• Castigats: La Caixa ens retira la publicitat

  by  • 17/05/2012 • Portada • 15 Comments

   
  (Versión en castellano aquí) 
  Segueix-nos a Twitter: @_cafeambllet
   

  Confirmat: La Caixa està ‘castigant’ els mitjans amb la retirada de la seva publicitat. El nostre mitjà ho ha pogut comprovat en les seves pròpies carns per difondre #occupymordor

  El setmanari La Directa ja va informar que diversos mitjans de comunicació havien rebut pressions 

  El dia 14 d’abril rebíem l’encàrrec de publicar ½ plana a color. Aquest encàrrec ens va arribar de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta, de la que la nostra revista forma part.

  El 14 de maig arriba l’encàrrec:

   

  Aquí es pot veure l’ordre de contractació:

   

   

  Al dia següent veiem a Twitter el post d’Esther Vivas on es parla del judici popular a La Caixa i per primer cop veiem el hashtag #occupymordor i #acampadacaixa. Decidim fer un RT:

  Veiem també el tweet d’@AcampadBCNSalut i fem un RT:

  El cafèambllet ha fet un seguiment profund dels escàndols sanitaris a Catalunya i justament al dia següent, @AcampadBCNSalut ens esperava per explicar la nostra experiència com a periodistes a l’hora d’investigar l’entramat publico-privat de la sanitat. I fem uns quants tweets més sobre el tema La Caixa:

   

   

  Avui, en plena efervescència d’ #occupymordor veiem que @ciutatinvisible fa referencia a rumors que apunten a que La Caixa amenaça amb retirar la publicitat als mitjans que parlin de #LaCaixaésMordor…

  Minuts més tard rebem al nostre correu la confirmació:

  I aquest és l’arxiu adjunt:

   

  Casualitat? Truquem a l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta (ACPG) per que ens expliquin la raó de l’anul·lació i ens ho confirmen: “ens han dit que no es volen anunciar al cafèambllet. No han dit res més”.

  El cafèambllet forma part de l’ACPG des de fa 7 anys i aquesta és la primera vegada que un client anul·la una inserció d’aquesta manera.

  No sabem si l’anul·lació té res a veure amb la difusió que hem fet d’ #occupymordor. No sabem si l’anul·lació es deu al nostre recolzament a @jcasella57 i la seva #marxa que està `posant contra l’espasa i la paret a Abertis (i de retruc a La Caixa):

   

  No sabem si l’anul·lació es deu a que el cafèambllet ha destapat l’escàndol de Ramon Bagó, antic alt càrrec convergent molt relacionat amb La Caixa a través de la seva participació a Port Aventura (també de La Caixa).

  O potser és perquè Artur Mas, el partit del qual deu molt diners a La Caixa) té un assessor que ens ha posat una demanda.

  O potser és perquè fa pocs dies Albano Dante Fachin, director de la revista va publicar aquest post al seu bloc.

  O potser és perquè el cafèambllet es va fer ressò de l’escàndol de les preferents i de l’article que va escriure Media.cat quan encara ningú parlava…

   

  Demostra tot això que La Caixa fa servir la publicitat com a manera de comprar silencis? Davant els fets cada u haurà de treure les seves conclusions, però a la nostra redacció no tenim cap dubte.

  Sigui com sigui, el que està clar és que cal preguntar-se si el silenci mediàtic sobre les preferents i #occupymordor té alguna cosa a veure amb l’enorme poder publicitari de La Caixa. Cal preguntar-se quants mitjans estan disposats a perdre l’anunci de La Caixa a canvi de informar als seus lectors. Un debat interessant.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  15 Responses to Castigats: La Caixa ens retira la publicitat

  1. jordi
   17/05/2012 at 19:08

   També és bastant incongruent criticar-los i acceptar la seva publicitat, no?

  2. 17/05/2012 at 19:17

   Hay que difundir esto como si no hubiese un mañana. Gran idea la de centrarnos en los bancos. Una gran idea también ir de uno en uno. Ahora La Caixa. Hasta que ganemos. #LaCaixaesMordor #OccupyMordor

  3. Pol
   17/05/2012 at 20:11

   Realment té raó el comentari #1, però crec que és més complicat del que sembla.
   Igualment des de cafè amb llet, poden contemplar altres maneres d’ obtenir capital, mitjançant crowfounding, acceptant bitcoins, micro-donacions…
   També seria interessant que una públicació com aquesta només anuncies a la petita i mitjana empresa, que ara més que mai necessiten ajuda.

