• El major robatori de la història de Catalunya

  by  • 25/02/2012 • Portada • 39 Comments

  Síguenos en Twitter: @_cafeambllet · @marta_sibina ·  La versión en papel de nuestra revista · Entrevista en Radio Nacional de España

  Fa dos anys que a la revista cafèambllet investiguem el que fan amb els diners públics els gestors de la sanitat catalana. Hem trobat coses escandaloses:
  Facturas fantasma, centenars de milers d’euros gastats en estudis que ningú ha pogut veure, alcaldes de diversos partits cobrint-se les esquenes els uns als altres, amenaces….
  En aquest vídeo expliquem amb tot detall com funciona la trama, el mecanisme que permet que, arreu de Catalunya, polítics i empresaris gastin sense cap control centenars de milions d’euros cada any…
  El major robatori de la història de Catalunya (Part I)

  El major robatori de la història de Catalunya (Parte II)

  Cronologia:

  El que s’explica als vídeos és nom´s una part de tot el que hem trobat. Dos anys d’investigació donen per a molt! A continuació, els links ordenats cronològicament de tot el que hem publicat. Si amb el vídeo us heu esgarrifat, els articles us agradaran. És la feina de dos anys. Esperem que us sigui últil.

  Primera publicació, el 21 de març de 2011:

  CORPORACIÓ DE SALUT MARESME I LA SELVA: CONTRACTES DE MILIONARIS EN ÈPOCA DE RETALLADES

  Un dia més tard publiquem això:

  QUI CONTROLA LA CORPORACIÓ DE SALUT MARESME I LA SELVA?

  De seguida, rebem la primera amenaça:

  COMUNICAT DEL CAFÈAMBLLET DAVANT L’AMENAÇA DE LA CORPORACIÓ

  Aquest és el comunicat de la Corporació:

  COMUNICAT DE LA CORPORACIÓ DE SALUT MARESME I LA SELVA

  L’11 d’abril publiquem:

  QUI DECIDEIX LES RETALLADES ALS HOSPITALS DE BLANES I CALELLA? RETALLEM PER DALT O PER BAIX?

  El 21 del juny publiquem:

  LA CORPORACIÓ DE SALUT MARESME I LA SELVA AUGMENTA LA FACTURA D’ALTS CÀRRECS EN 70.000 EUROS I APUJA EL COST DEL MENJAR ALS TREBALLADORS

  El 8 de juliol publiquem:

  “O L’EQUIP DIRECTIU NO TÉ GAIRE FEINA O EL SENYOR TRIAS NO FEIA GAIRE COSA”

  El 10 de juliol això:

  COP D’ESTAT SANITARI A GIRONA?

  El 13 de juliol això:

  PREGUNTES SOBRE SANITAT ALS ALCALDES DE BLANES I CALELLA

  El 22 de juliol això:

  COMUNICAT: LES PREGUNTES SOBRE SANITAT QUE NO AGRADEN ALS POLÍTICS DE BLANES

  El 8 d’agost això:

  JOSEP MARIGÓ: DE POLÍTIC ‘INDIGNAT’ A ALCALDE ‘INDIGNANT’

  El 16 d’agost, ho vam provar amb un còmic, protagonitzat per una rata:
  http://issuu.com/cafeambllet/docs/comicweb

  L’1 de setembre, això:

  PER QUÈ CALLA JOSEP MARIGÓ DAVANT LES RETALLADES?

  El 13 de setembre, això…

  “QUANTA GENT MORIRÀ PER CULPA DE LES RETALLADES?”

  El 8 de gener, per inaugurar el 2012, això:

  RAMON BAGÓ: LA INCREÏBLE HISTÒRIA DE L’HOME QUE ES CONTRACTAVA A SI MATEIX. AMB DINERS PÚBLICS.

  Segona amenaça:

  LA DIRECCIÓ DE LA CORPORACIÓ DE SALUT MARESME I LA SELVA AMENAÇA AMB “ACTUAR AMB TOTES LES SEVES POSSIBILITATS” CONTRA EL CAFÈAMBLLET

  El 9 de febrer, anem per feina:

  RAMON BAGÓ SEGUEIX CONTRACTANT-SE A SI MATEIX. EL CIS COTXERES LI ADJUDICA 1,2 MILIONS EN 4 DIES

  I això el 16 de febrer:

  DIMITEIX EL PRESIDENT DE LA CORPORACIÓ DE SALUT EN PLENA INVESTIGACIÓ DE L’OFICINA ANTIFRAU

  I això el 23:

