• Adéu cafèambllet. Hola cafèambllet.

  by  • 30/05/2014 • Portada • 6 Comments

  adeu

  El proper 4 de desembre el cafèambllet hagués complert 10 anys d’edició ininterrompuda a les comarques de La Selva i L’Alt Maresme. Però no arribarem als 10 anys. Aquest és  l’últim número: el 274.

  El 4 de desembre de 2004 plovia però tot i així vam sortir a repartir els primers 2.000 exemplars del cafèambllet als bars de Blanes. No era ni tan sols una revista. Era un full imprès per davant i per darrere, amb un parell de passatemps, una tira de Mafalda, algunes frases celebres i poc més. En blanc i negre. La idea va néixer a un petit  pis del carrer S’Auguer pocs mesos abans amb la intenció d’aportar alguna cosa al panorama comunicatiu local.

  En menys de 2 mesos d’edicions setmanals el cafèambllet va passar a tenir 4 planes i al cap d’un any en tenia 12 i s’imprimia a color, passant-se a repartir també a Lloret, Palafolls i Tordera. “Ens hem passat quatre pobles” vam titular aquella primera edició que treia el cap més enllà de les fronteres de Blanes. Uns mesos després, apujàvem la distribució fins als 20.000 exemplars i arribàvem també a Malgrat, Santa Susanna, Pineda i Calella.

  Periodisme

  Hem d’admetre que al principi no sabíem ben bé com funcionava tot plegat: els plens municipals, les rodes de premsa i els intringulis polítics eren una cosa nova per a nosaltres. Es podria dir que vam aprendre a fer periodisme a la vista de tothom. Vam començar sense tenir ni idea de periodisme però  des del primer número van tenir clar quin era l’objectiu del cafèambllet: explicar coses que ajudessin a millorar el món. De fet era l’únic que teníem clar.

  Avui, deu anys més tard, mirant aquells primers números és impossible no cap objecció davant una revista amb un disseny molt pobre i una profunditat periodística bastant limitada. Però també és impossible no sentir un carinyo i una emoció molt grans davant aquell projecte petit i ingenu que volia canviar el món sense tenir ni idea de com fer-ho.

  Aprenent

  Estar al carrer, parlar amb gent, observar, llegir… mica en mica van anar aprenent a escoltar el que passava als nostres carrers i a explicar-ho. Els moviments polítics, els moviments ciutadans, les associacions, les persones, tot plegat conforma una realitat que vam voler explicar a través de les nostres pàgines. Des d’un ple municipal fins a una desfilada de gossos, les nostres pàgines van intentar recollir el dia a dia que fem entre tots els que cada dia vivim en aquest racó de món.

  A l’hospital

  Deu anys donen per a molt i intentar fer un resum de tot el que ha passat en aquest temps, de totes les notícies, les persones i les portades que hem publicat és casi impossible. Però hi va haver un fet que ens va marcar profundament, com a mitjà i com persones.

  Un dia, quan van començar les retallades del govern de Zapatero, vam voler saber com aquestes retallades afectaven als hospitals de Blanes i Calella. Ho vam fer sense cap ànim de destapar res, ni d’investigar res anormal. Només volíem saber que estava passant en aquests dos hospitals dels quals depèn, en gran mesura, la nostra salut i la dels nostres lectors. Tot plegat, un petit reportatge més per a la nostra revista.

  Però alguna cosa va passar. La manca de resposta, la opacitat i certs detalls que no acabaven d’encaixar ens van portar, gairebé sense voler-ho a iniciar una investigació que, com diem, ens marcaria. Una investigació que faria saltar pels aires el silenci al voltant del sistema sanitari català i que ens portaria fins i tot a la banqueta dels acusats, a la condemna i a punt de la fallida econòmica. Com a revista i com a persones.

  Després de mesos de batalla legal, de nervis i ansietat per haver d’enfrontar-nos a tot un assessor d’Artur Mas i el seu poderós bufet d’advocats, la revista cafèambllet, la seva editora i el seu director, vam ser absolts. Després de la persecució i l’intent de fer-nos callar, va quedar demostrar que el nostre únic delicte havia estat exercir el periodisme i la llibertat d’expressió.

  Adéu 

  L’intent d’agressió i censura va fer que el cafèambllet es conegués més enllà de les fronteres de les nostres comarques. Milers de persones d’arreu del món ens van donar el seu recolzament, des de ciutadans a títol personal fins a organitzacions com Reporters Sense Fronteres. El nostre treball es va publicar a diverses publicacions i fins i tot, la nostra denúncia del que estava passant als hospitals de Blanes i Calella va arribar a les planes de The Washington Post.

