• Informe Crespo: Tres cops a la cara dels ciutadans i 7 persones que hauran de donar explicacions

  by  • 06/06/2012 • Portada • 7 Comments

  Versió en castellà aquí (traducció automàtica)

  Primer cop a la cara

  Han estat com tres cops a la cara dels ciutadans. Els tres reportatges publicats pel diari El País (1, 2, 3) sobre la Corporació de Salut Maresme i La Selva (CSMS) són molt durs de pair.  Pagaments en negre, mentides als plens municipals, sous milionaris sense cotitzar a la Seguretat Social, regidors cobrant irregularment, vendes fraudulentes de patrimoni públic… accions que, segons el diari, van causar un perjudici econòmic a un hospital que avui cobra 5 euros als familiars del malalt per fer servir una cadira.

   

  Segon cop a la cara

  És dur saber que reportatges no són fets en base a opinions, sospites o inferències. Els escàndols que descriu El País surten d’un informe elaborat per auditors de la Sindicatura de Comptes. Un informe de 70 pàgines que, lamentablement, va ser ocultat pel Ple de la Sindicatura. Un ple –integrat per 7 síndics- que va rebre pressions polítiques per ocultar l’informe al Parlament. Una pressió exercida –per exemple- per Jordi Turull, qui sembla que va intentar detenir la investigació que deixava molt mal parat al seu company de partit, el convergent Xavier Crespo.

   

  Tercer cop a la cara

  Per acabar de dibuixar una terrible situació que deixa al ciutadà en una condició d’indefensió total, veiem que quan finalment surten a la llum aquests terribles fets passen dues coses que equiparen el nostre estat de dret al que gaudeixen els nordcoreans: primer, els mitjans de comunicació públics es neguen a informar de l’escàndol. Diuen que si els polítics no diuen res, ells no poden dir res… i efectivament els polítics no diuen res, excepte un intent d’ICV, i una tèbia demanda de C’s i PP, ningú diu res. Un silenci realment escandalós que, com diem, deixen al ciutadà totalment desprotegit.

   

  10 persones que hauran de donar explicacions

  1.- Xavier Crespo va resultar molt beneficiat per la gestió irregular dels hospitals de Blanes i Calella, segons els auditors de la Sindicatura. Ell hauria de ser el primer en aclarir les escandaloses dades que es poden llegir al llarg de l’informe. No serveix dir que el cas va ser “arxivat” pel Tribunal de Cuentas. Ja veurem perquè.

   

  2.- Núria Constans –la gerent dels hospitals que cobra 30.000 euros més que Mariano Rajoy- era gerent de la CSMS als últims anys on es van cometre les irregularitats denunciades pels auditors de la Sindicatura. Ja posats, caldria saber que n’opina Pere Vallribera, gerent quan es va posar en marxa el sistema que va ocasionar greus pèrdues als hospitals en qüestió. Vallribera gestiona actualment el Consorci Sanitari de Terrassa… (esperem que ho estigui fent amb més encert que quan va passar per la CSMS!)

   

  3.- Ramon Ramos, alcalde convergent de Blanes quan van començar les irregularitats. Com a alcalde de Blanes Ramos formava part del Consell Rector de la CSMS i per tant, tenia la responsabilitat de saber què es feia amb els diners dels ciutadans. Esperem que estigui més atent al lloc que ocupa actualment: el Patronar de Turisme de la Costa Brava

   

  4.- Josep Marigó, alcalde socialista de Blanes entre 2003 i 2007, anys on van tenir lloc algunes de les irregularitats més flagrants. Ell també formava part del Consell Rector. Ara, que torna a ser alcalde de Blanes, diu que “la CSMS és un exemple de transparència i no cal investigar res”

   

  5.- Ramón Bagó: a banda de que la seva empresa s’ha beneficiat de milions d’euros en contractes obtinguts de manera irregular, quan van tenir lloc els escandalosos fets que van trobar els auditors, la CSMS estava gestionada per una empresa filial del Consorci de Salut i Social de Catalunya, on ell exercia altes funcions directives en els “anys irregulars”. Bagó actualment està sent investigat per l’Oficina Antifrau.