  EL PRESIDENT DE LA CORPORACIÓ DE SALUT MARESME I LA SELVA IMPLICAT EN EL DESVIAMENT DE FONS PÚBLICS A EMPRESES PRIVADES

  Això és el principal… és el treball de dos anys…

  Altres links imprescindible en la lluita per la sanitat pública:

  39 Responses to El major robatori de la història de Catalunya

  1. Ruben Mir
   26/02/2012 at 22:40

   Enhorabona per l’investigació i per dignificar el sentit del Periodisme, una professió que ha oblidat la missió que té dins aquesta Societat.
   I amb més mèrit si cap, des del periodisme local que ofereix Cafè amb llet, és a dir, des de “la part pel tot”, i sense més recursos que la pròpia voluntat. De nou, l’enhorabona.
   I ara toca pensar en actuar, després de que hagueu posat fil a l’agulla que cosirà, esperem, a tots aquests corruptes dins de la garjola.
   Recuperem la Sanitat Pública!

  2. María
   27/02/2012 at 13:55
  3. Ester
   27/02/2012 at 16:31

   Enhorabona per la feina que esteu fent. Cal molta més gent com vosaltres! Espero que algun dia poguem canviar el sistema per tal que els robatoris i les estafes de les castes superiors siguin realment castigats. No us rendiu!

  4. Núria
   27/02/2012 at 20:56

   Bona feina! Això és periodisme, treballs com aquests dignifiquen la professió i ens donen empemta per seguir lluitant, per no quedar-nos quiets i per saber qui són els que ens estan enfonsant!

  5. Victor
   27/02/2012 at 21:44

   Molt bona feina. Cal, com dieu, difondre aquesta investigació arreu on calgui per que s’investigui i almenys que permetin veure a on s’han aplicat aquests 450k EUR de “Otros gastos”, aquests informes i d’altres despeses de protocol. No és admisible que un ens finançat amb diners públics no sigui fiscalitzat. A més trobo ridícul que amaguin les factures, només els fa semblar més culpables. Totes les empreses tenen despeses de representacio o altres despeses, com dietes, despeses de viatge, etc. No se per que les han d’amagar

  6. Jordi
   28/02/2012 at 13:21

   Molt bo!! He penjat un resum i els videos al meu blog

   http://dejandobarcelona.com/2012/02/28/desfalcos-en-la-sanidad-publica-de-catalunya/

  7. eli
   28/02/2012 at 18:07

   Jordi: li agraeixo la difussió! Moltes gràcies i enhorabona pel bloc.
   Albano Dante Fachin

  8. 28/02/2012 at 18:50

   Molt, molt, molt gran. Calen més investigacions com aquestes per poder parlar amb coherència del que realment està passant.

  9. Dalla
   28/02/2012 at 21:48

   Ben fet; Enhorabona!

   Ara, com podem acabar amb aquests lladres?
   Com convertir la defensa de la sanitat publica transparent i de qualitat en un clamor popular?

  10. eli
   28/02/2012 at 22:30

   Hola Dalla: en primer lloc denunciant el mal ús dels nostres diners. Hi ha qui diu que tot passa per fer una auditoria del deute aquest que diuen que tenim, per veure en què s’han gastat els nostres diners…. podria serun gran pas…i la difusió… ara mateix és la nostra principal arma! Albano Dante Fachin

  11. Ric23
   28/02/2012 at 22:38

   Bona feina!. Com és que aquestes notícies no surten a Catalunya ràdio o TV3?. Com és possible que tinguem periodistes que considerin que la manca de transparència i fiscalització dels diners públics no és notícia?. Vergonya!.

  12. eli
   28/02/2012 at 23:54

   Hola Ric: potser perque formen part de l’entramat? Potser perque són part del mateix joc? Hem rebut gairebé 100.000 visites a la web en una setmana, 90.000 visualitzacions del vídeo però no m’han trucat ni de Catradio, ni Rac1 ni Com Ràdio ni d’enlloc… això si, tots cobren el triple que els que hem fet aquesta investigació, sense subvencions i sense el Corte Inglés anunciant-se… en fi… cal seguir difonent. Una abraçada, Albano Dante Fachin

  13. eli
   29/02/2012 at 00:05

   Gràcies Cristian!He fet una primera mirada al bloc. Me l’apunto. Gràcies.

  14. 29/02/2012 at 00:30

   gracies,per fer-nos obrir els ulls

  15. Victor
   29/02/2012 at 01:35

   En la meva opinió, aquesta noticia deuria ser contingut obligatori d’un telenoticies. Ens hem de preguntar per què els mitjans dónen cobertura a unes noticies i d’altres no els interessa.

