, que els drets socials quan cauen en mans de la banca, quan és la banca qui fa d’intermediari entre aquests drets i els ciutadans, es fan totalment impracticables.

Però la voracitat de la banca no només fa impossible l’exercici dels drets socials.  Fins i tot els drets que assisteixen els que encara tenen alguna cosa estalviada, es converteixen en paper mullat davant la banca. El dret a la propietat privada –tan estimat i reivindicat per aquells que més propietat privada atesoren– tampoc resisteix la lògica depredadora bancària. Si no que li preguntin als d’afectats per l’estafa de les preferents.

Aquests exemples deixen clar que davant la banca i els seus interessos no hi ha dret que valgui: ni dret a l’habitatge, ni als serveis bàsics , ni a la propietat privada dels ciutadans. Però la banca no en té prou amb haver-nos desnonat, haver-nos tallat l’aigua i haver-nos  expropiat els estalvis i busca constantment noves maneres de convertir els nostres drets en un negoci. Ara li toca el torn al dret a la salut.

Amb la complicitat dels governs de CiU i el PP (entre d’altres) la banca pren posicions i posa en marxa un enorme negoci al voltant del dret a la salut de la població. Així, mentre els governs destrueixen la capacitat pública de garantir aquest dret,  la banca treu partit i, un altre cop, es presenta com a intermediària entre els ciutadans i els seus drets (previ pagament, és clar).

No podem permetre tornar a caure al parany.

Vam posar en mans de la banca el dret a l’habitatge. Resultat: desnonats.

Vam  posar en mans de la banca l’electricitat. Resultat: congelats.

Vam posar en mans de la banca els nostres estalvis. Resultat: estafats.

Ara la banca  –i els partits al seu servei– volen posar en mans de la banca el dret a la salut. Si no ho evitem el resultat és previsible: morts.

=====================================================

(1) Dada del Col·legi de Registradors d’Espanya.

(2) elcritic.cat · t.co/WjJKDjKVx6

==========================================================================

Aquesta peça forma part d’una sèrie sobre sanitat i mútues privades publicada a la setena edició de la revista cafèambllet. Aquestes altres peces formen part d’aquesta sèrie: 

· “He de començar fent una confessió pública: al 1987 vaig causar la mort d’un home. Vaig estalviar mig milió a la companyia i vaig ser premiada per això. Sé com les assegurances mèdiques mutilen i maten els pacients

· Mútues privades: un negoci en mans de bancs, fons especulatius, exministres i defraudadors?

· La jungla americana

· TV3 i sanitat pública: més informació crítica i menys propaganda de mútues privades

· Quina possibilitat de viure té el meu fill si només puc pagar la meitat del tractament? Ho he venut tot, he hipotecat tot el que tenia… Cap pare hauria de patir aquest torment · Per Edward Kennedy

· Merkel no pot governar sense l’aprovació  dels poderosos laboratoris farmacèutics amb seu a Alemanya · Per Àngels Martínez Castells

==========================================================================

Llegeix el cafèambllet 7 en PDF

2 thoughts on “La sanitat en mans dels mateixos que ens desnonen, que ens tallen l’aigua i la llum i que ens venen preferents

  1. No s’haurien de menystenir els darrers anuncis (novembre 2014?, i crec que ve d’abans) on la generalitat parlava d’una mena de conveni o contracte per a cedir tota la seva base de dades i historials clínics -història mèdica compartida- per a, segons ells, ajudar en la “investigació” i biomedicina a partir de les “big data” o grans bases de dades que porten molta informació.
    La meva lectura, i voldria equivocar-me, és que es cedeix tota aquesta informació indirectament a les mútues per tal que sàpiguen a qui poden contractar i a qui no, o fins i tot si algun client no els hi ha donat tota la informació clínica, de manera que puguin rescindir contractes en determinats pacients.

  2. Pingback: » Quina possibilitat de viure té el meu fill si només puc pagar la meitat del tractament? Ho he venut tot, he hipotecat tot el que tenia… Cap pare hauria de patir aquest torment… cafèambllet.com

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.