  La descoberta del funcionament pervers del sistema sanitari ens va permetre conèixer i començar a treballar amb multitud de persones i col·lectius d’arreu Catalunya que estudien i defensen la sanitat pública del nostre país. Durant els últims mesos hem compatibilitzat l’edició del cafèambllet amb centenars de xerrades, l’escriptura d’articles, d’un llibre, l’estudi i l’acció en defensa del que creiem que és un dels bens més preuats de la nostra societat: una sanitat pública que garanteixi que en aquest país ningú pateix malaltia i dolor pel sol fet de no tenir diners.

  Aquesta és una feina apassionant però que requereix molta dedicació i molt treball. Últimament, compaginar aquesta activitat amb l’edició del cafèambllet s’havia fet gairebé impossible. El cafèambllet no forma part de cap gran grup editorial, ni empresarial, ni té ‘padrins’ ni subvencions. I així és com volem seguir funcionant. Per això, perquè no volem deure res a ningú, perquè volem fer un periodisme independent i lliure d’ingerències, hem decidit centrar els nostres esforços en altres àmbits de lluita. I per això avui tanquem aquesta aventura que durant gairebé deu anys hem compartit amb tots vosaltres.

  Nous camins

  Com diem, arrel d’aquest treball amb diversos col·lectius d’arreu del territori va sorgir la idea de posar en marxa una edició del cafèambllet a nivell català. Una publicació gratuïta, com l’actual cafèambllet, per poder explicar allò que els grans mitjans no expliquen. Per aconseguir-ho vam posar en marxa una campanya popular per finançar les primeres quatre edicions d’aquest nou projecte. Un projecte que ara mateix requereix de tota la nostra energia i temps i que per tant, ens impedeix continuar amb el nostre estimat cafèambllet que fa gairebé deu anys va veure la llum una tarda plujosa.

  No podem negar que tancar aquesta etapa ens provoca una mica de pena i el vertigen de les coses noves, de les coses que no se sap com aniran. Però és justament aquesta sensació la que ens va permetre posar en marxa aquest cafèambllet que avui s’acaba. Així, com sempre passa en aquests casos, la nostàlgia, la pena d’abadonar una cosa coneguda es barreja amb la il·lusió d’un projecte nou. En això estem.

  És difícil tancar amb un text tants anys de comunicació amb tants lectors, tanta complicitat generada número rere número. Però els temps es empenyen i cal mirar endavant.

  El nou cafèambllet que es llegirà a tot Catalunya ho deu tot a tot el que hem pogut aprendre en aquests anys gràcies als lectors, a la complicitat dels anunciants i al carinyo de la gent que s’alegrava cada cop que es trobava un cafèambllet al bar, a una botiga o a una sala d’espera. Però malgrat l’experiència i el pas dels anys, seguim tenint clar que cal treballar per millorar el món. I que unes quantes planes, escrites amb il·lusió, ho poden fer. Estem segurs.

  Si en aquests deu anys de cafèambllet algú ha trobat una dada interessant, un punt de vista nou o, simplement, una estona de lectura agradable, haurem aconseguit el nostre objectiu. Esperem haver-vos estat útils, fins sempre.

  Marta i Albano.

  26 de maig de 2014.

  Relacionada: “Els mitjans a la nostra zona”

   

  About

  Per contactar-me: noupaper@gmail.com Per seguir-me a Twitter: @_cafeambllet A Facebook: cafeambllet

  http://www.cafeambllet.com

  6 Responses to Adéu cafèambllet. Hola cafèambllet.

  1. ALAIN
   30/05/2014 at 13:14

   MOLTE “MERDE” COM ES DIU EN EL MON ARTISTIC,, ESTIC AMB VOSALTRES,TOTS JUNTS,,,PODEM I PODREM,,,, VEASE PODEMOS
   DESPERTA POBLE,,TENIM EL PODER,¡¡¡

  2. Xisco
   30/05/2014 at 14:19

   Molta sort companys. A la actual Catalunya fan falta mols cafés amb llet.
   Una forta encaixada.
   Xisco

  3. Jordi Camps i Vergés
   30/05/2014 at 17:04

   Sento molt la notícia, però a la vegada is encoratjo i desitjo molta sort en aquesta nova aventura que voleu emprendre. Catalunya té set d’informació no manipulada i veraç, i només persones.amb coratge i fe com vosaltres, segur que ho portareu a bon port.

  4. Tintachina
   31/05/2014 at 10:36

   Sou magnífics! No defalliu!

  5. Miquel
   31/05/2014 at 13:18

   M’havíeu espantat, amb l’adéu Cafeambllet. El tema hospitals aquí queda, heu fet molta feina. Els principals protagonistes estan sent jutjats i el focus està sobre la sanitat pública. Està molt bé!
   Desitjo que aquesta nova etapa sigui, si cap, més fructífera que la primera!

   Molta sort!

  6. Tomás HG
   06/06/2014 at 16:09

   ¡Llarga vida al nou Cafeambllet! ¡Salud a les persones que lluiten pels demés i per elles mateixes!

  Deixa un comentari