• Cop d’estat sanitari a Girona?

  by  • 10/07/2011 • Portada • 5 Comments

  Per Albano Dante Fachin

  S’han tret las màscara i sembla que res els pugui aturar. El nomenament conegut aquest dissabte de l’ex-alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU) i directiu de la Corporació de Salut Maresme i la Selva (CSMS) com a director territorial de Salut ho confirma: a la guerra per destruir la sanitat pública i convertir-la en el negoci d’uns pocs, el Govern de la Generalitat no tindrà miraments de cap tipus.

  Per entendre l’escàndol que suposa aquest nomenament cal fer un petit repàs al sistema sanitari català. A Catalunya els serveis sanitaris estan –en una part important- concertats. Això vol dir que la Generalitat ‘subcontracta’ els serveis sanitaris a diverses empreses. La Generalitat dóna diners públics a empreses privades i semi-privades a canvi d’uns serveis concrets. Un cop feta la transferència dels diners els gestors poden fer i desfer. Però qui s’ocupa de veure si els serveis que presta l’empresa són de qualitat? Qui s’ocupa de mirar amb deteniment els números d’aquestes empreses que gestionen diners públics? Qui s’ocupa de veure que els gestors no fan trampes comptables per desviar diners? Qui s’ocupa de garantir que els gestors no aprofiten el seu poder per fer de la sanitat pública un gran negoci privat? Doncs bé, a partir d’ara el responsable de fer aquestes tasques és el doctor Josep Trias, qui porta dècades sent directiu de la CSMS.

  Resumint: a hores d’ara la Generalitat transfereix diners públics a empreses que el gestionen amb total llibertat i sense cap  mena de control efectiu i sense que el ciutadà pugui exercir cap mena de control. Aquestes empreses privades no només es fan amb els contractes sinó que són elles mateixes les encarregades de controlar-se.

  Mentre tot això passa els treballadors i usuaris de la sanitat a la zona de la CSMS s’enfronten a tota mena de retallades. Un exemple: els treballadors de la CSMS de les retallades imposades pels companys del senyor Trias fa temps que pregunten sense obtenir resposta:

   

  • Quines són les despeses de representació de l’empresa? No contesten
  • Quins són els sous dels directius i comandaments de la CSMS? No contesten
  • Quina és la despesa associada a la gestió? No contesten
  • Quins són els contractes amb els principals proveïdors de la CSMS i sacrificis que se’ls ha imposat? No contesten
  • Quines obres s’han realitzat i on són els pressupostos? No contesten
  • Quina és la despesa i inversions previstes en equips informàtics? NO contesten
  • Quina és la despesa en màrqueting i comunicació? No contesten
  • Quines són les relacions econòmiques amb la multinacional Consorci Hospitalari de Catalunya i amb BC Gest? No contesten

   

  Mentre aquestes preguntes són ignorades pels directius, els treballadors s’enfronten a un ERO imminent i la retallada dels seus drets adquirits durant anys de lluita: adéu als dies d’assumptes personals, adéu a les pagues per objectius aconseguits. Hola a les reduccions salarials al marge del conveni o a l’augment del preu del menjador de 3,5 euros.

  Per la seva banda, els ciutadans veuen, impotents com la retallada impulsada per aquestes empreses es materialitza en major temps d’espera als diversos serveis, la reducció de professionals disponibles, la manca d’ambulàncies, el tancament d’equipaments…

  Qui defensa als ciutadans de Girona d’aquesta situació? Qui defensa als treballadors de la CSMS d’aquesta situació? Qui garanteix als ciutadans que els seus diners es fan servir per a infermeres i no per grans dispendis en màrqueting i sous milionaris? Doncs l’encarregat de fer-ho, a partir d’ara, és el senyor Josep Trias. El ciutadà ha perdut totalment el control sobre el seu sistema sanitari. Si fins ara el nostre sistema sanitari es regia per principis democràtics, el nomenament del doctor Trias és un cop d’estat ‘de facto’. És la total apropiació per certes èlits econòmiques dels recursos i infraestructures que són del poble i que paga el poble. Unes èlits que guanyen molts diners i que oculten sistemàticament informació al ciutadà.

   

  About

  Per contactar-me: noupaper@gmail.com Per seguir-me a Twitter: @_cafeambllet A Facebook: cafeambllet

  http://www.cafeambllet.com

  5 Responses to Cop d’estat sanitari a Girona?

  1. Juan
   10/07/2011 at 13:05

   Eso se llama neoliberalismo, y uno de sus profetas fue Bush y su camarilla. El objetivo es reducir el estado a niveles mínimos, de manera que el que quiera enseñanza o sanidad u otros servicios que se lo pague, por supuesto servicios que prestaran empresas privadas de cuyos consejos de administración forman parte muchos políticos o sus amigos. Thacherismo en estado puro…

  2. Anonimo
   11/07/2011 at 11:25

   Es decir que ahora el Sr Trias cobra tres sueldos:
   Director territorial de Salut
   Director en la CSMS
   Regidor de Blanes: wttp://www.blanes.cat/docweb/grup.ciu

   ¿renunciará a alguno para colaborar con la crisis? ¿puede una persona desarrollar bien tantas tareas simultáneamente por las que cobra?

  3. victor palomero revuelta
   11/07/2011 at 12:35

   no solo no renunciará a ninguno de sus sueldos/ingresos, sino que hará todo lo posible por joder al pueblo como hace ciu, MENOS MÁS QUE 4 AÑOS PASAN PRONTO Y LES VENDRÁ SU TURNO

  4. anonimo
   11/07/2011 at 23:20

   treballo a la corporació… ara mateix només sento tant fastig que ting ganes de vomitar!!…..literalment, viure el que estem vivint allà com a traballadors i veure aquestes injusticies… em fa mal de panxa, em possa nervis al estómac i sento ganes de vomitar!!…NO HI HA DRET!!

  5. 12/07/2011 at 08:16

   Feina de difondré i de difusió de les realitats amagades, aquesta és una funció dels mitjans que fa temps que han perdut… no tots!!, cafeambllet és en aquests moments, en temps de “dictadura dels capitals”, el que en el seu moment va ser el denostat “PAIS”. Continueu!, us necessitem com mai hem necessitat, per trencar amb l’hegemonia del discurs imposat per aquestes elits.

   Un sistema de Salut Pública, és un d’aquells drets, que tants i tants de sacrificis i de lluites han tingut que realitzar la ciutadania, per aconseguir un model de qualitat i universal. Ara, amb el discurs neo-lliberal i la seva teoria del Shock, el govern NO-CiU, ataca dia si i dia també, els drets del conjunt de la ciutadania, per embutxacar-se i repartir-se aquest pastís entre ells i els seus “amics”.

   Vergonya!, Indignació!.

  Deixa un comentari