• Números (2)

  by  • 17/11/2005 • General

  La passió pels números també ha arribat a les ciències socials i de la salut. No hi ha teoria que es consideri seriosa si no va acompanyada d’un reguitzell de dades estadístiques, i si són inintel·ligibles, millor. Curiosament, hi ha molta gent a qui li agrada saber-se avaluat, com si els tranquil·litzés saber quina posició ocupen en relació als que ostenten un número major, o menor que ells, en el rànquing de qualsevol variable que a l’investigador de torn se li acut de quantificar.

  Així, trobem en el mercat "psi" un repertori variadíssim de paràmetres a valorar: ara estan de moda l’autoestima, la dislèxia, la hiperactivitat, l’agressivitat, l’atenció, o la superdotació, per citar-ne alguns; mentre que d’altres, com la introversió i la extraversió, la intel·ligència emocional o la repressió, ja no estan en boca de la gent com temps enrera.

  Sigui com sigui, el patiment de qualsevol persona pot acabar reduït a un fred informe de puntuacions i percentils obtinguts després d’omplir una colla d’escales clíniques i tests diversos. De les dades obtingudes, l’avaluador (o la màquina, perquè la majoria de correccions, actualment, ja es fan per ordinador), n’extraurà un diagnòstic, que en molts casos es converteix en una etiqueta perillosa que fixa els símptomes del subjecte, més que no pas l’ajuda a deixar-los enrera, però que permet fer ús de receptes estàndard de tractament: pautes, consells, receptes màgiques (a tal diagnòstic, tal solució), que fan que, si no es resol el problema, sempre es pugui carregar el fracàs a les espatlles de qui no hagi seguit el receptari. 

  És un signe d’aquests temps en què ens aprenem de memòria xifres aleatòries que ens representen perquè ja no ens demanen el nostre nom, sinó el NIF, el password o el codi de client; uns temps en què, també des del camp "psi", hi ha una tendència gens saludable a uniformitzar les masses, a esborrar tot vestigi de la subjectivitat de l’individu que es té al davant.

  About

  Per contactar-me: noupaper@gmail.com Per seguir-me a Twitter: @_cafeambllet A Facebook: cafeambllet

  http://www.cafeambllet.com