• Joan Puig crea una xarxa per captar subvencions a mitjans de comunicació

  by  • 29/08/2011 • Portada • 14 Comments

  Una empresa de l’ex-diputat blanenc rep més de 223.000 euros

  Deixar de viure dels pressupostos públics sembla que costa. Quan Joan Puig (ERC) va perdre l’acta de diputat al Congrés va declarar que “per sort” tenia una activitat privada i no depenia de la política per ingressar diners. A la pràctica, però, allunyar-se dels pressupostos com a font d’ingressos no és tan senzill. Després de perdre la seva acta de Diputat l’any 2008,  Joan Puig segueix obtenint importants ingressos provinents dels impostos dels ciutadans. Ara, però, no com a càrrec electe sinó com a cap d’una xarxa dedicada a obtenir fons públics en forma de subvencions a mitjans de comunicació.

   

  L’any 2007 l’empresa Tirabol Produccions S.L. (fundada i participada per Joan Camp Fontcoberta) rep 60.000 euros del Departament de Mitjans de Comunicació per la “creació d’una nova publicació digital”: directe.cat. La idea és “ser una veu diferent, independent i rigorosa que contribueixi al debat sobre la necessitat d’uns Països Catalans lliures”, segons expliquen els seus impulsors.

  La següent cosa que torbem al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) sobre directe.cat també té relació a una subvenció: aquesta vegada, però, el beneficiari no és Tirabol sinó el Col·lectiu 2014 de Reflexió Nacionalista” (C2014), una associació sense ànim de lucre amb seu al mateix edifici que ERC de Blanes. El C2014 rep l’any 2009 dues subvencions: una de 5997,69 euros i una altra de 65.000 euros. Total: 70.999,69

   

  L’any 2010 la pluja de diners cap a directe.cat no s’atura. Aquesta vegada el C2014 (sense ànim de lucre) obté 80.000 euros per a la “consolidació” de directe.cat. i 12.224,79 euros, també per a directe.cat. Total: 92.224,79 euros (és a dir, 163,224,48 euros en dos anys per a directe.cat, als que si sumem els primers 60.000, tenim 223,224,48 euros)

   

  Arribats a aquest punt cal tenir clar el següent: la Generalitat de Catalunya té dues línies ben diferenciades de subvencions a mitjans de comunicació: una està adreçada a mitjans editats per empreses privades i una altra a entitats sense ànim de lucre. Així, un mitjà editat per una empresa privada mai podrà obtenir subvencions destinades a mitjans sense ànim de lucre ni mitjans editats sense ànim de lucre podran obtenir recursos destinats a empreses privades. Directe.cat, però, rep diners de totes bandes. Primer va rebre com a mitjà editat per una empresa privada (Tirabol) i dos anys després rep diners com a mitjà d’una organització sense ànim de lucre (C2014)…

   

  Però de qui és directe.cat?

  El DOGC deixa clar que directe.cat rep diners públics com a mitjà editat per una empresa privada i com a mitjà editat per una associació sense ànim de lucre. Però de qui és directe.cat? El seu creador és Joan Camp Fontcoberta, responsable de Tirabol Produccions S.L., l’empresa que va rebre els primers 60.000 euros de subvenció. Però si mirem a l’apartat “Qui som” de directe.cat veiem que qui edita directe.cat és el C2014, “una associació sense ànim de lucre” i amb seu a la Casa del Poble de Blanes, que és on també té la seva seu ERC de Blanes. El president del C2014 és Joan Puig. Com dèiem abans, el C2014 va rebre més de 150.000 euros l’any 2009 i 2010.

  La connexió Joan Puig

  Però tot i que a l’apartat “Qui som?” s’afirma que directe.cat està editat per C2014, als crèdits de la mateixa es pot llegir: “Edita: Catmèdia Global”

  Catmèdia Global S.L. és una empresa fundada el 20 d’octubre de 2009 que té com a objectiu la “creació i difusió d’anuncis o campanyes d’informació publicitària” i la “creació i gestió de mitjans de comunicació”. Els fundadors de l’empresa són l’ex-diputat Joan Puig i Cordón i el responsable de Tirabol, Joan Camp i, en el moment de la seva fundació, té el seu domicili a Blanes. Un domicili que coincideix amb el de residència de Joan Puig.

