• La direcció de la Corporació de Salut Maresme i La Selva amenaça amb “actuar amb totes les seves possibilitats” contra el cafèambllet

  by  • 19/01/2012 • Portada • 6 Comments

  · L’amenaça es suma la que va fer el Consorci de Salut i Social contra el diari El País

  · La direcció -sota la tutela dels alcaldes de Blanes, Calella i Lloret- “actuarà amb totes les seves possibilitats” a qui “posi en entredit” la seva feina.

  Per Albano Dante Fachin

  La publicació al cafèambllet del mes de gener de l’article “Ramón Bagó: la increïble història de l’home que es contractava a si mateix . Amb diners públics” no ha sentat gaire bé als directius de la Corporació de Salut Maresme i La Selva (CSMS). Tant entre els treballadors de l’hospital com entre els ciutadans de la zona, les dades i els detalls de funcionament que s’expliquen a l’article han provocat una enorme commoció. Però l’impacte ha anat més enllà: mitjans de comunicació com el Diari de Girona, l’ABC o El País, se n’han fet ressò d’aquest reportatge. Un ressò mediàtic que ha obligat a la Oficina Antifrau de Catalunya a actuar d’ofici per investigar les contractacions rebudes per Ramón Bagó –un dels principals proveïdors de la CSMS- així com el paper de Josep Prat, el president de l’ICS.

   

  Davant d’aquest impacte, la CSMS ha enviat un comunicat a tots els seus treballadors. Un comunicat molt interessant que reserva per al final una advertència contra aquells que gosin posar en dubte la gestió dels diners públics: “la direcció actuaria amb totes les seves possibilitats” contra qui “posi en entredit” el que es fa a la CSMS. Si tenim en compte que la direcció ens acusa d’haver-ho fet, no tenim més remei que sentir-nos al·ludits. Una advertència intolerable i un intent d’acallar la cada cop més sonora veu que assenyala els punts foscos de la gestió a l’entitat i de la salut pública en general.

  Al cafèambllet hem tingut accés a aquest comunicat. A continuació el reproduïm i, en negreta, trobareu algunes reflexions i respostes a les paraules de la direcció.

   

  ——

  En blau el nostre comentari. La resta és el comunicat de la direcció de la CSMS

  —–

   

  Nota informativa Interna

  Davant de les diferents informacions que estan sorgint aquests dies als mitjans de comunicació, la direcció de la Corporació es veu amb el deure de recordar a tots els professionals que treballen cada dia per mantenir un nivell de qualitat i una bona imatge de la institució, els següents punts:

  1. Els ingressos que la Corporació rep com a contrapartida de l’activitat que es realitza, han sigut, són i seran, en tot moment, gestionats per la pròpia Corporació, del qual el seu màxim òrgan gestor és el Consell Rector de qui emanen les directrius i per l’equip de direcció.

   

  Des d’un punt de vista organitzatiu això és 100% cert. Però la realitat sembla ser una altra quan els alcaldes representats en aquest Consell Rector no tenen ni idea del que decideix l’equip gestor, contractat per una empresa (BC Gest) creada pel Consorci de Salut i Social, fundat per Ramon Bagó. Exemples d’aquest desconeixement profund del Consell Rector del que fa l’equip gestor són els alcaldes de Blanes i Calella. Tot i que tots dos han participat durant anys a la gestió de la CSMS, no van ser capaços de respondre a preguntes com: hi ha incompatibilitats a l’hora de fer adjudicacions a empreses privades vinculades amb els membres de l’equip gestor o del Consell Rector? On van els diners públics que rep la CSMS quan hi ha excedent d’explotació? Quin percentatge de diners adjudicats a empreses privades es fa sense concurs públic? Tot i que Josep Marigó, tot haver estat durant 4 anys al Consell Rector confirma per correu electrònic que no coneix aquests detalls. Josep Maria Juhé, qui tenia el màxima poder al Consell Rector, tampoc les coneix. Montserrat Candini, actual alcaldessa de Calella no ha respost a aquestes preguntes encara, tot i que les vam fer el dia 13 de juliol de 2011. Davant d’això la pregunta és: com pot ser que els principals membres del Consell Rector no sàpiguen aquestes coses quan, segons els directius, són “el màxim òrgan gestor”? Com gestionen la CSMS si no saben els detalls més bàsics?

