• Els mitjans a la nostra zona

  by  • 30/05/2014 • Portada • 1 Comment

  Captura de pantalla 2014-05-30 a las 10.41.19

  La comunicació de proximitat és fonamental per entendre el que passa al nostre voltant. Lamentablement, però, en aquest àmbit es reprodueixen els problemes que afecten als mitjans de comunicació de masses.

  Les ingerències polítiques, les subvencions, els favoritismes i la supeditació als interessos empresarials afecten tant o més als mitjans locals com als de més gran abast.

  Al cafèambllet sempre hem fet tot el possible per a mantenir la nostra independència periodística i sempre hem tingut molt clar que cap anunci, ni cap subvenció havia de condicionar la nostra feina. Això, com és lògic al nostre país, ens ha dificultat en moltes ocasions l’accés als recursos necessaris per fer la nostra feina.

  Si sou lectors habituals del cafèambllet segurament heu reparat que fa anys que a les nostres planes no hi ha anuncis d’ajuntaments ni d’institucions públiques. I això no és casual. Quan descobreixes i publiques que l’ex-alcalde de Lloret formava part d’una trama que ha fet desaparèixer 2,4M€ dels hospitals de Blanes i Calella, tens tots els número que els anuncis de l‘ajuntament governat pels companys de Crespo no posin anuncis, o en posin molt poquets.

  Quan descobreixes i publiques que la regidora de benestar social de Pineda de Mar, Carme Aragonés també va participar en aquesta trama, també pots oblidar-te de tenir de client a l’ajuntament.

  Quan descobreixes i publiques que els alcaldes de Blanes Josep Marigó i Josep Trias van callar mentre tot això passava, no cal que esperis a tenir un anunci de cap activitat de l’ajuntament.

  Per descomptat, que aquests alcaldes tenen potestat per decidir on anunciar els actes de l’ajuntament. Faltaria més. Però quan aquesta decisió de posar o no anuncis en certs mitjans com a premi o càstig pel que publiquen, el que tenim és una actitud corrupta que fa servir els diners públics com a eina per comprar el silenci i castigar a qui denuncia els excessos del poder. Això és corrupció.

  Mai des d’aquestes planes hem volgut fer d’aquest fet un argument. La nostra feina és un altra. Però ara que marxem, no podem deixar d’advertir als nostres lectors d’aquest funcionament pervers. Ho hauríem d’haver fet abans? Potser sí, però no ho hem volgut fer per evitar el risc de donar a entendre que la nostra queixa era una manera d’intentar pressionar per a aconseguir alguna engruna. Des del principi vam acceptar que aquest és el funcionament  i, com a part interessada, vam voler dedicar les nostres planes a coses més importants. Però ara que marxem, ara que ja no optem a cap subvenció ni a cap anunci pagat amb diners públics, volíem tractar aquest tema i, sobretot, fer un anàlisi de com queda el panorama comunicatiu a la nostra zona.

  Grupo Marina

  A banda dels més de 20.000€ anuals en subvencions públiques, Ràdio Marina rep una important quantitat d’insercions publicitàries adjudicades directament sense cap mena de concurs o concurrència.

  Celobert

  La revista Celobert és també un exemple d’utilització de la publicitat institucional per finançar revistes “amigues”. Un exemple és l’anunci de contraportada que des de fa anys publica la revista, pagat pel la Diputació de Girona i pel Consorci Costa Brava. Hem intentat conèixer l’import d’aquesta campanya que dura ja uns anys però ens ha estat  impossible. La opacitat és total. El Celobert, durant anys, ha tingut com a columnista al diputat Xavier Crespo, ara imputat per les seves relacions amb la màfia russa. Una informació silenciada per aquest mitjà de la mateixa manera que ha estat silenciada la implicació del diputat en la desaparició de 2,4M€ dels hospitals de Calella. Així mateix, a la vegada que ocultava aquest escàndol, destapat pel cafèambllet i el diari El País, Celobert ha obert les seves planes als responsables dels hospitals (alguns d’ells implicats en l’escàndol) per lloar la seva gestió.

  No és d’estranyar que tant Ràdio Marina, la revista Marina i Celobert hagin ocultat la persecució judicial patida pel cafèambllet per haver denunciat les irregularitats comeses pels membres dels partits que, amb les seves decisions els ajuden a finançar-se. Una persecució que, com saben els nostres lectors, va acabar amb la nostra total absolució. Tampoc és d’estranyar el silenci d’aquests mitjans davant l’ordre dels gestors dels hospitals de Blanes i Calella -alguns d’ells implicats en el saqueig- de prohibir la distribució de la nostra revista.

  Expliquem aquests fets amb l’objectiu de donar eines per comprendre qui ens informa i com es finança, de la mateixa manera que informem de les relacions dels grans mitjans amb els diversos poders financers, polítics i empresarials.

  A partir d’ara el cafèambllet no podrà seguir de manera tan propera els fets locals com havia fet fins ara. Però seria bo que els ciutadans agafin el testimoni i es posin l’objectiu de seguir vigilant i denunciant públicament les moltes irregularitats que s’estan cometent a la nostra zona.

  No podem estar tranquils com a societat sabent que la gerent de l’hospital de Blanes és la mateixa persona que va participar en la trama dels 2,4M€. No podem estar tranquils sabent que diversos càrrecs polítics municipals també hi estan implicats. No podem estar tranquils amb el que passa als ajuntaments de Lloret, de Blanes, de Pineda, de Santa Susanna o de Calella. Ajuntaments profundament opacs que s’han convertit en  nius de caciquisme al més pur estil sicilià. No podem estar tranquils veient que el Consell Comarcal de La Selva és un niu de corrupció. No podem estar tranquils si tenim una Diputació de Girona opaca i clientelar.

  Contra aquest desgavell, l’única solució possible és la participació i la denúncia constant per part de la ciutadania i el periodisme és una gran eina per fer-ho. Si algú vol intentar-ho, si algú vol posar-se dempeus i intentar trencar el silenci dels mitjans, sàpiga que tindrà tot el nostre recolzament. Perquè mentre la premsa i els mitjans estiguin al servei dels poders corromputs, no hi haurà democràcia possible.

  About

  Per contactar-me: noupaper@gmail.com Per seguir-me a Twitter: @_cafeambllet A Facebook: cafeambllet

  http://www.cafeambllet.com

  One Response to Els mitjans a la nostra zona

  1. Javier Inchausti
   21/08/2014 at 16:55

   A Tordera passa el mateix, tant la ràdio municipal el director de la qual es un càrrec de confiança escollit per l`alcalde com la revista municipal pont de ferro son utilitzades per l´alcalde per dir el que li rota a ell i al seu equip de govern. A veure quan parleu de tot això

  Deixa un comentari