• L’entramat Bagó-CSC: un monstre de dimensions incalculables

  by  • 20/03/2012 • Portada • 0 Comments

  · Per Albano Dante Fachin

  Com a signant del reportatge “Ramon Bagó, la increïble història…” l’Oficina Antifrau de Catalunya em va requerir per comparèixer en relació a la investigació de Bagó.Després d’haver entrevist les dimensions de la trama CSC-Bagó em fa l’efecte que excedeix les possibilitats d’aquesta oficina. No ho dic en cap moment per dubtar de la professionalitat ni de la honestedat de les persones que allà hi treballen sinó per la constatació de que estem davant un ‘monstre de mil caps’ que, pel seu tamany i per la gravetat dels fets que s’investiguen, requeriria una instància plenament judicial.

  L’encreuament de dades, contractes, pressupostos, empreses participades, fundacions i empreses proveïdores requereix un treball d’investigació enorme.De fet, aquesta és la gràcia de tot plegat: exèrcits d’advocats treballant per a que tot s’ajusti el més possible a la legalitat. Mirem-ho. Existeixen 3 fronts de gran tamany per investigar:

  El primer front és l’immens entramat d’empreses semi-públiques que composen el CSC: l’entitat patronal CAPSS, CSC Consultoria i Gestió, Diagnòstic Salut S.A., Projectes Sanitaris i Socials S.A., Laboratori de Referència de Catalunya S.A., CHC Tecnalia Salut S.L., CHC Vitae, Fundació S21, CSC Atenció Social… empreses en les que cal incloure les “unitats especialitzades de caràcter tècnic”: Àrea Jurídica, Servei de Contractació Administrativa (SACAC), Àrea de Sistemes i Tecnologies, Informació, Servei d’Estudis i Prospectives de Salut… Un veritable empori empresarial dedicat a ‘prestar serveis’ als seus associats… La llista seria gairebé infinita si ens fiquem a l’entramat internacional del que molts anomenen ‘conxorxi’. Perquè el CHC, ara CSC, ha tingut i segueix tenint infinitat de contractes internacionals, bàsicament a l’Amèrica Llatina, el Carib i el Marroc que no són precisament de cooperació al desenvolupament sinó que arriben a la categoria de negocis transnacionals… tot i ser una empresa de caràcter públic.

  I arribem al segon front a investigar: les empreses que abans hem anomenat presten servei a entitats que gestionen 266 dispositius de salut: 42 hospitals, 76 centres d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris, 51 residències assistides, 10 centres de salut mental, laboratoris, serveis de diagnòstic, atenció domiciliària… Un veritable sistema paral·lel al que gestiona més directament la Generalitat, gestionats per ajuntaments, ordres religioses, fundacions… uns ens que gestionen centenars de milions d’euros públics però sense el control directe de la Generalitat, sinó del CHC creat per Bagó.

  I amb Bagó arriba la tercera pota que està investigant l’Oficina Antifrau de Catalunya: les 64 d’empreses del Grup Serhs i les relacionades amb els seus propietaris i familiars directes. Unes empreses que tenen en la Generalitat i els ajuntaments un dels seus principals clients. Menjadors d’escoles públiques, universitats públiques, presons, casals d’avis públics, hospitals, moblament, serveis informàtics, consultoria… Des de fruiteries, fleques, passant per immobiliàries, fins a mútues de salut, hotels, assegurances, distribució i logística, impressió, edició, televisió…

  Per acabar de complicar les coses, els comptes de les empreses de Bagó estan auditats pel bufet d’advocats Faura-Casas… que és el mateix bufet que audita els comptes d’una bona part dels hospitals gestionats pel CHC, entre ells els de Blanes i Calella. Així tenim que la mateixa empresa que controla els comptes de la Corporació de Salut Maresme i La Selva és la mateixa que controla Serhs Food S.L., proveïdora de la Corporació. Un cercle tancat i rodó.

  Com es pot veure, la feinada de l’Oficina Antifrau és inabastable, sobretot tenint en compte que molts dels contractes celebrats entre el CHC, els centres sanitaris gestionats i les moltes empreses de Ramon Bagó han estat concedits a dit, és a dir, no han estat publicats enlloc. Un exemple són els contractes de menys de 18.000 euros que la Corporació de Salut Maresme i La Selva adjudica sense concurs públic. Uns contractes sobre els quals hem demanat informació als representants públics dels municipis de la zona i que sempre s’han negat a fer públics. (veure més avall  “Un forat negre de 107 milions”)

  Davant aquesta situació cal recordar el que va dir Artur Mas quan al Parlament se li va preguntar sobre les investigacions sobre Josep Prat (ICS) i Ramon Bagó: “cal deixar treballar l’Oficina Antifrau”. Potser el primer pas és dotar-la de mitjans per a que pugui fer la seva feina bé…i ràpid! Com diu l’adagi, si la justícia arriba tard, no és justícia.


  Deixa un comentari