• CAFÈAMBLLET: Explicació als nostres lectors (i reflexió per als simpatitzants d’ERC)

  by  • 25/04/2014 • Portada • 67 Comments

  Captura de pantalla 2014-04-24 a las 11.54.40

  · Per Albano Dante Fachin

  El 24 d’abril al matí  vam publicar al web de la revista cafèambllet  una peça titulada “Oriol Junqueras a l’FNAC”, on es podia veure una foto del líder republicà a la línia de caixes de la multinacional francesa el dia de Sant Jordi. Segons el nostre criteri la imatge tenia una rellevància clara: Junqueras passava per caixa el dia en què treballadors, escriptors i alguns partits s’havien demanat un boicot contra FNAC. La imatge era encara més rellevant si tenim en compte que algunes de les persones a favor del boicot eren membres d’ERC tan destacats com Alfred Bosch o Joan Tardà:

  Captura de pantalla 2014-04-24 a las 11.45.38Captura de pantalla 2014-04-24 a las 11.47.45

  La publicació d’aquesta foto, però,  va provocar una allau d’atacs i crítiques. Moltes d’aquestes es podien resumir en: “això és un atac al Procés Sobiranista” afegint que estem “a sou del CNI”. No passa res. Hi estem acostumats. Quan vam destapar el Cas Crespo ens ho van dir molt. Quan vam descobrir els contractes irregulars del convergent Ramon Bagó, també. Fa temps que tenim clar que no cal perdre el temps en respondre segons què. Però més enllà de l’atac pur, diverses persones han posat sobre la taula dubtes i preguntes que mereixen resposta i aclariment. Aquesta és la intenció d’aquestes línies.

  Explicacions als lectors

  · “Publicar això és xafarderia. Junqueras pot comprar on vulgui”

  Per descomptat. Però cal tenir en compte que ell és el secretari general d’ERC, un partit on diversos membres han donat recolzament a la vaga i al boicot. Creiem que és un fet noticiable que el primer partit de l’oposició doni suport a un boicot i que el mateix dia el seu màxim responsable vagi a comprar.

  · “La fotografia està manipulada”

  La fotografia ens va arribar el mateix 23 a la nit d’una font solvent. Tot i així, vam haver d’esperar al dia següent per fer les confirmacions pertinents. El matí del 24 treballadors de l’FNAC Illa Diagonal ens van confirmar que Junqueras havia passat per la línia de caixes de l’empresa. Les úniques manipulacions efectuades han estat ajuntar les dues imatges publicades en un mateix arxiu, assenyalar amb una rodona el logo de l’FNAC i la posició de Junqueras i, per últim, la distorsió per preservar la intimitat del menor.

  · “La fotografia està feta a FNAC Diagonal i la vaga era a FNAC Triangle”

  · Efectivament la vaga estava protagonitzada per treballadors de l’FNAC El Triangle i la foto estava feta a l’FNAC Illa Diagonal. El boicot, en canvi, havia estat proposat per FNAC en el seu conjunt. Al seu vídeo de suport al boicot Joan Tardà deia:

  “Els ciutadans que sovint anem a comprar a l’FNAC, crec el dia 23 hauríem de deixar d’anar-hi. No pot ser que s’acabin consolidant unes relacions laborals basades en l’esclavatge. Aquesta no és la Barcelona que volem”

  S’entén que les condicions que denuncia Tardà són les mateixes a l’FNAC de Plaça Catalunya que a l’FNAC de l’Illa Diagonal. Creiem que això de “el boicot era a l’FNAC Triangle i no a FNAC Illa” no és sosté. Tots dos FNACs es troben en aquesta “Barcelona que no volem”.

  “Potser Junqueras no ha comprat res”

  La nostra font ens informa que Junqueras va passar per la caixa com els altres compradors. De totes maneres, hem contactat amb membres de CGT Illa Diagonal per preguntar si la visita de Junqueras havia tingut com a objectiu contactar amb els treballadors. El sindicat ens va informar de què en cap cas aquest contacte va tenir lloc.

  “La vaga és un engany i una manipulació”

  La vaga és una situació de conflicte i com a tal, delicada. Diverses veus s’han posicionat contra aquesta vaga. Alguna de manera vergonyosa. Altres veus, amb les que ens sentim més identificats, han escrit en un altre sentit. Dit això, cal remarcar una cosa molt important: l’article publicat per cafèambllet no té com a objectiu informar de la vaga. L’objectiu és posar de manifest el fet de que Junqueras anés a un establiment per al qual els seus companys de partit havien demanat un boicot.

