• Un assessor d’Artur Mas demanda 20.000 euros al cafèambllet pel seu “honor”

  by  • 11/04/2012 • Portada • 58 Comments

   
  (Versión en castellano, aquí) · (Tots els articles publicats, aquí)
  Segueix-nos a Twitter: @_cafeambllet / @marta_sibina

  Josep Maria Via considera que el vídeo “El major robatori de la història de Catalunya” atempta contra el seu honor ·  Els vídeos denuncien les activitats de Ramon Bagó i Josep Prat · Via comparteix càrrec amb Ramon Bagó al Consell d’Administració del CSC i ha estat soci de Prat · El president Artur Mas segueix sense contestar la video-carta que li hem adreçat

   

  Quan vam publicar a Youtube el vídeo “Carta Oberta a Artur Mas” demanant explicació sobre la gestió dels diners públics als hospitals de Blanes, no imagínavem que la resposta arribaria en forma de demanda per part d’un dels seus assessors. El passat 30 de març ens arribava una demanda per 20.000 euros. El demandant és Josep Maria Via, assessor d’Artur Mas, qui considera que la menció que es fa d’ell al minut al minut 2:00 de la segona part del vídeo és un atemptat contra el seu dret a l’honor. Mentres tant, ni Artur Mas ni ningú ha contestat les preguntes que la Marta va fer.

  El vídeo

  El vídeo en qüestió és un resum dels nombrosos reportatges que des de la revista cafèambllet hem publicat en relació a l’opacitat a la sanitat catalana i als negocis de diversos empresaris molt propers al poder polític. En ells es fa un repàs a la història del sistema sanitari català i es denuncia l’opacitat amb la que es gestionen, per exemple, hospitals com els de Blanes i Calella, zona en la que es distribueix l’edició en paper de la nostra revista.

  Però el vídeo va més enllà i descriu com Ramon Bagó, directiu de l’empresa pública CSC S.A. rep contractes milionaris dels hospitals gestionats CSC  per a la seva empresa privada, el Grup Serhs. Una relació que a hores d’ara està investigant l’Oficina Antifrau de Catalunya a instàncies dels articles que hem publicat al cafèambllet.

  El vídeo, també descriu les activitats de Josep Prat, actual president de l’ICS, qui fins fa poc cobrava en secret un sou de 27.000 euros mensuals  (duplicant el sou del President de la Generalitat)  pagat amb diners públics de l’ajuntament de Reus i que compaginava el seu càrrec a la sanitat pública amb un alt càrrec a United Surgical Partners, l’empresa d’hospitals privats més gran d’Espanya.

   

  Els denunciants

  Però no han estat ni Bagó ni Prat els denunciants sinó Josep Maria Via, qui ha compaginat  càrrecs a la sanitat pública amb diverses empreses privades de salut i de consultoria sanitària. Una d’aquestes empreses, Gesaworld, va protagonitzar la polèmica intervenció de la mútua L’Aliança, de la que va rebre, segons explica la revista El Triangle, contractes milionaris (PDF descarregable) per part de la Generalitat.

  Però el que més crida l’atenció del denunciant és la seva estreta relació amb Ramon Bagó. Ara mateix Josep Maria Via, a més de ser assessor d’Artur Mas en temes sanitaris, és company de Ramon Bagó al Consell d’Administració de la filial de l’empresa pública fundada per Bagó, CSC S.A.

  Però no és aquesta l’única relació que Via té amb persones que apareixen al vídeo. Josep Maria Via va ser soci de Josep Prat a l’empresa privada Centre Immunològic de Catalunya.

  Per una altra banda, el despatx d’advocats encarregat de bastir la demanda és el de Francesc José Maria, qui, com Via, és company de Bagó al Consell d’Administració abans citat. José Maria, antic gerent de l’ICS, ha exercit com a secretari a les adjudicacions que Ramon Bagó va obtenir a l’Hospital de Badalona, segons explica  el diari El País. Francesc José Maria també va ocupar càrrecs a l’empresa Innova de Reus, quan aquesta era dirigida per Josep Prat.

   

  Repercussió de la nostra investigació

  Les investigacions en matèria de sanitat efectuades per la revista cafèambllet han tingut una gran repercussió política. ERC va demanar que la Sindicatura de Comptes audités la gestió dels hospitals de Blanes i Calella davant els “dubtes raonables a les seves finances”. Altres grups polítics com ICV o Ciutadans han expressat el seu malestar i han demanat la compareixença de Ramon Bagó al Parlament. Davant la pressió mediàtica, l’equip gestor s’ha vist obligat a convocar per avui mateix una reunió informativa amb els regidors dels municipis de la zona per aclarir els nombrosos dubtes que existeixen al voltant de la seva gestió.

   

  Altres mitjans

  La nostra investigació i els vídeos denunciats per Via, han despertat l’interès de diversos mitjans de comunicació. El programa de Radio Nacional Asuntos Propios ens va entrevistar per explicar els detalls dels fets denunciants. Canal Català ens va convidar al seu programa Catalunya Opina i ens va entrevistar en directe. El presentador, Carlos Fuentes ens va fer un pregunta profètica: “No heu rebut cap amenaça ni res per ficar-vos en aquest món?”

