• Informe Crespo: Només dos camins: explicacions o dimissions

  by  • 06/07/2012 • Portada • 9 Comments

  No parlem de 4 trajes. El que ha passat a la Corporació de Salut Maresme i La Selva  (CSMS) -gestora dels hospitals de Blanes i Calella-  entre els anys 2000 i 2005 és molt greu. No parlem de sospites ni de rumors. Un equip d’auditors d’alt rang de la Generalitat va estudiar a fons i durant nou mesos els comptes de la CSMS, trobant fets gravíssims en la gestió dels diners públics. Fets que han quedat reflectits en el que es coneix com ‘Informe Crespo’

  Les informacions aparegudes al cafèambllet i al diari El País sobre aquest afer han provocat que el Tribunal de Cuentas (a qui s’havia amagat molta informació) anunciés que reobria el cas. La notícia ha impactat també en la política local on la CSMS ha protagonitzat diverses sessions plenàries.

  Mentre tot això passa, els principals responsables de la CSMS s’amaguen darrera una cortina de silenci total.

  Certament haurà de ser la justícia la que castigui si s’escau, aquestes pràctiques. Però davant l’evidència de que les coses s’han fet malament, és intol·lerable que l’opacitat continui sent la tònica a la CSMS.

  Per això, les següents persones tenen dos únics camins decents: donar la cara o dimitir immediatament:

   

  1.- Núria Constans: Ella és actualment la gerent de la CSMS. Constans és la persona responsable del que va passar a la CSMS entre els anys 2003 i 2005. La senyora Constans ha d’explicar perquè els auditors van trobar 142.000€ gastats “sense disposar de les factures o d’altra documentació acreditativa”.  Fa mesos que Constans va convocar els grups municipals de la zona com a “excercici de transparència”. La senyora Constans ha d’explicar -i de manera urgent- perquè mesos després segueix amagant la documentació demanada pels diversos partits allà presents. La senyora Constans ha de donar aquestes explicacions urgentment o ha de dimitir immediatament.

   

  2.- Carme Aragonès, actualment és regidora de Benestar Social a l’Ajuntament de Pineda de Mar, governat pel PSC. Segons l’informe fet pels auditors de la Sindicatura de Comptes, Carme Aragonès ha estat una de les màximes responsables -i beneficiàries- de les irregularitats trobades pels auditors a la CSMS. La senyora Aragonès ha d’explicar perquè al període on ella era consellera delegada a una empresa de la CSMS els auditors  van trobar que “un treballador va cobrar 14.053€ per 100 hores de feina amb complements no previstos al contracte ni al conveni col·lectiu”. La senyora Aragonès ha d’explicar perquè a aquesta empresa es van pagar 21.000€ euros en complements injustificats i 38.000€ en dietes i plusos per desplaçament també injustificats. La senyora Aragonès ha d’explicar a la ciutadania perquè durant el seu mandat es van gastar milers d’euros “en concepte de despesa de viatges i restaurants, de la qual no disposa de les factures o tiquets acreditatius. No es coneix qui viatja, on viatja, els dies que viatja i el motiu del viatge”. La senyora Aragonès ha d’explicar perquè els auditors de la Sindicatura de Comptes afirmen que va pagar 43.000€ per un centre mèdic (Croal Salut) que valia 243.000€. La senyora Aragonès ha de donar explicacions urgentment o dimitir immediatament.

   

  3.- Josep Marigó: Entre els anys 2003 i 2005 l’actual alcalde de Blanes va ser vice-president de la CSMS. Marigó ha d’explicar com és que des de tan alt càrrec no va veure com 16 metges van treballar sense contracte,  ni com es van gastar 19.000€ en lloguers “sense disposar dels contractes de lloguer”. Ha d’explicar Marigó perquè no va veure (o perquè va callar) quan mentre ell era vice-president es van gastar 17.000€ en “comissions i altres” de les quals “no es disposa de factures” ni de cap document. El senyor Marigó ha de donar aquestes explicacions urgentment o ha de dimitir immediatament.