  “No recolliu l’opinió de Junqueras”

  Creiem que per la naturalesa de la notícia i després de les comprovacions fetes, la fotografia per si mateixa conté el valor informatiu necessari per ser publicada. De totes maneres hem intentat contactar amb Junqueras i Tardà sense èxit.

   

  Reflexió per a simpatitzants d’ERC

  És casualitat que Junqueras anés a l’FNAC el mateix dia que Tardà demanava el boicot? Jo crec que no. El dia 23 d’abril és probablement el dia de l’any en què hi ha més opcions per comprar. No coneixia Junqueras la situació de conflicte i la crida al boicot? És molt difícil de creure. Molt. De veritat calia anar a l’FNAC aquell dia?

  El vídeo de Tardà recolzant el boicot ens recorda que la lletra “E” del seu partit significa  “Esquerra”. De veritat calia anar a l’FNAC aquell dia?

  Vaig acabant l’article i veig que Carlos Herrera, el periodista a sou del BBVA, li atorga a Joan Tardà el premi de “cretino del año”. Llegeixo l’article infumable i tinc absolutament clar de quin costat estic,  malgrat totes les diferències que pugui tenir amb Joan Tardà. I penso: de veritat calia anar a l’FNAC aquell dia? Crec que no i per això vam prendre la descisió de publicar la foto. I crec que és un error de Junqueras. Un error que té una rellevància informativa important i que mereix ser explicada.

  Algú altre pensarà en què l’error és nostre. Ningú està lliure de cometre errors i l’únic error imperdonable es creure’s perfecte. Nosaltres no ho som. Per això, seguirem fent la feina amb honestedat i, sobretot, conscients de que sempre es pot fer una mica millor. En això estem.

   

   

  About

  Per contactar-me: noupaper@gmail.com Per seguir-me a Twitter: @_cafeambllet A Facebook: cafeambllet

  http://www.cafeambllet.com

  67 Responses to CAFÈAMBLLET: Explicació als nostres lectors (i reflexió per als simpatitzants d’ERC)

  1. Enric
   26/04/2014 at 18:01

   Albano i Marta, moltes felicitats. Estic amb en Josep. Jo vaig fer una aportació molt minsa i us asseguro que si ho demaneu repetire més i més convençut. Quina mena de democràcia té por de senyalar a qui sigui! Endavant i felicitatsssss!!!! Sense voler ofendre a ningú, tot i que quien se pica, ajos come, a mi el que vertaderament em sorpren és aquesta poca vista de voler fer un doble raser per als politics, si son els “defensors” (quants dubtes en tinc mareta) dels nostres valors. Això és patètic. Ossigui que ens es igual que ens prenguin el pel si ho fan des de casa? Ossigui que si els mossos són uns matons, tampoc ens en queixarem??? Ai mare!!!!!!!

  2. Mario
   26/04/2014 at 20:16

   Ei, jo et vaig criticar que en parlessis el dia abans sense aportar cap prova, pero estic completament dacord en que s en parli de forma rigurosa com heu fet després.
   La funció de la premsa es justament aquesta, auditar les accions dels nostres polítics sense que importi el partit o ideies que representen. Ningú és intocable, imprescindible o perfecte i amagar els errors no ajuda en res, només serveix perque es puguin repetir.
   Hi haurà gent que pensarà que junqueras no va fer res mal fet, cap problema, pero voler que no s en parli perque perjudica quelcom que consideren més important és no haver entès res. Un procés que vol ser democràtic surt reforçat de qualsevol pràctica que tingui a veure amb la democràcia, endevant la premsa independent, ara és quan sou més necessaris. Mhagués agradat que junqueras donés la seva versió quan va estar a can cuní, però el que realment ens hauria de preocupar és que ningú li preguntés sobre el tema, no que vosaltres en parleu.

  3. 26/04/2014 at 21:54

   La verdad siempre tiene que prevalecer, yo creo que se debe y se tiene que informar, ahora el que lea la información, sin manipular, que en obre en consecuencia y en conciencia libremente. Si para ti no es importante que el máximo responsable de tu partido político, actúe en contra de lo que vende, pues tu sabrás.

  4. Sergi
   26/04/2014 at 22:54

   Per descomptat que por comprar on vulgui. La llei l’empara, de la mateixa manera que empara molts dels abusos comesos per empreses com FNAC.
   Però els lectors som lliures també de treure’n conclusions.