  4. Marcel
   17/05/2012 at 21:45

   Jo penso que no és incongruent ni contradictori. Cada ú es financia com pot, el que de debò compta és si aquest finançament et condiciona després o no. En el cas de cafè amb llet (revista “estupenda” com les que més) ja està clar que no.
   El que de debò sobta és que, com bé s’apunta a l’article, es pugui comprar silencis a través de la publicitat, quin rigor podem esperar de la premsa “seriosa” aleshores?

  5. Xavi
   18/05/2012 at 00:00

   La Caixa compra el silenci dels mitjans. El mateix fa el Banco de Santander, perque no en parlen els mitjans dels judicis que tenen pendents, dels indults dels seus directius condemnats… El mateix fa El Corte Inglés perque no surtin els seus problemes amb els treballadors per temes sindicals. Es trist que sigui així pero es la realitat. Felicitats per escollir la independència en comptes de posar-vos genolleres com la gran gran majoria de mitjans tant privats, com atenció, públics (!). Moltes felicitats.

  6. Andreu
   18/05/2012 at 08:06

   Estic amb el Jordi.

   Trobo una incongruència enorme, ratllant la ironia, que un diari que –legítimament– ataca La Caixa, accepti finançar-se amb la seva publicitat, i després organitzi un sarau quan aquests –legítimament– decideixen no finançar-los més.

   Quina hipocresia.

  7. Pedrito
   18/05/2012 at 10:13

   Estic totalment en contra d’aquests lladres anomentas banquers pero aquesta revista mai hauria d’haver acceptat finançament per part d’aquesta organització.. Gent si els anunciants no segueixen els valors de la revista perque els hi deixeu que publicar els seus anuncis? Desde el meu punt de vista crec que la revista tambe te part de culpa ja que durant x temps ha donat a coneixer a la caixa. Tampoc entenc perque s’ha hagut de dir el nom de la revista si l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta podria haver-se manifestat en nom d’ells, segur que guanyen alguns lectors.. A vegades, la gent sembla que acolloni. Nem fent.. d’aqui 4 dies intervindran catalunya i aixo si que sera un problema problemon, els de madri ens robaran fins i tot els calçotets..

  8. AGNÈS
   18/05/2012 at 13:35

   Gràcies, sou els últims periodistes de la història jeje Si us puguèssim ajudar, feu-ho saber, que moltes estariem disposades a fer tot allò que estigui al nostre abast per que persones com vosaltres pogueu seguir fent feina com la vostra. Gràcies un altre cop!

  9. PepeMallorca
   18/05/2012 at 14:13

   El Santander hace exactamente lo mismo.
   A mi no me publica ningún medio nacional lo que los Afectados por el Banco Santander (Valores Santander) enviamos en Nota de Prensa.
   Tan solo los medios verdaderamente libres e independientes mereceis nuestro respeto y confianza.

   ¡¡¡¡ Juntos Vanceremos !!!!

  10. 19/05/2012 at 12:51

   La pregunta al comentari #1 té la seva resposta al video.
   Una abraçada molt forta al cafe amb llet.
   No només sou mil milions de vegades més indispensables, i imprescindibles que La Caixa, també sou deu mi milions de vegades més simpàtics.

  11. Carles
   20/05/2012 at 16:07

   A casa meva, al que posaba la ma a la butxaca dels altres, em deiem lladre. Ara s’en diuen banquers i politics..

  12. marta
   20/05/2012 at 16:36

   Refran: “No s’ha de fer mal a la ma que ens dona de menjar”.
   Sou una bona revista. Ojalà trobeu una nova financiació.

  13. David
   22/05/2012 at 21:33

   Lo que es alucinante es que vayais a buscar publicidad a La Caixa vosotros. O si o no. O son Mordor o los Hobbits. Esto es ser vosotros los vendidos

  14. Imma
   24/05/2012 at 12:01

   És una altra constatació de com n’es de difícil trobar institucons o entitats que siguin mitjanament honestes, malgrat que no hauria d’haver-hi mides en parlar d’honestadat ja que se’n és o no i com ens feu saber en aquesta comunicació queda clar que “la Caixa” no n’és. Em sembla que fa temps que em sonava però no creia que arribés a aquests nivells.

  15. 02/09/2012 at 12:05

   no es mossega maii la mà que et dona de menjar

  Deixa un comentari