   

  4.- Pere Vallribera: Va ser durant el seu mandat on es va forjar tot el que van descobrir els auditors de la Sindicatura de Comptes. Actualment el senyor Vallribera és Director Gerent del Consorci Sanitari de Terrassa. Vallribera ha d’explicar urgentment perquè mentre ell era gerent de la CSMS Xavier Crespo i la seva dona van rebre 79.000€ per un ‘fons de comerç’ sense “cap documentació que acrediti com es va determinar l’import a pagar” la qual cosa es va traduir -diuen els auditors- “en la compra d’uns bens ficticis”. Vallribera hauria d’explicar urgentment perquè Xavier Crespo va signar (en nom de la CSMS) un contracte de lloguer amb la seva pròpia dona quan no estava autoritzat per fer-ho. Vallribera ha d’explicar perquè durant el seu mandat  va haver-hi metges -dels que es desconeix la identitat- que van cobrar 366€ per hora de treball. Vallribera ha d’explicar perquè mentre ell era gerent es van pagar 70.000€ de manera irregular. Ha d’explicar urgentment el senyor Vallribera si al Consorci Sanitari de Terrassa està fent una gestió igual de “curosa” que la que va fer a la CSMS. El senyor Vallribera ha de donar aquestes explicacions urgentment o ha de dimitir immediatament.

   

  5.- Xavier Crespo actualment és diputat i president de la comissió de salut del Parlament. Crespo ha d’explicar perquè insisteix a dir que “el cas ja va ser arxivat” quan sap perfectament que el cas es va arxivar  gràcies a les enormes pressions polítiques que van jugar al seu favor. És veritat que el Tribunal de Cuentas va arxivar el cas… perquè se li va amagar informació. Prova d’això és que poques hores més tard de conèixer-se l’Informe Crespo, la Fiscalia va tonar a posar-se en marxa. El senyor Crespo ha d’explicar urgentment perquè aquest informe l’assenyala a ell i al seu entorn familiar com un dels principals beneficiaris de les irregularitats trobades a la CSMS, o dimitir urgentment.

   

  Com diem, no parlem de sospites ni de rumors. Les irregularitats estan detallades a un informe fet per auditors de la Sindicatura de Comptes. Una Sindicatura que, per cert, també haurà d’explicar perquè va amagar aquest informe en un calaix.

  És intolerable que, davant tot això, Constans, Aragonès, Marigó, Vallribera i Crespo segueixin amagats en silenci mentre continuen cobrant sous públics per administrar els diners dels ciutadans. El temps de la confiança cega s’ha acabat. Avui només hi ha dos camins:  o explicacions o dimissions.

  9 Responses to Informe Crespo: Només dos camins: explicacions o dimissions

  1. Jordi
   06/07/2012 at 11:23

   Dimissió forçosa, més bé acomiadament + explicacions obligatòries (o pressó) + pressó si s’escau, i inhabilitació “sine die”.

  2. Maria Jesus
   06/07/2012 at 14:49

   D’acord amb Jordi!

  3. 06/07/2012 at 17:52

   Amb dimisions , no ni ha proú,han de tornar els diners robats al poble

  4. Marta
   06/07/2012 at 20:06

   Trobo que poc a poc s’han d’acostumar a haver de dimitir i també hauríen de tornar els diners, però han tingut molts anys d’impunitat i no ho entenen. !Com s’aferren a la poltrona !!!

  5. Ramon
   09/07/2012 at 19:33

   Dimissió, judici i la pena que calgui i tornar els diners,

  6. Marta
   10/07/2012 at 17:36

   Si torna els diners podien mirar de reduir-li la pena. Ho dic perquè ningú torna res.

  7. Sara Bertran i Claramunt
   25/07/2012 at 20:12

   Abans que res, vull felicitar-vos per la vostra empenta i valentia.Al mateix temps lamento que hageu donat per callada la resposta, al meu oferiment de costejar la reeedició revista del mes d’agost passat i repartir-la per St. Cugat sobre la Sanitat pública (una mena de còmic, genial).

  8. R. Guerrer
   30/07/2012 at 18:29

   Des de el meu punt de vista no crec que hi hagin 2 camins a seguir, jo penso que només els queda dimitir donin o no explicacions.

  9. Marta
   02/08/2012 at 18:20

   Ja hem arribat al punt que la corrupció no és lamentable, és dolorosa i desenganyem-nos els uns es tapen als altres i mai condemnen a ningú i queda patent que els eslogans de les manifestacions són reals “Robar només és delicte per als pobres”
   Ho esteu fent francament bé i amb constància. Espero i desitjo que tingueu sort.

  Deixa un comentari