  5. Jordi Granollers
   27/04/2014 at 09:41

   Jo crec que el Sergi ha resumit molt el be el tema y que caféambllet ha fet la seva tasca perfectament.
   No caldria donar-li mes voltes, estem davant de situacions molt injustes , però com que ho fan els nostres politics ¿em de callar?, ja només ens queda el petit i limitat dret a opinar, anant en compte, es clar, perquè si no…… l’hòstia que et pot caure serà monumental…. i si no que els s’hi preguntin als jutjats per lo del parlament….. els politics deien “quina por varem passar” i jo em pregunto i els que foten fora de casa seva a hòsties, els avis que deixen de prendre medicaments perquè no poden amb el copagament, els que tenen malalts greus i/o terminals a cassa seva, els s’hi retiren les ajudes ¿com es deuen sentir?
   Que jo sàpiga no hi ha cap partit “dels nostres” que faci res i els militants calladets……. ara axó si, fem una reflexió pública sobre personatges públics o que estem mantenint el seu alt nivell de vida ja som mala gent, malintencionada i antisitema (en aquest cas seria anticatalanistes)……. jo no sento veus crítiques i que facin coses realment útils, apart de l’Ada Colau, La forcades, Sor Lucia Caram, etc. denunciant aquestes situacions.
   Partits i simpatitzants MUTS…. ¿disciplina de partit?…..

  6. Josep
   27/04/2014 at 11:43

   Excel·lent com sempre. Aquí es demostra que la nostra classe política no és perfecte. Això ho diu algú que creu que Junqueras és dels polítics menys dolents del nostre país. No hi ha ningú intocable, i tot és criticable. No ens pensem aquí que som éssers divins perquè som en un País (Catalunya) i Estat (Espanya) on un 75% de les coses es fan malament. País de pandereta i de pell fina, i ho diu un independentista.

  7. 27/04/2014 at 12:16

   FNAC es una marca registrada explotadora en España bajo licencia de FNAC S.A. © Copyright © 2000-2014 Fnac.es. Todos los derechos reservados.
   Grandes Almacenes Fnac España, S.A.U Paseo de la Finca, 1 Edificio 11 – 2ª planta 28223 Pozuelo de Alarcón (Madrid)
   CIF: A-80/500200 Registro Mercantil de Madrid el 26/05/93, Tomo 6244, Hoja M-101.824, Folio 189. Inscripción 1ª

   No li donem més diners a Madrid. Gràcies.

  8. Inmigrante Indepe
   28/04/2014 at 02:34

   Si pasó, se puede publicar. En algún punto el diario termina ayudando a la estrategía y la campaña de los poderosos del estado contra la sociedad civil, como pasa en este caso. Por eso lo mejor era que Junqueras no fuera al FNAC, para evitar que pasara esto. Espero que todos los personajes y políticos que compren en el FNAC hasta que las condiciones de los trabajares cambien, tengan el mismo trato porque la sensación que deja la noticia es que Junqueras es un corrupto por comprar en el FNAC, cuando al mismo tiempo están publicados casos de evasiones fiscales de millones de euros. No creo que la noticia haya sido tratada de una manera transparente.

  9. Más de lo mismo...
   28/04/2014 at 11:55

   Este señor es el mismo que, en la noche de las últimas elecciones catalanas, vinculaba el apoyo de su partido a ciu con la condición de que rompiera pactos con el pp y abandonara la política de recortes.

   http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/11/26/catalunya/1353923616_830342.html

   El resultado posterior ya lo hemos visto. Los catalanes hemos sido víctimas de recortes aún más salvajes en sanidad, educación, ayudas a la dependencia, etc., dentelladas aprobadas por el gobierno de Mas, con el apoyo y beneplácito de erc, por tanto no son de extrañar actitudes y comportamientos incoherentes… Todos los políticos son iguales, sin distinción…

  10. 28/04/2014 at 15:06

   El periodisme és i ha de ser rigorós i verídicament real, peti qui peti. La veritat es una, neutra i lliure i a mes, no te opcions.
   No es greu l´acció personal d´en Junqueres, es incoherent amb els missatges corporatius del ideari de partit-
   En relació a les crítiques dels seguidor nacionalistes-cat, tots ells han de fer aprenentatge democràtic per tal de acceptar el que es advers. En cas contrari, son un model semblant als que tant critiquen

  11. pesaos...
   28/04/2014 at 19:02

   Muy bien hecho Cafe amb llet!!
   Estas fotos claro que se tienen que publicar… aqui no estamos hablando de proces sobiranista ni cosas parecidas.. aquí estamos denunciando hechos que ningun otro medio de comunicación va a denunciar…

   Como dice “Mas de lo mismo..” pues eso.. mas de lo mismo.. mismos perros con diferentes collares…

  12. Inmigrante Indepe
   29/04/2014 at 16:47

   Espero que cap periodista d’aquest diari begui Coca-Cola!!!