   

  Així doncs…

  Així, el que tenim és que: directe.cat rep diners com a mitjà d’una empresa privada (Tiraol), es converteix en un mitjà “sense ànim de lucre (C2014) i torna a rebre diners i finalment passa a mans d’una altra empresa privada (Catmèdia Global S.L), que té entre els seus accionistes a Joan Camp (Tirabol) i Joan Puig (C2014). En conversa telefònica, Joan Puig confirma que la seva empresa és des de l’1 de gener de 2011 propietària de directe.cat. Preguntat quines han estat les condicions de traspàs des de C2014 a la seva empresa Joan Puig explica que “simplement ara es fa càrrec Catmèdia”. És a dir que Catmèdia Global, l’empresa de Joan Puig- va rebre un mitjà de comunicació, consolidat amb més de 223.000 euros provinents de subvencions sense haver de desembutxacar ni un euro ni oferir cap contraprestació ni a Tirabol ni al C2014.

   

  Tot queda a casa

  Una mica de recerca ens desvetlla una altre dada curiosa: tant Tirabol Produccions S.L., com el C2014 com Catmèdia Global S.L. apareixen a directe.cat com a entitats amb la mateixa adreça i el mateix telèfon. També veiem que Catmèdia Global S.L., tot i la seva curta vida gestiona actualment una dotzena de diaris digitals, ha gestionat esdeveniments com Catosfera 2011 i ha posat en marxa la sèrie d’Internet Cubicles. Projectes que tenen en comú que és l’empresa Tirabol la que gestiona el desenvolupament tecnològic. Finalment, i com a mostra de la rapidesa amb la que es desenvolupa l’empresa de Joan Puig cal destacar que la primera subvenció (40.000 euros) la va rebre l’11 de març de 2010 quan encara no tenia mig any de vida.

  EDITORIAL: Subvencions enverinades

  El debat sobre subvencions a mitjans de comunicació amb diners públics és un debat soterrat. Són molt pocs els mitjans que s’atreveixen a parlar en veu alta sobre el tema ja que tothom forma part d’aquesta roda. Inclús el nostre mitjà, el cafèambllet, rep subvencions de la Generalitat de Catalunya (tot i que no amb la mateixa generositat que els casos que hem descrit).  És un tema complex i és molt probable que calgui una reflexió profunda sobre el tema, sobretot en l’entorn econòmic en que vivim. Els posicionaments sobre la política de subvencions són diversos i de vegades inclouen debats que van molt més enllà dels diners i s’endinsen en qüestions lingüístiques, polítiques i socials. Recolzem l’edició en català per tal de fomentar l’ús d’aquesta llengua o deixem actuar al mercat? Recolzem propostes innovadores i veus minoritàries o deixem la comunicació en mans dels “més forts”? Enfortim un espai comunicatiu propi, lliure i rigorós o creem una xarxa de clientelisme periodístico-polític?

  Per la seva complexitat, la seva importància i la multitud de coses en joc, el debat de les subvencions excedeix els límits d’aquest editorial. Però això no impedeix que, com qualsevol àmbit on s’utilitzen diners públics, exigeix la màxima transparència. El cas de les subvencions rebudes per directe.cat, Tirabol, C2014 i l’empresa de Joan Puig, Catmèdia Global S.L. sembla un exemple clar d’aprofitament inadequat dels fons públics. I potser caldria que qui ha concedit les subvencions investigui amb profunditat.

  • No ajuda a la transparència el fet de que un mateix mitjà rebi ajudes com a empresa privada i com mitjà “sense ànims de lucre”.
  • No ajuda a la transparència que una empresa d’un ex-diputat rebi ‘de regal’ una empresa valorada com a mínim en 211.000 euros
  • No ajuda a la transparència que Joan Puig es negui a contestar les preguntes que li hem fet sobre aquest tema.