   

  2.- La Corporació manté molt bones relacions amb el Consorci de Salut i Social de Catalunya a l’igual com amb la Unió Catalana d’Hospitals, associacions que a més de la seva vessant de “patronal” tenen una vessant associativa i de defensa dels interessos del que s’anomena la xarxa d’hospitals concertats i en especial dels centres i entitats comarcals.

   

  Aquestes bones relacions són evidents ja que l’actual forma de la CSMS ha estat dirigida des del principi pel Consorci de Salut i Social , fundat i  presidit per Ramon Bagó, actualment un dels principals proveïdors de la CSMS. En relació a aquestes “molt bones relacions” cal dir que diversos membres del Consell Rector així com de l’equip gestor s’han negat en diverses ocasions a fer públic quants diners costa a la CSMS estar associat al Consorci de Salut i Social.

   

  3. Des de principis de l’any 2009, aquesta relació és la d’associat i la d’assessoria en termes de contractació administrativa. En cap moment la funció de decisió ni la procedimental de contractació, s’ha delegat a tercers.

   

  I abans? Tot i que aquest paràgraf és un punt confús, cal recordar que les empreses que vulguin presentar la seva oferta han d’enviar-la a la seu del Consorci de Salut i Social  , i no a la CSMS.

   

  4. Els contractes a tercers ( a empreses subcontractades com ara tot el tema de cuina, de neteja, de control, de manteniment…) es realitza d’acord amb la Llei de contractes de les administracions públiques, sigui quin sigui l’import. Volem recordar que tot i que la seva implantació no va ser fàcil, aquest és un procediment que la CSMS va instaurar a partir de l’any 1995 (any d’inclusió dels consorcis en aquesta modalitat). També val la pena recordar que el concurs públic és un procediment contractual de selecció d’empreses obligatori a partir d’una quantia determinada.

   

  En cap moment l’article publicat pel cafèambllet diu que sigui il·legal la forma de contractació de la CSMS. De fet jo, com autor de l’article, no ho dubto en cap moment ja que la CSMS i el Consell Rector compten amb l’assessorament de la prestigiosa empresa auditora Faura Casas. Una empresa amb gran experiència i que compta entre els seus clients al Grup Serhs.

   

  5. El contracte per la restauració amb Serhs és fruit d’un procés concursal públic amb total transparència i possibilitat de concurrència que va ser publicat l’any 2009 en el DOGC. Es va avaluar la seva oferta i es va adjudicar. En aquell cas no va realitzar oferta cap altre empresa.

   

  Repeteixo: l’article no posa en dubte la legalitat de tot plegat sinó que assenyala el que semblen greus conflictes d’interessos. Aquest contracte n’és un exemple. Unes línies més amunt, en aquest mateix comunicat es pot llegir que el Consorci de Salut i Social funciona com  “assessoria en termes de contractació administrativa”. Potser no és il·legal però que l’assessoria sobre com contractar, com redactar els plecs i condicions tingui entre els seus membres al beneficiat del contracte, Ramon Bagó, planteja importants dubtes sobre la independència del procés. El fet de que només s’hagi presentat una sola empresa –la del membre de l’equip assessor- fa tot el procés sospitós. Una sospita que no només té l’autor del reportatge. Una sospita que arriba, fins a l’Oficina Antifrau de Catalunya, que ha decidit obrir diligències.

   

  Per altre part, i de manera més general volem expressar:

  • Aquesta direcció no entén quin és l’objectiu d’aquestes desinformacions i el motiu que fa que mitjans seriosos se’n facin ressò sense que hi hagi ni un intent de contrastar les opinions i els fets.

