Han passat tres anys i encara ningú ha donat explicacions sobre això.

La tarda del 10 de maig de 2012 a la revista cafèambllet vam descobrir un document que detallava les gravissimes irregularitats comeses als hospitals públics de Blanes i Calella per un grup de gestors i […]

Captura de pantalla 2015-03-06 a las 17.47.50

La tarda del 10 de maig de 2012 a la revista cafèambllet vam descobrir un document que detallava les gravissimes irregularitats comeses als hospitals públics de Blanes i Calella per un grup de gestors i càrrecs municipals de CiU i el PSC. Entre ells hi havia  Xavier Crespo, actual diputat de CiU. Aquella tarda també vam descobrir que aquest document –un informe de la Sindicatura de Comptes– havia estat amagat i guardat en un calaix durant 6 anys gràcies a les pressions exercides pel també diputat Jordi Turull i als vots dels síndics nomenats per CiU, el PSC, el PP i ERC.

El document que vam descobrir contenia una llarga llista de greus irregularitats perfectament detallades però cap mitjà –excepte El País– se’n va fer ressó. L’única resposta que vam tenir per part de CiU va ser una nota on Xavier Crespo ens amenaçava amb posar-nos una querella per “danys a l’honor”. Malgrat això vam seguir publicant tota la informació.

Avui, tres anys després de descobrir “l’Informe Crespo”, Crespo segueix assegut al seu escó al Parlament. Com si res hagués passat. Esperant que el temps faci la seva feina i tot quedi oblidat, un altre cop, als calaixos. Cada dia surt un nou escàndol i cada nou escàndol tapa i fa oblidar l’anterior.

Doncs no, nosaltres hem decidit no oblidar, no considerar l’Informe Crespo com una “cosa del passat”. Fins que algú no doni explicacions, seguirem publicant. No callarem i no oblidarem. Informe Crespo.

Xavier Crespo: 80.000€ a canvi de res?

L’informe comença de forma contundent: “El senyor Xavier Crespo i la seva cònjuge, la senyora Guadalupe Oliva Pujol, tenien un consultori mèdic en funcionament. El 4 de desembre del 2000 el senyor Pere Vallribera (llavors gerent de la CSMS i actualment director gerent del Consorci de Terrassa) va pactar amb el senyor Crespo i la senyora Oliva que els pagaria 79.333,60€ en concepte de Fons de Comerç per la clientela”.

· Però això és legal?

Els auditors ho tenen clar: “La compra del fons de comerç encaixa difícilment amb el principi d’interès general. La possibilitat que un comprador pagui per aquests actius que comptablement no es troben reflectits, es tradueix en la compra d’uns béns ficticis”.  Tan fictici és aquest “fons de comerç” que l’informe diu: “CMSM S.L. no diposa de cap documentació que acreditit com es va determinar l’import pagat en concepte de fons de comerç (la qual cosa) introdueix dubtes sobre la raonabilitat de l’import que es va satisfer i sobre si CSMS S.L. va actuar de forma justificada, objectiva i no arbitrària”. Així va ser com, tot i les greus irregularitats descrites, el matrimoni Crespo-Oliva va ingressar prop de 80.000€ provinents de fons públics.

RRHH en fulles de paper

El departament de Recursos Humans tampoc surt gaire ben parat. Els CMSM “van satisfer remuneracions brutes al personal per 1.017.708,53€. La majoria del personal va ser contractat pel senyor Xavier Crespo. En molts casos manca la documentació. En molts casos el suport documental consisteix en fulls de paper que no estan signats”

Contractes en negre a la sanitat pública?

Un petit empresari català s’enfronta a dures multes si gosa tenir treballadors en negre. L’Informe Crespo indica que els treballadors ‘en negre’ no eren una excepció als hospitals de Blanes i Calella: “La senyora Guadalupe Oliva Pujol va prestar serveis a CMSM S.L. Va percebre una retribució bruta de 4.043,37€. Aquest import no va cotitzar en el règim general de la Seguretat Social”

Repartint els diners públics “a ull”

Segons l’informe, Xavier Crespo havia de cobrar 28.253,42€ en concepte de “complement de responsabilitat”. Però “a la pràctica, va percebre per aquest concepte un import superior que, en termes acumulats pels anys treballats, va ser 66.241,53€”  És a dir: 37.988,11€ que el diputat Crespo va cobrar sense que li toqués.

366€  per hora

L’informe és clar: “Un metge va treballar 12 hores. Per haver treballat aquestes 12 hores va rebre una remuneració de 4402,32€. Entre els conceptes retributius que va percebre  cal destacar un complement ‘ad personam’ per 1200€ i un complement A per 2.854,64€. Aquests dos complements no estaven previstos ni en el contracte de treball ni en el conveni col·lectiu que li era d’aplicació”. L’informe no especifica el nom d’aquest metge tan ben retribuït. Tot plegat surt a 366€ per hora de feina.

Lloguers sense contractes ni factures

“CMSM va pagar 20.335,25€ en concepte de lloguers sense disposar dels contractes d’arrendament ni de les factures acreditatives de l’objecte dels lloguers satisfets” És a dir: no se sap res del destí d’aquests diners.

Guàrdia (de Jutjat de?)

