• L’alcalde de Girona es gasta 3,7M€ en una col·lecció d’art i ho carrega a la factura de l’aigua

  by  • 22/04/2014 • Portada • 3 Comments

  dalt_CAT

  Lee la notícia en castellano

  La Pataforma Aigua És Vida destapa que l’alcalde va mentir sobre el tema a diversos mitjans

  Ho va negar durant setmanes però al final la veritat ha quedat al descobert: els 3,7 milions d’euros que es va gastar l’alcalde de Girona en quadres sortiran de la factura de l’aigua dels ciutadans. A continuació us expliquem la història d’una alcaldada que donarà molt de sí.

  Picasso en temps de crisi

  La història va començar quan Carles Puigdemont, alcalde de CiU de Girona, va proposar comprar la col·lecció de quadres del crític d’art mort recentment, Santos Torroella. Diu Puigdemont que tenir aquesta col·lecció (amb obres de Picasso, Dalí i Miró) suposarà «una oportunitat de desenvolupament econòmic». Però la proposta va trobar un enorme rebuig ciutadà. El passat 15 de març,  mentre es votava la proposta al ple, membres de la PAH i la Xarxa de Drets Socials es van manifestar a les portes de l’ajuntament: «No tenim casa per penjar-hi quadres» cridaven.

  Trànsfugues a favor

  A nivell polític la cosa no anava millor i PSC, CUP i ICV van advertir que hi votarien en contra. Finalment i gràcies a l’abstenció del PP, el vot favorable d’un trànsfuga i el d’un membre de Reagrupament, la votació va quedar empatada. El vot de qualitat de l’alcalde va desempatar i la compra es va aprovar. Però els problemes de l’alcalde encara no havien acabat.

  D’on surten els diners?

  Una dels arguments més repetits durant les setmanes prèvies a la votació al ple era: “Gastar-se 4 milions d’euros en quadres en època de crisi és un escàndol”. Però l’alcalde Puigdemont contestava: “l’Ajuntament no s’endeutarà per fer la compra ja que els diners els posarà l’empresa de l’aigua”. Efectivament, els diners per a la compra dels quadres surten dels 3,7 milions que l’empresa d’aigües AGISSA paga a l’ajuntament a canvi de la pròrroga de la concessió d’abastament d’aigua a Girona que el mateix Puigdemont va aprovar fa pocs mesos. Aquesta explicació, però, lluny de tranquil·litzar els gironins, va generar dubtes i molts temien una pujada del rebut de l’aigua per pagar els quadres. I aquí comença el periple de Puigdemont. Els dies posteriors a l’aprovació de la compra l’alcalde va passejar-se per ràdios i televisions negant la relació: «Rotundament no, el fons de Santos Torroella no el pagaran els veïns de Girona amb el rebut de l’aigua» va dir en declaracions a Cadena Ser Girona. Mentrestant, però, membres de la plataforma Aigua És Vida es miraven amb lupa el contracte entre AGISSA i l’ajuntament. I hi van descobrir la mentida de Puigdemont.  El dia 27 de març emetien un comunicat molt dur: «l’Ajuntament de Girona no pot afirmar que el pagament del fons Santos Torroella no sortirà dels rebuts de l’aigua. Afirmar això implica o bé no explicar la veritat, o bé desconèixer el correcte funcionament d’aquesta operació». És a dir: o l’alcalde menteix o l’alcalde no té ni idea del que diu el contracte. Tenint en compte que el contracte està signat per l’alcalde, la hipotesi de la mentida agafa força. Vegem-ho.

  La mentida de l’alcalde

  El 20% de l’empresa d’aigües AGISSA és públic i el 80% restant està en mans de La Caixa, Agbar i FCC. Doncs bé, la gent d’Aigua És Vida va descobrir que a la clàusula vuitena del contracte entre l’ajuntament i AGISSA  s’establia que «el soci privat» (La Caixa, Agbar, FCC…) posarà 3,7M€ per pagar el cànon a l’ajuntament, que els utilitzarà per comprar els quadres. Però aquesta mateixa clàusula diu que AGISSA haurà de retornar durant els següents quatre anys al «soci privat» els 3,7M€ que ara serveixen per comprar els quadres, més els interessos. I com retornarà els diners AGISSA a La Caixa, Agbar i FCC? Doncs si tenim en compte que l’única font d’ingressos d’AGISSA són els rebuts de l’aigua que paguen els veïns, els 3,7M€ hauran de sortir… dels rebuts dels veïns, que són qui acabaran pagant els quadres i els interessos que s’emportarà La Caixa per tota l’operació. Uns interessos que, per cert, l’ajuntament s’ha negat a fer públics.

  La Pataforma Aigua És Vida treballa per defensar la gestió pública de l’aigua. Contacte: plataformaaiguaesvida.wordpress.com

  donatiu

  About

  Per contactar-me: noupaper@gmail.com Per seguir-me a Twitter: @_cafeambllet A Facebook: cafeambllet

  http://www.cafeambllet.com

  3 Responses to L’alcalde de Girona es gasta 3,7M€ en una col·lecció d’art i ho carrega a la factura de l’aigua

  1. Jordi Camps i Vergés
   22/04/2014 at 12:35

   Reitero allò que deia en un altre comentari d’una altra notícia de Cafè amb Llet. Però aquí la vario una miqueta preguntant: Però què s’han pensat aquests politicastres ?
   És que s’han pensat que el seu càrrec els ho permet tot ? I per què volia aquest alcalde gastar-se tants de milions en obres d’art, quan la societat està mancada de recursos ?

  2. marga
   26/04/2014 at 08:58

   Una bona pallissa i aveure si deixa de robar el desgraciat, no li fa vergonya?? No ke va, kina pregunta, ja et fare mal be una mica la ciutat , buenu depen, si ho acavan pagant els ciutadans no.malparit.

  3. 26/04/2014 at 16:29

   Que los alemanes saben esta farsa política también: http://www.diez-centimos.com/blicke-hinter-die-urlaubskulisse-iv/

  Deixa un comentari