  13. Rosa Pomareda
   29/04/2014 at 17:54

   Els polítics han de ser coherents amb el que defensen i diuen. Tothom es pot equivocar, aquest dia el Junqueras es va equivocar i es molt saludable que algú ho digui. Això em fa valorar encara més Café amb Llet, espero que el dia que vegin alguna persona destacable de l’esquerra més radical també ho facin.

  14. 01/05/2014 at 00:31

   Si el dia de Sant Jordi per comprar un llibre portant a coll el meu fill em convé passar per l’FNAC de la Illa Diagonal ho faré i punt. I tal com jo ho faria no entenc els escarafalls que feu amb en Junqueras.

   Quin és el següent pas? Analitzar si la camisa de quadres que porta en Junqueras ha estat fet a Bangladesh utilitzant a nens com a mà d’obra barata?

   Quan ens adonarem d’una punyetera vegada que els nostres polítics ni són perfectes ni ho seran mai? Senzillament perquè els nostres polítics són COM TOTS NOSALTRES. I si no que la parella de cafè amb llet em demostrin que, per exemple, mai en la seva vida han pagat res en negre per estalviar-se l’IVA. O que em demostrin que mai en la seva vida han comprat cap peça de roba elaborada amb treballadors en condicions denigrants.

   No és només fiscalitzant als polítics que aconseguirem una societat millor. De fet, si només posem a la diana als polítics, no millorarem gaire. Perquè, repeteixo, els nostres polítics són un producte de la nostra societat i de tots nosaltres. I si volem polítics perfectes el que hem d’aconseguir és una societat perfecta.

   Si no, és impossible.

   La meva experiència personal és que un amic meu, nascut a Galícia, extremadament d’esquerres i d’ideologia anarquista, és incapaç de respectar la propietat pública d’uns llibres d’una biblioteca en concret, i alhora critica al Bárcenas i al PP. I aquesta experiència personal és la que em defineix als que s’exclamen, per exemple, amb això del Junqueras. Perquè qui s’indigni per això del Junqueras per coherència hauria de suïcidar-se per autoodi per totes les factures o feines que hagi pagat o realitzat sense pagar la part corresponent d’impostos, per exemple.

   L’autèntic purisme només és vàlid quan l’exerceixes cada dia en totes les accions humanes.

   Per cert, sí que és significatiu a qui dediquen els dards els de cafè amb llet i a qui no. No veig cap dard a cap Bustos, ni a cap Bartomeu Muñoz, ni a cap Montilla, ni a cap Fausto. La percepció constant és que els de cafè amb llet es preocupen molt per demostrar que ser convergent vol dir ser corrupte. I ara també deu ser necessari demostrar que ser republicà vol dir ser de dretes. D’aqui a poc temps potser veurem com ser de l’ANC vol dir ser… (poseu l’adjectiu negatiu que desitjeu).

   Us seguiré amb atenció, esperant marcar amb una X el dia que es confirmi el meu pronòstic.

  15. Observador
   03/05/2014 at 11:48

   Quan s’han d’escriure paràgrafs tan llargs i fer tantes digressions per justificar un punt de vista, com la del company/a de cafè sol normalment és símptoma que l’argumentació no s’aguanta per enlloc.

   Junqueras és un polític que en aquests moments és alhora cap nominal de l’oposició i crossa del govern de CiU. Aquesta ambivalència ja el situa en el punt de mira pels equilibris i malabarismes que ha de fer per justificar la seva posició.

   Atès que el règim que tenim (o que patim) que se’n diu democràcia però que (en cas que ho sigui) no és participativa sinó només representativa, és lògic que els ciutadans/nes analitzem i valorem la coherència pública dels nostres representants..I que posem de relleu les incoherències, com ho ha fet, en aquest cas, cafèambllet.,

  16. Tomas HG
   19/05/2014 at 12:15

   Co m’agraden polítics com el Presiden Mugica de l’Uruguay, que a més de ser una persona intel·ligent és un REFERENTE MORAL i viu d’acord amb el que predica…
   Els polítics d’aquí no demostren cap coherència. Tenen un pensament dèvil, encara que defensin el més sagrat. No són creibles. Necessitem nous referents.
   Una persona -suposadament d’esquerres- que sap que s’està fent una vaga com la dels treballadors de la FNAC hauria de, com a mínim, haver estat solidari i haver seguit la consigna que li proposaven de no comprar. NO HO VA FER (aquesta es la dada).
   Les conclusions són personals.

  17. david
   05/06/2014 at 12:05

   felicitats per la vostra feina i gràcies per fer-la. us necessitem

  Deixa un comentari