   

  Senyors de la direcció: a quina “desinformació” us referiu? A la dels alcaldes que es neguen a donar les dades del que feu amb els 98 milions d’euros dels pressupostos públics? Podrien dir exactament quina informació de la que apareix a l’article és errònia o incorrecta?

   

  • Entenem que malmetre la imatge de la Corporació va més enllà del seu Consell Rector o el seu equip directiu. A la curta o a la llarga perjudica la imatge de l’entitat i de l’organització.

   

  Posats a opinar, permeteu-me opinar en aquest sentit: qui “perjudica la imatge de l’entitat i de l’organització” és el seu equip director i el Consell Rector, qui manté en secret dades del que fa amb els diners de tots els ciutadans. Un secretisme intolerable quan veiem com s’abaixa el sou als treballadors i se’ls sotmet a una xantatge laboral constant, quan veiem com els ciutadans pateixen les restriccions en els serveis… Qui perjudica la CSMS és un sistema opac governat des d’una elit que tot i que cobra el seu sou dels fons públics, es nega a dir quan cobra. Perquè es manté en secret el sou de la gerent de la CSMS? Aquest secrets són la veritable “desinformació”.

   

   

  • La postura que en aquest tipus de casos pren la direcció és no contestar als mitjans que reiteradament falsegen les informacions o desfiguren les declaracions. Sols es dona resposta a aquells mitjans disposats a rectificar si es demostra que la informació que havien donat prèviament és inexacta. S’evita entrar en polèmica o en debats estèrils.

   

  Això confirma tot l’expressat a l’anterior punt. Qui és la direcció  per decidir el que contesten i el que  no? Els gestors dels diners públics han d’estar sotmesos a un escrutini constant. Repeteixo: quines són les dades inexactes de les que es parla? No podem donar la dada inexacta dels contractes adjudicats sense concurs públics –per posar un exemple- per la senzilla raó de que l’equip directiu la manté en secret…

   

  • En tot cas, si en algun moment la imatge de la professionalitat, tant assistencial com de serveis de suport, o de la qualitat de l’ organització es posés en entredit, la direcció actuaria amb totes les seves possibilitats.

   

  16 de gener

  La direcció

   

   

  La “imatge de professionalitat” es demostra sent transparent, responent a les preguntes de periodistes, ciutadans o qualsevol persona que s’interessi pel que es fa amb els diners de tots. Sabem que les “seves possibilitats” d’actuació de “La Direcció” són moltes, ja que compten amb un nombrós equip d’assessors i advocats –també pagats amb diners públics. Cal dir que aquestes amenaces no només ens tenen a nosaltres com a víctimes. El Consorci de Salut i Social també ha amenaçat al diari El País i som concients de que altres periodistes que treballen per intentar treure l’aigua clara en l’entramat sanitari estan rebent pressions de tot tipus.

   

  Com a director de la publicació cafèambllet, estic disposat a córrer el risc d’enfrontar-me a aquesta amenaça i, per això, continuarem demanant dades i exigint la transparència imprescindible en un sistema que es vol considerar democràtic. Mentre continuïn els secrets entorn als diners públics, continuarem preguntant.

  19 de gener

  Albano Dante Fachin

  Director

   

  About

  Per contactar-me: noupaper@gmail.com Per seguir-me a Twitter: @_cafeambllet A Facebook: cafeambllet

  http://www.cafeambllet.com

  6 Responses to La direcció de la Corporació de Salut Maresme i La Selva amenaça amb “actuar amb totes les seves possibilitats” contra el cafèambllet