“Una metgessa contractada per CMSM S.L. –de qui no consta la identitat- va cobrar en concepte de guàrdies 19.393,17€” però “CMSM S.L. no disposa de cap justiciació del nombre de guàrdies que va fer, dels dies que les va fer ni  de quants diners va cobrar per guàrdia · Tot plegat, i només a l’apartat “remuneracions” “al menys 125.355,96€ no estan justificats”.

191.000€ ‘descontrolats”

“L’empresa -continuen els auditors- va comptabilitzar, al llarg del període analitzat, 191.180,61€ en diferents partides de despesa sense disposar de les factures o d’altra documentació suport acreditativa de la compra o del servei rebut” Despeses de personal, comissions, arrendaments, viatges i restaurants de les que “no es disposa de documentació que permeti determinar les persones físiques o jurídiques que van percebre aquests pagaments”. L’informe continua: “La majoria d’aquests pagaments es van efectuar:

· A través de les caixes dels centres mèdics, els diners de les quals eren reposats pel senyor Xavier Crespo mitjançant un xec bancari al portador que emetia de forma periòdica

· Mitjançant xecs bancaris emesos pel senyor Crespo, la majoria dels quals eren al portador.

· Mitjançant targeta VISA, que estava a nom del senyor Crespo, el qual pagava directamente amb la targeta o, en alguns casos, l’utilitzava per realitzar reintegraments bancaris”.

On són aquests142.000€?

CMSM S.L. “va comptabilitzar 142.830,83€  en diferents partides de despesa sense disposar de les factures o d’altra documentació suport acreditativa de la compra o el servei brut”.

Hotels i regals també  “misteriosos”

“D’acord amb les anotacions comptables, la major part d’aquesta despesa, 15.936,42€, es van destinar al pagament de comissions a establiments hotelers, 3.292,10€ a col·laboracions i regals, 1901,60€ van satisfer despeses en altres conceptes de publicitat i de la resta, per 4.731,35€, les anotacions comptables no permeten conèixer el concepte que es va satisfer o a qui es va pagar”

Pagant “a ull”

L’informe demostra que sota el mandat de Constans i Aragonès van continuar altres pràctiques:  “Complements injustificats (21.616,75€), dietes i plus de locomoció també injustificats (38.639€), manca de declaració d’aquests imports a la Tresoreria de la Seguretat Social i IRPF, guàrdies sense cap justificació dels dies que es van fer, ni del preu per guàrdia (24.472,14€)… en total “84.117,93€ que no estan justificats, en relació al que li hagués correspost pagar” Una de les persones beneficiades continua sent, com abans, la dona de Xavier Crespo, Guadalupe Oliva Pujol.

La quota de l’hòquei amb diners de sanitat

Entre els anys 2003 i 2005 el matrimoni Crespo va pagar despeses personals amb els diners de l’empresa pública CMSM S.L. “que eren bàsicament assegurances i quotes a col·legis professionals” Un d’aquests pagaments fets amb diners públics és la quota de “soci protector” del Club Hòquei Lloret, a nom de Centre Mèdic Lloret, propietat de Crespo.

L’informe destapa un fet gairebé còmic: Entre 2001 i 2002 l’empresa CMSM S.L.  va prestar diversos serveis a Sanitas per valor de 4.217,87€. Xavier Crespo va cobrar aquest servei fet per l’empresa pública però mai va arribar a ingressar-lo.

Xavier Crespo, un diputat  que va treballar en negre?

Diu l’informe que entre l’any 2003 i el 2005 “setze professionals van prestar serveis  sense contracte escrit, pels quals van rebre una remuneració bruta de 187.550,32€. Un d’aquests professionals era el senyor Xavier Crespo Llobet”

Sense contracte i amb xecs al portador

“El senyor Xavier Crespo Llobet va facturar 46.865,70€ durant l’any 2004 i 9.268,95€ en l’excercici 2005, en concepte d’honoraris professionals. El senyor Crespo va prestar els serveis com a metge sense signar cap contracte amb l’empresa. CMSM S.L. no disposa de documentació que acrediti com es va establir l’import. · En cap de les factures que va emetre el senyor Xavier Crespo Llobet, excepte en una, s’hi va determinar el període en que es van prestar els serveis facturats”

La història completa sobre aquest cas i d’altres que han afectat la sanitat catalana al llarg dels últims anys la trobaràs a llibre “Artur Mas: on són els meus diners?”

El pots descarregar gratuïtament en format digital a http://tinyurl.com/lshl4tu o a www.cafeambllet.com

One thought on “Han passat tres anys i encara ningú ha donat explicacions sobre això.

  1. Dues coses:1) m’han reenviat el vostre video de resposta a la manipulació de TV3 en el programa sobre la sanitat. “Casualment” la veu desapareix quan vosaltres, crec, desmonteu o apostilleu les proclames o asertacions dels “ponents”. Què haig de fer?
    2) A Calella no trobo Cafe amb llet pero el dimecres passat el vaig trobar en l’Hospital del Valle Hebron i em va omplir de joia i el vaig portar a l’hospital Sant Jaume de Calella. No se quan va durar.

    podriau dir-me l’adreça i com hai de fer per escoltar els dos videos youtube?
    la meva adreça ès .joniguitar@gmail.com

Deixa un comentari:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.