  16. 29/02/2012 at 10:44

   Amunt les destrals!!!!

  17. Pau
   29/02/2012 at 15:19

   Felicitats per la vostra feina. Cal que fem nostra l’administració i ens desfem de tots els xoriços que n’abusen, dins i fora.

   Gràcies

  18. Pau
   29/02/2012 at 15:22

   Per cert feu-ne difusió amb un hashtag a twitter, jo n’he proposat un parell a youtube: #cafeambllet #lladresasanitat

   Però si en teniu algun de propi feu-lo còrrer!

  19. Montse
   29/02/2012 at 16:36

   M’agradaria saber quines seran les polítiques educatives a què es destinaran els milions d’€ que s’estalvien desmantellant l’ensenyament públic. Curiosament, el secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya abans de ser nomenat per a aquest càrrec era el director general de la Fundació Blanquerna.

   Atenció a la notícia:
   197 milions d’euros dels salaris dels docents per a polítiques educatives

   La consellera de Ensenyament, Irene Rigau, espera ahorrar un total de 197 millones de euros en el recorte del capítulo 1 del presupuesto de su departamento, el que corresponde a los sueldos de docentes y funcionarios, que se destinarán a políticas educativas.

   Rigau lo ha anunciado durante su intervención en la Comisión de Educación y Universidades del Parlament de Catalunya, donde ha presentado el presupuesto de su conselleria, que asciende a 4.595,9 millones de euros, un nivel equiparable al del año 2007, según ha dicho.

   Sin embargo, la consellera no ha mencionado el número de alumnos que han entrado en el sistema educativo de Catalunya desde el año 2007 y que sólo en el actual curso escolar, 2011-2012, ha ascendido a 21.000 alumnos.

   Además de los 197 millones de euros que Irene Rigau espera poder contabilizar en el presupuesto de este año, una vez se hayan aprobado los presupuestos generales de la Generalitat y la ley de acompañamiento que incluye el recorte salarial a los funcionarios y trabajadores del gobierno catalán, la consellera también cuenta con las transferencias procedentes del Ministerio de Educación.

   “Este presupuesto es dinámico”, ha argumentado la consellera, por lo que si las retribuciones de personal descendieran y las transferencias del Gobierno llegaran, otras partidas que han adelgazado, como las becas y los planes de entorno, “se enriquecerían”.

   De cara al próximo curso 2012-2013, cuando la conselleria prevé 15.000 alumnos más, Rigau quiere reorganizar el catálogo de 5.267 materias optativas existente en la Educación Secundaria Obligatoria (ESO) y reducirlas a las que tengan más de diez alumnos.

   Así se liberarán “recursos y horarios y sin incrementar la plantilla” de docentes, que permanecerá en 71.650, una cifra congelada desde el año 2010.

   Aunque no se incrementará la plantilla, la consellera ha anunciado que “tiraremos adelante” con la reforma del curso de cuarto de ESO, tanto si se decide en este sentido por parte del Ministerio de Educación o no, una cuestión que se debatirá mañana en el marco de la Conferencia Sectorial, en Madrid.

   También se cambiará la normativa de la Formación Profesional y una parte del currículum se podrá realizar en las prácticas de empresas, para “favorecer el empleo”, ha considerado.

  20. Ultano
   04/03/2012 at 21:33

   Senzillament brutal!
   Que els del govern central ens perjudiquin per tots costats es podria arribar a entendre: els espanyols porten en el seu ADN l’afany dominador i imperialista.
   Però que això passi entre catalans és molt miserable i vergonyós. I aquest no és ni el primer ni l’últim robatori.

  21. Juanjo
   04/03/2012 at 21:35

   De ser cert el que dieu feu testimoni de una professionalitat i transparencia enorme, així com d’una generositat i empenta en la lluita per la justicia i el servei públic que agraim de tot cor.

  22. Associació Eradicar La Pobresa
   04/03/2012 at 21:39

   Diuen que la pobresa no es pot eradicar, naturalment mentre hi hagi actuacions de cobdícia sense límits i impunitat existirà, et desitgem èxit.
   Moltes gràcies per cercar la veritat, recolzar a aquells que s’esforcen en aquesta lluita i exigir responsabilitats

  23. 04/03/2012 at 21:45

   Molt bona investigació, però com comentem a la R.C.C., a qui que mani li interessa ??
   Ens hem permès incloure la vostra pàgina a la Reública del Cap de Creus.
   republicadelcapdecreus.es.tl
   republicadelcapdecreus.blogspot

   Salut !