   

  Com tots els sectors, el sector de la premsa pateix una crisi important. Capçaleres històriques que portaven 30 anys editant en català tanquen les seves portes, milers de periodistes es queden sense feina i es perd un capital cultural enorme. Però mentre tot això passa, casos com el de directe.cat i Joan Puig reben sumes que el 99% dels mitjans catalans no poden ni somiar. Així, directe.cat rep milers d’euros per consolidar-se com a mitjà “sense ànim de lucre” i quan ja està consolidat, el mitjà passa a mans privades. Algú hauria de donar explicacions, Algú hauria d’esbrinar com és que un mitjà rep ajudes com a mitjà privat a la vegada que rep ajudes com a mitjà “sense ànim de lucre”.

   

   

   

  About

  Per contactar-me: noupaper@gmail.com Per seguir-me a Twitter: @_cafeambllet A Facebook: cafeambllet

  http://www.cafeambllet.com

  14 Responses to Joan Puig crea una xarxa per captar subvencions a mitjans de comunicació

  1. Laura Perez
   29/08/2011 at 11:06

   on està la irregularitat que un mitjà de comunicació com molts altres rebi aquestes subvencions?

   Quans diners públics reben la vanguardia, periodico, e-noticies, nació digital, vilaweb i molts d’altres??

   Si parlessiu que és un mitjà sense visites encara, però directe.cat rep milers de visites mensuals segons el registre de comunicació digital.

   Trobo que és una notícia molt “groga”

  2. 29/08/2011 at 12:25

   Benvolguda Laura.

   certament molts mitjans reben subvencions. El cafèambllet és un d’ells. La irregularitat està en que directe.cat rep subvencions com a mitjà privat i com a mitjà ‘sense ànim de lucre’ indistintament. I no només això: directe.cat, després de rebre 160.000 euros com a mitjà ‘sense ànim de lucre’ passa directament a les mans d’una empresa totalment privada, amb ànim de lucre, propietat de Joan Puig, sense que aquest pugui acreditar el concepte pel qual se li fa aquesta transferència de capital enorme.
   Lamentablement Joan Puig es nega a respondre a les nostres preguntes.

  3. Laura Perez
   29/08/2011 at 12:56

   En tot cas la subvenció la va rebre una entitat sense ànim de lucre, si no és així, la irregularitat la realitza la Generalitat de Catalunya en acceptar una subvenció que com segons dieu, no entra dins les bases de les subvencions.

   Igualment, abans d’afirmar si existeix o no aquesta irregularitat, com en qualsevol subvenció, s’hauria de comprovar la justificació de la mateixa i els criteris d’avaluació.

   Però com sol passar, desgraciadament el periodisme modern es caracteritza per realitzar afirmacions en busca del titular fàcil, amb molt poc fons darrera, i sense ànims d’ofendre, aquesta és la sensació que em queda desprès de llegir aquesta notícia…

   Gràcies

  4. 29/08/2011 at 16:47

   Quina és la dad que no li queda clara, Laura? Els documents aportats demostren que al mateix mitjà se li donen subvencions com a mitjà privat i com a mitjà públic… aquí hi ha alguna cosa que falla. No ho diem nosaltres, ho diuen els documents de la Generalitat… Si vostè no ho vol veure o no vol fer click als enllaços que facilitem, poc més podem fer. Tampoc ajuda el fet de que el senyor Puig s’hagi negat a contestar les nostres preguntes i a aportar informació sobre els fets.

   Quin “fondo” li falta a la notícia? Que hauria de fer el periodisme “modern” segons vostè? Si us plau, llegeixi els documents aportats, miri les bases subvencionables…

  5. I.M.
   29/08/2011 at 23:02

   M’agrada molt la tasca que feu, la veritat es que fan molta falta mitjans com el vostre, per veure tot el que hi ha darrera d’aquest marc politic actual molt poc transparent.

   PD: Laura, sembla que l’ofesa ets tu amb aquests comentaris….

  6. 30/08/2011 at 16:53

   Com molt bé dieu, Srs/es del Cafeambllet, el rerefons d’aquest article és sobre el model de finançament dels mitjans de premsa, i si hi han clares discriminacions entre uns i altres per qüestions de “amiguismes” o altres miraments de clientelisme polític… a més de valorar si finalment aquestes subvencions finalistes son fetes servir realment per allò que inicialment s’han demanat.