  1. Manel Puente
   21/01/2012 at 21:32

   Hola admirats amics, (encare que no i ting el gust de coneixers). Primero de todo permitidme que escriba en la lengua de mis padres, pues a mi edad todavia cometo varias faltas en mi amado Catalan, cosa que lamento.Os admiro por la valentia que teneis enfrentandoos a esos Mafiosos, pues no son dignos de otro calificativo, a sabiendas de las malas artes de ese tipo de gente. Quisiera tambien deciros que en mi familia hay un primo que esta emparentado con un accionista,(socio) de Serchs, y siempre dice que el dinerazo que le representa a su otro Familiar es muy importante.(no me extraña) Aunque el no es un Pinedense residente, si lo es de segunda residencia, y por si acaso no se ha enterado del tema le voy a imprimir el articulo en Castellano, ya que como no estoy muy seguro de que lo entienda en nuestra lengua, yo hare que sea asi en la suya. Es una sugerencia que me permito haceros de que articulos tan buenos como este se pudiesen publicar tambien al castellano, pues son muchas las personas que no son capaces de comprender del todo, o muy poco el Catalan y “pasan” quedandose en la ignorancia de temas tan importantes como este.Por cierto, yo tenia el Mail de Josep Marigo, pero como le incordiaba demasiado se lo cambió y ya no puedo “chincharle” Bien no os quiero cansar, soy un amante de las cosas claras.
   si las leyes cambiasen y todos estos Choris retonaran lo robado el pais estaria Rico,Rico,Rico, pero la politica…….. UN SALUDO

  2. Ana María Sánchez Martín
   28/01/2012 at 18:19

   Estic totalment d’acord amb la campanya que estàs portant a terme per tal que la gestió d’un servei públic essencial, com ara és la salut, sigui completament transparent.

   Trobo a falta professionals tan rigorosos com tu en la defensa de l’educació pública catalana que, malauradament, va cap el seu desmantellament. Salutacions

  3. trini
   19/02/2012 at 20:04

   Disculpa que me dirija en lengua castellana. Soy una vecina que vive en el barrio de Guineueta, Barna y estamos luchando porque nos retornen las urgencias del CAP que se han llevado al CUAP Horta. Los últimos rumores que circulan es que la mutua MAPFRE se queda con el CAP??? son rumores insistentes y nos llegan por diferentes ámbitos. Dado que la Consellería de Sanitat actúan como bandidos, nos tememos que algo esté fraguando a espalda de los vecinos/as. Por favor, si teneis alguna información hacérmela saber ó bien indicarnos a qué fuente podemos dirigirnos para saber que pasa con nuestro centro de salud. Muchas gracias.

  4. POL
   01/03/2012 at 20:19

   CONEIXEU EL COL-LECTIU RONDA ADBOGATS LABORALISTAS, I MES MOLTES MES COSES¡¡¡ VEURE URALITA( 20 anys per guanyar el cas) ETC ETC… SI NECESITEU AJUDA, ELS ENCANTARAN EL TEMA SEGUR¡¡¡ I HO DIC SOTE LA MEVA RESPONSABILITAT, PRO SON LA OSTIA PER LAS CAUSAS PERDUAS¡¡ SON DELS D AVANS¡¡ IDEALISTAS…. ENDEVANT CAMARADES¡¡¡

  5. Josep Mª
   27/03/2012 at 18:50

   i, els més importants mitjans – La Vanguardia, El Periódico, TV3, etc.etc. no hi han de dir res???..impera la llei del silenci??..

  6. noesorotodoloquereluce
   28/03/2012 at 21:01

   Responent al Josep Mª que diu per qué els mitjans de comunicació més importants estan calladets….Mireu els segënts enllaços.

   Políticos y banqueros, testigos en la boda de la hija de José Antich, director de ‘La Vanguardia’
   Mariano Rajoy su mujer Elvira Fernández, Artur Mas, el presidente de la Generalitat con su mujer, Helena Rakosnik, Josep Durán i Lleida y su esposa, Rodrígo Rato, presidente de Bankia; la abogada Marta Colls, así como Jordi Pujol y su mujer, Marta Ferrusola, el ex ministro del PP y actual presidente de Bankia, Rodrigo Rato, con su pareja, la periodista Alicia González.
   http://www.politicaymoda.com/2011/07/25/rajoy-y-mas-de-bodorrio-en-barcelona/
   http://www.eldebat.cat/cast/viewer.php?IDN=51127
   http://www.vanitatis.com/noticias/2011/rajoy-artur-testigos-director-vanguardia-20110725-15216.html

   http://ca.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Antich

  Deixa un comentari