  24. Mateo
   04/03/2012 at 22:32

   Jo vaig ser treballador de la Corporació al hospital de Calella.
   Tenia contracte indefinit i treballaba a la UAD. Es la unitat de atenció al drogodepenent, es a dir, un servei integrat a dintre de l’ hospital.
   Al maig del 2011, la sra Nuria constan i macià, ens va reunir a tota la plantilla (13 persones entre infermers, metges, psicólegs, administratius..) i ens va dir que per temas económics la corporació tenia que vendre al servei a una empresa privada perque erem deficitaris a nivell económic. Per tant, el servei es va privatitzar i ens vam fer fora de un dia per l’altre a la meitat de la plantilla.
   Va ser molt fort i mirant aquest video estic flipant encara més.

   Salutacions!

  25. Mercè
   05/03/2012 at 20:57

   Què és el que podem fer per parar tot això ?Com organitzar-nos? Això no pot continuar, ja n’hi ha prou. Sortim tots al carrer i diguem PROUUUUUUU!

  26. Marcel
   05/03/2012 at 21:51

   Hola, he visto los dos reportajes sobre los abusos en nuestra sanidad pública.
   Mis más sinceras felicitaciones por tu trabajo y el valor de denunciar estos abusos.
   Adelante continua, seguro que muchísimos/as ciudadanos/as apoyaran sin reservas tu actitud.
   ADELANTE!!!!!!
   GRACIAS!

  27. Pau
   05/03/2012 at 22:48

   Gràcies per ser-hi. Que hi hagi gent com vosaltres dona llum: “si tu l’estires fort per aquí…”
   Mira que és senzill fer una llei que obligui a publicar els comptes!

  28. Un aturat gràcies als robatoris al CatSalut...
   06/03/2012 at 14:11

   Aquí teniun un link per a VEURE CLARAMENT LES MENTIDES DEL “MOLT HONORABLE MENTIDER-CORRUPTE-CONSELLER DE SANITAT”, Sr.Boi Ruiz :

   “El conseller de Salud niega que las urgencias de Cataluña estén colapsadas”

   http://www.20minutos.es/noticia/1313846/0/boi-ruiz/urgencias-cataluna-colapsadas/recortes-sanidad/

   I aquí les conseqüències de l’acció de govern d’aquest “conseller”:

   http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/03/02/actualidad/1330722733_481437.html

   Gràcies per deixar-me expressar.

   Si us plau CATALANS i CATALANES (independentment del signe polític així com si voleu un estat propi o no)…

   …CAL NETEJAR CASA NOSTRA DE TOTA MERDA VESTIDA AMB “BARRETINA I SENYERA”.

  29. Querol
   06/03/2012 at 21:55

   Enhorabona pel treball i per denunciar els abusos a que ens veiem sotmesos els ciutadans. Els demés us ho agraïm.
   Ara bé, el major robatori de la història no deu ser aquest. No pot competir amb els aproximadament 20.000.000.000€ que cada any ens fot l’estat i no tornen. No és una feina fàcilment assumible seguir a les butxaques de qui van via obra pública tipus AVE, exposicions, ajuts…
   I això per no parlar de l’Amèrica de viceregnat català dels Colom. Això sí que va ser un robatori de mida. Vegeu l’INH.

  30. Emili
   11/03/2012 at 16:47

   Estic molt agraït d’haver rebut aquesta informació i per tot el treball que hi ha darrere. És cert, hem de tornar a activar aquesta altra democràcia més dircta i des de la base, sense pors, i amb cert sacrifici. Diria que només per dignitat col·lectiva, per justícia, per desvetllar-nos, per abandonar la narcosi a que estem entregats. Visca el CAFÈ AMB LLET!!

  31. Angel Gonzàlez
   16/03/2012 at 20:48

   Aquest estudi, com es pot fer arribar a les emissores de radio, rac1, per denunciar-ho públicament

  32. 22/03/2012 at 20:41

   Al Solsonès també tenim un cas semblant. El Centre Sanitari del Solsonès no és de l’ICS, sinó del Consell Comarcal. D’ençà la democràcia que sempre ha governat el mateix partit polític: CiU. Probablement és aquesta llarga durada de govern i la composició de diverses partides de “varis”, la que ha comportat les queixes de la ciutadania, dels treballadors i dels partits polítics de l’oposició (ERC, PSC i El Comú-ICV), que sempre han criticat la poca transparència en les partides presspostàries.