   Sobre l’assumpte d’en Puig… a diferència de Laura, crec que com a mínim hi han motius per tal de demanar aclariments per part d’ell, donat que semble que els creuaments que exposes son prou “foscos” per demanar que ens il·lumini. I conste que no critico pas el que fes un projecte digital o en altre format, de mitja de comunicació, però les quantitats que ens has explicat son força quantioses, i els creuaments entre les diferents entitats també!!.

   Laura… un mitja groc??. Potser que expliquis que vol dir per a tu un mitja groc. Per a mi (i puc estar equivocat i per això, també ens pots explicar com ho defineixes tu), és aquell mitja que fent servir articles sensacionalistes, sense contrastar suficientment, o sobre informacions infundades, genera una opinió clarament manipulada cap a un interès de generar opinió artificial i sobredimensionada, sobre la realitat. Per tant, no confonguem periodisme crític (el que jo opino que fa Cafeambllet), amb periodisme sensacionalista, per que potser, i només potser, el que vols és devaluar aquest mitja per generar una dubte raonable sobre tot allò que explica, i així semblar que a mentit o menteix habitualment, per tal de poder posar en entredit, tot allò que publica, a publicat o pot arribar a publicar. Aquesta tècnica ja me la conec, i NO TOCA!.

  7. Andreu H. Mas
   03/09/2011 at 17:08

   El més escandalós és que mantenir el Directe.cat no costava ni de lluny els diners de les subvencions i si no que ho preguntin als joves que el feien abans que els despedissin quan va caure el tripartit. Tenim que el directe.cat ha estat un trist bluf des del primer dia, un digital mantingut artificialment amb diners publics que cobrien no una part del seu cost, sinó la totalitat i molt més que això, en sobraven, i aquesta es la diferencia amb els altres mijans de què parla un comentari, que molts reben subvencions, pero nomes els cobreixen untant per cent molt limitat, no arriba ni al 10% pero el directe ho era tot i mes, i sense cap altra motiu que satisfer l’ego i la butxaca de Puig i fer submissio als liders d’Esquerra que eren els que enviaven els pistrings.
   Una vergonya una gran vergonya, per acabar amb un directe.cat que es mes mort que viu i no tardara molt a plegar.

  8. Ramon
   03/09/2011 at 21:37

   QUINA VERGONYA,això a països on he viscut: Austria o Alemanya es corruptel·la pura i dura. Amiguisme i aprofitar-se de diner públic. Caldria més control i fiscalització per part d’organismes competents i independents. On s’ha vist una mateixa empresa rebre subvencions per dos vies excloents. Si se seguissin criteris professionals, segurament no rebrien ni un euro. Quina merda d’empresaris, que ni són empresaris ni res! Em fa fàstic ser del meu pais, veient aquestes coses.

  9. Met
   04/09/2011 at 08:59

   Potser caldria afegir els 26.817,82 euros que Tirabol va rebre per racocatala.cat.
   http://www.gencat.cat/diari/5628/10109020.htm.

  10. 04/09/2011 at 13:28

   M’agradaria que féssiu la mateixa recerca amb mitjans com La Vanguardia

  11. Polot
   21/02/2012 at 04:22

   0 subvencions a mitjans de comunicació, premsa subvencionada = premsa dominada i al servei dels polítics (exemple claríssim: la subvencionadíssima i molt servil premsa catalana)

  12. Xavi Esteban
   22/11/2012 at 03:40

   Caram, la tal Laura Pérez s’ha esfumat. Mira que tenia ganes de llegir la seva fonamentada resposta… Llàstima.

  13. M Luisa Montijano
   02/09/2013 at 19:51

   Siempre es lo mismo salen del hemiciclo y se montan un chiringuito a costa del ciudadano. Hasta cuando permitiremos esto?.

  14. Jordi Hugo
   08/10/2013 at 21:07

   Excelente trabajo de periodismo contemporáneo. Gracias.

  Deixa un comentari