   

  6.- Carme Aragonès, actual regidora de Pineda de Mar, va fer un gran negoci: es va fer amb dos centres –pagats amb diners públics- per només una cinquena part del seu valor. Perjudici per a la CSMS segons els auditors: 277.685€ (pàgina 54 de l’informe). Actualment el centre és de la seva propietat.

   

  7.- Jordi Turull porta dies parant els cops (contra Crespo, no els que rep la ciutadania) i dient que tot plegat és una “cacera” contra Crespo i assegurant que CiU no coneixia el contingut de l’informe. Ara que aquest informe ja és públic, què en pensa el senyor Turull? Què té a dir el senyor Turull del seu comportament en relació a la investigació, de les seves interferències que van obligar al síndic major advertir-lo que no interferís en la investigació?

   

  7.- Els síndics. Aquest apartat és múltiple. L’Informe Crespo va quedar enterrat perquè els 2 síndics anomenats pel PSC, els dos de CiU, el d’ERC i el del PP van votar de manera que mai ningú pogués saber què havia passat a la CSMS. Qui va votar per amagar-lo? Per quins motius? Van cedir a les pressions de Jordi Turull o va ser per una qüestió merament tècnica? Si va ser per una qüestió tècnica, quina qüestió, exactament?

  Lamentablement, però, sembla demanar massa que totes aquestes persones responguin als ciutadans tan durament colpejats per la realitat, pels reportatges de El País, per les retallades salvatges, per la retallada dels seus sou (en el cas dels sanitaris)…

  En vistes de tot el que s’ha exposat aquí, cobra força la tesis dels que han optat per perseguir per la via judicial el que els polítics no volen investigar. Qui serà el proper Rato?

  NOTA: Ara mateix els únics que tenen cita amb la justícia per aquest tema són els editors d’aquesta revista. Més informació aquí: www.lademandadevia.org 

   

   

  7 Responses to Informe Crespo: Tres cops a la cara dels ciutadans i 7 persones que hauran de donar explicacions

  1. Emili
   07/06/2012 at 01:39

   Torno a donar-vos les gràcies per la vostra feina. Sapigueu que teniu tot el meu respecte, com a persona i ciutadà, perque s’ha de tenir un sentit de la “cosa pública”, d’honestedat, sentit de justícia…., bé, tot el què sembla que manca molts dels que es dediquen a la “política” i que només són bandolers i mafiosos. El meu respecte perque hi reconec el risc que preneu en exercir el simple dret a la informació; no és una democràcia això?… potser encara no. Salut

  2. 07/06/2012 at 11:58

   Me encanta vuestra revista porque canta la pura verdad y los que denuncian a la revista, es porque tienen mucho que callar y no les gusta.
   FELICIDADES SEGUIR ASÍ.

  3. Cs Blanes
   07/06/2012 at 12:46

   Os felicitamos por vuestro extraordinario trabajo,y os animamos a seguir esa línea que es la que todos los medios de difusión deberían de continuar trazando.Os seguimos y leemos vuestra revista todas las publicaciones,porque os aseguramos que cuando no llega a casa la buscamos.SUERTE Y BUEN TRABAJO.

  4. Jordi
   07/06/2012 at 14:27

   Exili i expropiació de tots els seus bens, potser així s’ho rumiarien abans de robar.

  5. Marta
   07/06/2012 at 23:36

   Mentres tinguin impunitat els és igual tot perquè la vergonya fa temps que l’han perduda si és que mai han tingut

  6. joaquim
   08/06/2012 at 14:27

   Segueixo retransimten molta força a la revista!! Som cada cop més el que us admirem per, ser aixo, una revista d’informació real!! Tant fàcil com aixo….

  7. luis
   13/06/2012 at 21:01

   a esta gente tendrian que meterlos en la carcel, pues ya veras como ni la ven de refilón.

  Deixa un comentari