   Recentment va ser l’alcalde de Solsona (la capital, governada per ERC) qui va criticar aquesta poca transparència, i va afegir que hi havia contractacions irregulars del Centre Sanitari del Solsonès d’empreses vinculades amb CiU que, a més, no tenien ni la finalitat per la qual havien estat creades. Aquestes empreses sempre són subcontractades mitjançant una societat pròpia del Centre Sanitari del Solsonès: Iniciatives i Foment.

   La resposta del Centre Sanitari del Solsonès (CiU) va ser denunciar l’alcalde per “suposades difamacions”.

   Trobareu més informació en aquesta notícia del Nació Solsona:
   http://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/1667/ajuntament/solsona/denuncia/irregularitats/contractacio/centre/sanitari

   Si ho voleu investigar, endavant.

  33. Josep Mª
   25/03/2012 at 00:05

   i què passa amb els altres mitjans de info. de Catalunya, no hi tenen res a dir?..perquè no heu sortit a TV3, Catradio, Rac1, La Vanguardia, El Periódico, etc., etc..

  34. Xavi
   28/03/2012 at 10:06

   Gràcies per intentar fer més transparent el nostre país, més gent com vosaltres ens faria falta!

  35. 31/03/2012 at 14:37

   Hem publicat el video a la portada d’educatube.es

   Gràcies per la vostra feina tan ben feta!
   educatube.es

  36. 18/04/2012 at 07:23

   Gracies per la informació d’aquesta web. He posat el vincle al meu blog i penso deixar-li clavat en primera plana per molt temps. Es una llastima que volguèm ser nacionalistes i que hagim de treballar amb aquesta mena de gent entre nosaltres mateixos com a catalans, i que aquesta gent no tingui escrúpuls a l’hora de pispar els diners de l’Administració. Un petonet a la senyora del video.

  37. Josep
   20/04/2012 at 19:35

   Si no he captat malament els números aquest seria el resum:

   Pressupuest anual de 93 M €, que es reparetix:

   67 M € per treballadors
   1,5 M € aigüa i electricitat
   6 M € material sanitari
   8 M € medicines i analítiques
   0,082 M € d’atencions protocolaries
   0,232 M € d’estudis i dictàmens
   0,459 M € de despeses diverses

   Això suma 83M€. Fins als 10M€ que falten considero que estan ben justificats. Si us heu fixat en una partida que equival a menys del 0,1% del pressupost és que ho heu mirat tot. Molt possiblement serà, en bona mesura, inversió en equipaments, manteniments, etc. (cosa que no apareix en el detall). Per tant, només heu trobat sense justifcar 773.000€ això equival a una mica menys del 0,85% del pressupost. Esteu dient que les retallades és culpa d’això? Però si són un 10%!!! I a més en cap cas proveu que el 100% d’això siguin desfalcs.

   Em sembla que tot aquest temps destinat a aquesta investigació hagues estat molt més profitos investigant els pressupostos de l’estat, la generalitat i els ajuntaments, que en teoria haurien de ser molt més transparents. Allà veurieu el que és donar subvencions, redactar informes i malgastar. Em sembla un reportatge fet per filocomunistes que l’únic que busquen és els mals que fa el sector privat i obvien la merda de veritat que és en el sector públic. De fet la merda del sector privat fixin-se que només apareix quan col·labora amb el sector públic. Per què serà?

   I per cert, deixin de defensar la sanitat pública, que està condemnada al farcàs i demanin la liberatització del sector. Si volen sanitat per tothom és l’única solució possible.

  38. 02/05/2012 at 13:10

   Hola!

   Us felicito per parlar clar i per dir la veritat d’una vegada (costa de trobar gent que ho faci).

   M’agradaria fer menció d’un tema vinculat amb aquest directament i és la subcontractació i el drama de les persones que treballem en aquestes condicions perquè uns quants puguin fer el seu agost. El negoci dels concursos públics fa mal a la sanitat pública, als ciutadans, com també fa mal a tots aquells subcontractats per l’administració pública, que fent tasques de funcionariat cobrem uns sous lamentables d’empreses fantasmes que l’única cosa que fan es cobrar adjudicacions milionàries.

   http://www.facebook.com/groups/430045810357341/

  39. 27/09/2012 at 19:20

   Molt bé. Per què no s’ha fet públic pels mitjans de comunicació? TV3 i Catradio?No hi ha hagut cap comunicat als diaris? Això s’ha de fer públic.
   Bon feina!.

  Deixa un comentari