  Els vídeos també ens van servir per posar-nos en contacte amb periodistes del diari El País, amb els quals vam investigar a fons els negocis de Ramon Bagó al voltant de la sanitat pública catalana. Com a resultat d’aquesta investigació vam poder observar  com d’estretes eren les relacions de Bagó entre l’empresa pública que ell dirigia i la seva empresa privada. Així vam veure el procés que el va portar a fer-se amb el contracte de cuina de l’Hospital de Mataró o com va rebre, explica El País, prop de 15 milions d’euros en contractes a Badalona  sense concurs públic, tot i els informes de la Sindicatura de Comptes que alertaven de la seva irregularitat l’any 2009.

  Censura prèvia

  Aquesta demanda es suma a les maniobres de la Corporació de Salut Maresme i La Selva que des de fa setmanes impedeix distribuir la nostra revista ja que ha de passar un “control previ” per esbrinar si els nostres continguts compleixen els “criteris ètics” dels directius de la Corporació.

   

  EDITORIAL

  Sense notícies d’Artur Mas

  Al final hem tingut notícies del President Artur Mas. Bé, més ben dit d’un dels seus assessors, que ens demanda i ens demana 20.000 euros. No era això el que esperàvem quan vam escriure una “Video-carta oberta al President de la Generalitat” on la nostra companya Marta ensenyava la seva nòmina com a infermera i feia algunes preguntes molt concretes sobre el destí dels nostres “diners sanitaris”

  Una demanda de 20.000 euros suposa, a la pràctica, el tancament de la nostra revista.

  Perquè quan parlem del cafèambllet no us imagineu grans redaccions, ni enormes màquines d’imprimir. La nostra redacció és un ordinador i la nostra flota és una furgoneta Volkswagen del 2007.

  La nostra revista viu, exclusivament, dels anuncis que els comerços locals posen. El nostre equip està format exclusivament por les persones que hem fet el vídeo demandat i una noia  que fa de comercial a mitja jornada. Aquí no hi ha res més. Cap dels que treballem aquí arribem a ser mileuristes. Paguem tots els impostos, presentem els papers i lluitem edició rera edició per fer un periodisme honest, lliure i últil.

  Aquesta ‘feblesa’ deu ser el que fa pensar al senyor Via, al senyor Bagó i el propi President Artur Mas que ens podran fer callar fàcilment. Però  s’equivoquen.

  No sabem si finalment, haurem d’acabar pagant els 20.000 euros que ens demana Via. No sabem si anirem a la cua de l’atur o a viure a casa dels pares.  Però el que tenim molt clar és que amb la revista tancada o amb la revista oberta, continuarem denunciant els negocis i les enormes irregularitats que afecten el nostre sistema sanitari.

  Un sistema on, per cert,  gent com Bagó, com Via, com Boi Ruiz, com Josep Prat i molts altres s’han fet immensament rics. Uns rics que, ara, ens diuen que la culpa és nostre, perquè abusem dels serveis.

  Per poder seguir parlant necessitem el recolzament del nostres lectors. No us volem demanar diners, no us volem demanar que poseu anuncis a la nostra revista. Només us volem demanar que ens ajudeu a fer públic el que ens està passant. Us demanem que mireu els nostres vídeos, que els compartiu, que feu arribar la nostra història als grans mitjans que fins ara callen. Us demanem que ens seguiu a Twitter o Facebook, que estigueu atents a tot el que està per passar, que visiteu la nostra web. Us demanem que ens acompanyeu al llarg d’aquest procés judicial que se’ns presenta.

   

  Ah, i si trobeu a l’Artur Mas, dieu-li si ens pot contestar les preguntes que li fem. Són els nostres diners.

   

   

  58 Responses to Un assessor d’Artur Mas demanda 20.000 euros al cafèambllet pel seu “honor”

  1. Contemplatiu
   17/04/2012 at 16:14

   Anim, si tot el que dieu es cert i en teniu proves, quedara pales en el judici i se l’hauren d’envainar!! El que evidentment us reforçara.

  2. Glòria Bassets i Pagès
   17/04/2012 at 18:11

   En un pais normal, no es pot fer callar a la gent mitjançant denúncies, que donin respostes, que expliquin si volen que els que no entenem el joc brut hi tinguem confiança. No es pot tenir confiança a qui actua sense ensenyar totes les cartes.
   ÀNIMS, no canvieu!!

  3. pere
   17/04/2012 at 23:04

   Sembla que intentar dir la veritat està penalitzat…. Quin país…..Desitjo que tot aixó acabi be per a vosaltres…….. i si pot ser….. cosa dificil en aquest país…… els xoriços a la garjola…

  4. Laia
   18/04/2012 at 00:01

   Ànims!

   tan de bo molts més tinguéssim el valor d’enfrontar aquestes situacions amb la vostra valentia. (no cal que ho publiqueu)

  5. manel
   19/04/2012 at 14:53

   Ànim amb la bona feina i per fer periodisme d’investigació!

  6. Frances
   20/04/2012 at 22:18

   Els corruptes un dia o un altre són descoberts. I sovint ho són per gent valenta com vosaltres. Tenim un govern català que ha abandonat els ciutadans a la seva sort. De fet CiU ja ho va fer molt abans quan va rebutjar el concert econòmic que Adolfo Suarez li va oferir. I va perdre la seva segona oportunitat quan va trencar l’Estatut en connivència amb el president de torn del govern espanyol. Els feia covards però més aviat crec que no són humans. Per ells sols compten els diners i el poder. Són addictes a l’especulació i a enriquir-se empobrint Catalunya. Encara més, uns traïdors sense escrúpols.

  7. Empar
   12/06/2012 at 11:46

   Quin honor….? el seu jajaja

  Deixa un comentari